Wat doet een kerstman?

In "Een Vak Apart" interviewen we telkens mensen met een interessante, unieke of atypische job. Vandaag is het de beurt aan Marco, de Kerstman.

Wat doet een kerstman?

© KG Products


Marco Martinez

 

Leeftijd:
52 jaar

Functie:
Kerstman en freelancezanger en -entertainer

Sinds:
32 jaar

Opleiding:
Muziekschool en acteeropleiding theater

          

 

Als entertainer laat je je onder andere inhuren als Kerstman. Wat houdt die job in?

“Ik ga bij mensen thuis of bij bedrijven langs om pakjes uit te delen, een praatje te maken met de kinderen en soms ook liedjes te zingen. In december kan je me vinden op de Gentse Winterfeesten in het Land van W’ijs, het kinderdorp in de Sint-Niklaaskerk. Daar zal ik voor het derde jaar op rij kinderen een onvergetelijke kerst bezorgen.” 

 

Hoe kwam je in deze job terecht?

“Al van kindsbeen af ben ik bezig met muziek en entertainment. Als achtjarige speelde ik al bij de plaatselijke harmonie. Daar ontstond mijn liefde voor muziek, later trad ik ook op als zanger met het orkest. Daarna zette ik mijn eerste stappen in het straattheater en speelde ik mee in verschillende producties in het amateurtheater. Zo rolde ik als vanzelf in de entertainmentsector: ik maak muziek en je kan me inhuren als zanger, komisch typetje, Sinterklaas, Kerstman of kinderanimator op feestjes.”

 

Vertel eens iets dat weinig mensen weten over jouw job als Kerstman/entertainer?

“Sommige mensen denken dat ik als ‘artiest’ wel veel geld moet verdienen. Dat klopt natuurlijk niet. Dit is een heel mooie job, maar het is ook hard werken. Ik ben zeven dagen op zeven aan het werk, met opdrachten, administratie, maar ook met het bedenken van nieuwe typetjes of het creëren van nieuwe shows. De tijd die je daarin investeert, verdien je pas terug als je zo’n show ook verkocht krijgt. Je moet deze job dan ook niet voor het geld doen, dan ben je verkeerd bezig. Liefde voor het vak en plezier beleven aan wat je doet, zijn veel belangrijker.” 

 

Kan je makkelijk leven van dit soort opdrachten?

“Ik doe dit werk al 32 jaar, maar er zijn nog steeds periodes dat ik van maand tot maand leef. Maar zoals ik al zei: geld is niet het belangrijkste.”

 

 

Lijkt deze job niet meteen iets voor jou? Bekijk meer dan 1000 andere jobs op onze website

 

 

Waar moet je goed in zijn om te doen wat jij doet?

“Als Kerstman moet je kinderen vooral op hun gemak kunnen stellen. Rustig blijven, tijd voor hen maken, eventjes met hen praten. Daarom trek ik ook altijd minstens een halfuur uit als ik bij mensen thuis langsga op ‘kerstbezoek’. Je moet dat op een rustige manier kunnen doen.”

 

Welke aspecten van de job liggen je minder?

“Zoals elke job heeft ook dit werk minder aangename kanten. In mijn geval is dat vaak het administratieve aspect: facturen die onbetaald blijven, bijvoorbeeld, of boekingen die men maar blijft uitstellen.”

 

Als kerstman werk je vooral wanneer andere mensen niet werken. Welke impact heeft dat op je work-life balance?

“Dit is geen 9 to 5 job: ik heb onregelmatige uren, ben vaak onderweg en vrijwel voortdurend met mijn werk bezig. Als je partner wel gewone werkuren heeft, is dat dus geen goede match. Ik probeer wel ergens een lijn te trekken, maar dan nog blijft het moeilijk.”

 

Wat is je toekomstdroom op professioneel vlak?

“Als kind droomde ik ervan om beroemd te worden: ik wilde op tv komen, een Bekende Vlaming zijn. Intussen ben ik 52 en lig ik daar minder wakker van. Ik vind het nu vooral belangrijk dat ik voldoende werk heb en een min of meer stabiele job. Maar mochten ze me morgen vragen voor een televisieprogramma, dan zou ik niet ‘nee’ zeggen. Ik ben nog steeds heel gelukkig dat ik mag doen wat ik graag doe, maar het kan altijd beter.”

 

Wat is het beste carrièreadvies dat je mensen kan meegeven?

“Doe je werk vooral met goesting en plezier. En voor mensen met kerstmanambities: geef kinderen tijd en aandacht … En verzorg je outfit. Je presentatie moet in orde zijn, daar mag je best wat geld in steken.”

 

 

Foto’s: © KG Products

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Nieuwste jobs

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Start mijn zoektocht

Verder lezen

5 jobs geknipt voor thuiswerkers

Thuiswerken heeft vele voordelen, maar niet elk beroep is ervoor geschikt. In deze vijf jobs is thuiswerken wel perfect mogelijk.

7 tips om discreet een nieuwe job te zoeken

Ben je niet meer tevreden met je salaris, helemaal uitgekeken op je job of is de verstandhouding met je baas zoek? Kortom, wil je om een of andere reden weg op je huidige job? Lees dan eerst onze tips.

Wat doet een Change Management Consultant?

In "Een Vak Apart" interviewen we telkens mensen met een interessante, unieke of atypische job. Vandaag is het de beurt aan Joris, een Change Management Consultant.