Wanneer ben je te ziek om te gaan werken?

Wij zochten het voor je uit.

De een blijft thuis zodra hij een verstopte neus heeft, de ander komt werken met 39 graden koorts. ‘Ziek zijn’ is een relatief begrip, en de meningen over al dan niet gaan werken als je ziek bent, zijn verdeeld. Wanneer ben je ziek genoeg om niet te gaan werken? Wij zochten het voor je uit.

Geen zin om te werken

Uit een onderzoek van StepStone in 2012 bleek dat 5% van de Belgen zich wel eens ziek meldt als ze geen zin hebben om te werken. Ziek zijn ze niet, maar wellicht voelen ze zich niet echt goed op het werk. Uitkijken naar een andere job is in dat geval een beter alternatief.

Goede reden om thuis te blijven

Een goeie 11% had zich volgens hetzelfde onderzoek wel eens onterecht ziek gemeld omdat hij daar een goede reden voor had. Toch kan je in dat geval vaak terugvallen op alternatieven, zoals verlof om dwingende redenen of klein verlet. Kan je daar geen beroep op doen, vraag dan gewoon een dagje verlof. Zo hoef je geen komedie te spelen tegenover je baas en je collega’s, en dat komt een goede verstandhouding alleen maar ten goede.

Snotteren op het werk

Sommige werknemers melden zich dan wel onterecht ziek, er zijn er evengoed die ondanks hun ziekte toch komen werken. Zolang jij je in staat voelt om je werk te doen, en je jouw collega’s niet stoort met je constante gesnotter of hen niet besmet, zal niemand je dat kwalijk nemen.

Redenen om thuis uit te zieken

Is het risico op besmetting te groot, dan blijf je beter enkele dagen thuis uitzieken. Dat geldt ook als je ziekte maar blijft aanslepen: niemand is er mee gebaat dat je wekenlang uitgeput loopt te hoesten en te niezen. Uit onderzoek van StepStone blijkt dat vooral mensen die hun job belangrijk vinden toch ziek gaan werken. Ben jij zo’n type, kies dan voor de gulden middenweg: blijf enkele dagen thuis om te herstellen, en beantwoord desnoods één keer per dag je e-mails.

Simpelweg te ziek

Je voelt zelf het best aan of je kan gaan werken of beter thuis blijft. Daarvoor hoef je niet doodziek in bed te liggen, iedereen voelt zich wel eens zo belabberd dat hij simpelweg niets gedaan krijgt. Dan heeft het geen zin om te gaan werken. Ga naar de dokter en rust goed uit. Je zal je nadien weer stukken beter voelen. Als de dokter je een doktersbriefje geeft, ben je ook wettelijk helemaal in orde.

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Nieuwste jobs

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Schrijf me in

Verder lezen

6 niet te missen TED Talks over werk en carrière

Wat motiveert je in een job? En hoe solliciteer je succesvol wanneer je nauwelijks ervaring hebt? Bekijk deze TED Talks en ontdek de inzichten van internationale experten!