Wat doet een IT manager?

Ben je op zoek naar een job maar weet je niet precies welke functie bij je past? In dit artikel geven we je meer uitleg over het takenpakket van een 'IT manager'.


27.06.2017

Wat houdt de functie van IT manager in?

Binnen deze functie ben je verantwoordelijk voor het zoeken naar oplossingen op het gebied van Informatie en Communicatie Technologie. Dit houdt in dat je enerzijds luistert naar wat de gebruikers nodig hebben en anderzijds onderhandelingen voert met leveranciers om hierop een antwoord te kunnen bieden.

Wat doet een IT manager juist?

Zoals gezegd is het de bedoeling dat je zowel de communicatietechnologie als de informatietechnologie gaat beheren en in goede banen leiden. Binnen een groot bedrijf zal dit een functie zijn waarbij je constant een evenwicht moet zoeken tussen het budget en de noden van het personeel. Bovendien zal je steeds duidelijk moeten aantonen waarom je een bepaalde keuze maakt of een voorstel doet. Wat zijn de voordelen van een nieuwe aankoop en is hij echt nodig? Enkele taken waar de IT manager verantwoordelijk voor is:

  • Onderhandelen met leveranciers over prijzen en voorwaarden
  • Samen met gebruikers technologische oplossingen zoeken
  • De markt opvolgen
  • Kennis bijschaven bij nieuwe technologie die op de markt komt
  • Het IT park beheren
  • IT problemen oplossen waar nodig

Wanneer je voor een groot bedrijf werkt, zal je binnen deze functie bijgestaan worden door een team dat wellicht onder jouw leiding staat. In dat geval komen er nog enkele extra taken bij zoals het coachen en motiveren van dit team.

Welke capaciteiten heb je nodig?

Als IT manager moet je in de eerste plaats gepassioneerd zijn door technologie. Je kent de laatste nieuwe snufjes op de markt en volgt alles nauwlettend op. Daarnaast ben je een goede onderhandelaar en weet jij de beste prijs te bedingen bij de aankoop van een product of dienst. Je legt makkelijk goede contacten met toeleveranciers, maar ook met de gebruikers van de technologie. Je bent sociaal en kan goed luisteren. Ook kan je snel noden van gebruikers detecteren en omzetten in oplossingen.
Wanneer je daarnaast ook een team onder je hebt, moet je ook goed zijn in het coachen, motiveren en leiden van deze mensen. Zij rekenen op jou voor ondersteuning en jij hebt steeds de eindverantwoordelijkheid.

We wensen je veel succes met je zoektocht naar een job.

 

 

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.