Wat als je opnieuw wilt gaan studeren?

Droom jij ervan om opnieuw te gaan studeren? Wij helpen je knopen doorhakken.
Droom jij ervan om opnieuw te gaan studeren? Als je werkt, is het niet evident om zomaar terug te keren naar de schoolbanken. Hoe pak je dit aan en wat is er allemaal mogelijk?

Wat zijn de mogelijkheden?

 • Heb je voor jezelf uitgemaakt dat je voltijds wil gaan studeren? Als je momenteel aan het werk bent, kan je dan overwegen om tijdskrediet of loopbaanonderbreking te nemen. Informeer er zeker even naar bij jouw HR-afdeling.
 • Als voltijds gaan studeren geen optie is, kan je je natuurlijk ook altijd inschrijven in het avondonderwijs. Hou er rekening mee dat de combinatie van werken en studeren vaak zwaar zal zijn, want je zal na je dagtaak nog naar de les moeten én tijd moeten maken om te studeren en lessen voor te bereiden.

 

 

BEKIJK ZEKER OOK ONZE DUIZENDEN VACATURES & VIND JOUW DROOMJOB

 

 

 • In België kan je ook educatief verlof opnemen. Dat zijn extra verlofdagen die je kan gebruiken om te studeren of lessen te volgen. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen om hier recht op te hebben. Meer informatie over educatief verlof vind je op http://www.werk.belgie.be
 • Je kan ook kiezen voor een cursus in afstandsonderwijs, waarbij je zelf bepaalt wanneer je studeert. Je hoeft geen lessen bij te wonen, maar je zal wel leerstof te verwerken krijgen, waarop je nadien getest wordt. Vaak kan je gewoon een cursus downloaden via het internet, en nadien een online test afleggen. Jij bepaalt dus zelf in welk tempo je studeert.
 • Als je al een werkloosheidsuitkering krijgt, is het niet zo makkelijk om voltijds te gaan studeren, omdat je ter beschikking moet blijven van de arbeidsmarkt. Krijg je een job aangeboden, dan zal je die met andere woorden moeten aannemen, waardoor het moeilijk wordt om je studies af te maken.
 • Ben je werkloos en ga je studeren voor een knelpuntberoep, dan heb je toch recht op een uitkering. Op die manier wil de overheid mensen stimuleren om te studeren voor een job die op de lijst staat van beroepen die moeilijker kunnen worden ingevuld.

 

Tijdskrediet en studeren

De wetgeving rond tijdskrediet is veranderd sinds 1 januari 2015. Sindsdien heb je geen recht meer op een onderbrekingsuitkering wanneer je tijdskrediet opneemt zonder motief. Neem je tijdskrediet om een opleiding te volgen, dan heb je gedurende de opleiding en voor maximum 36 maanden recht op een uitkering als je voldoet aan bepaalde voorwaarden:

 • Het moet gaan om een opleiding erkend door de Vlaamse, Franse of Duitstalige Gemeenschap of door de sector.
 • Je opleiding omvat minstens 360 uren of 27 studiepunten per jaar of 120 uren of 9 studiepunten per schooltrimester of per ononderbroken periode van 3 maanden.
 • Na elk trimester moet je binnen de 20 kalenderdagen een attest bezorgen aan je werkgever waaruit blijkt dat je in dat trimester regelmatig aanwezig was tijdens de opleiding. Je mag in de loop van het trimester niet meer dan 1/10 van de opleidingsduur ongewettigd afwezig zijn.
 • Op datum van de schriftelijke kennisgeving aan je werkgever moet je minstens 2 jaar anciënniteit hebben bij diezelfde werkgever. Neem je halftijds tijdskrediet, dan moet je het jaar voordien minstens volgens een drie vierde regime gewerkt hebben, neem je één vijfde tijdskrediet, dan moet je voltijds gewerkt hebben.
 • Voltijds of halftijds tijdskrediet voor het volgen van een erkende opleiding moet expliciet voorzien zijn in een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) op sectoraal of op ondernemingsniveau.

We wensen je alvast heel veel succes met je studies. En we hopen je natuurlijk nadien terug te zien op StepStone, om je perfecte job te vinden.

Ontvang jobs via e-mail

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante jobs? Kies je criteria en ontvang dagelijks of wekelijks voor jou geschikte vacatures!

Nieuwste jobs

Ontvang jobs via e-mail

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante jobs? Kies je criteria en ontvang dagelijks of wekelijks voor jou geschikte vacatures!

Stuur mij relevante jobs

Verder lezen

Droom jij van werken in het buitenland?

Belgen vertellen hoe het is om te werken buiten ons Belgenlandje, onder meer in Polen en New York. Benieuwd naar hun verhalen? Je leest ze hier.