Vanaf 2018 kan je onbelast bijklussen

Vanaf 1 januari 2018 geldt de nieuwe regeling dat je jaarlijks voor 6000 euro mag bijklussen, met een maximum van 1000 euro per maand. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk? Wij lieten alvast enkele personen aan het woord die gebruik willen maken van dit systeem.
Doe je vaak kleine onderhoudsklusjes bij de buren, pas je regelmatig op zorgbehoevende ouderen (je eigen ouders niet meegerekend) of geef je bijles bij je thuis? Dan kan je zonder ook maar één euro belastingen of sociale bijdragen te betalen maximaal 6000 euro per jaar bijverdienen.

Wie en welke activiteiten komen in aanmerking?

Deze regeling is bedoeld voor werknemers die minstens 4/5 werken, zelfstandigen in hoofdberoep, op voorwaarde dat de activiteiten niet in het verlengde liggen van hun hoofdactiviteit en (vervroegd) gepensioneerden.   Als je tijdskrediet of thematisch verlof neemt, werkloos bent enz. gelden er speciale regels. In feite gaat het om drie soorten diensten: burger-tot-burgerdiensten (zoals kinderopvang of bijlessen), verenigingsactiviteiten (bijvoorbeeld sporttrainers of monitors voor jeugdkampen) en occasionele diensten via erkende deelplatformen (UberEats, Flavr).

Rita, Jan en Sara klussen onbelast bij


Rita Vandeperre (66, gepensioneerd en woont in Hasselt)

“Met die nieuwe regeling kan ik misschien opnieuw aan de slag,
want ik voel me eigenlijk nog te jong om al helemaal niets meer te doen.”

“Ik werkte jarenlang als kinderoppas bij verschillende families en ben sinds een paar jaar met pensioen. Terwijl de kinderen naar school waren, deed ik licht huishoudelijk werk zoals de ontbijttafel afruimen, wat strijken en speelgoed opruimen. ’s Woensdags kookte ik het middageten en op de andere dagen bereidde ik het avondeten. Ik wachtte de kinderen op aan de schoolpoort en de grotere hielp ik met hun huiswerk, voor zover ik het zelf nog begreep (lacht). Met die nieuwe regeling kan ik misschien opnieuw aan de slag, want ik voel me eigenlijk nog te jong om al helemaal niets meer te doen. En vooral met kinderen omgaan, houdt je jong.“


Jan Parmentier (53, zelfstandige sales in telecom en woont in Zoersel)

“Mijn trainersactiviteiten zijn vooral een mooi extraatje en
een ontspannende afwisseling met mijn stressvolle job.”

“Prima die nieuwe regeling, dan kan ik eindelijk mijn jarenlange inzet verzilveren (lacht). Niet dat dat de hoofdreden is van mijn trainersactiviteiten, ze zijn vooral een mooi extraatje en een ontspannende afwisseling met mijn stressvolle job. Het feit dat ik nu 6000 euro onbelast kan verdienen, is wel mooi meegenomen. Als zelfstandige betaal ik al genoeg belastingen, dus ik zie dit als een appeltje voor de dorst. De club wilde me trouwens al langer betalen, dit kan nu makkelijker langs deze weg.” 


Sara Leemans (35, werkt 80% en woont in Dilbeek)

“Er is me al herhaaldelijk voorgesteld me te vergoeden,
maar omdat ik vreesde dat ik daardoor meer belastingen zou betalen,
heb ik altijd de boot afgehouden.”

“Sinds onze kinderen naar school gaan, begon ik 4/5 te werken, zodat ik hen elke dag van school kan halen en op woensdagnamiddag vrij ben. Het bespaart ons heel wat geregel en kopzorgen. Op school maak ik deel uit van het beurtrolsysteem om de kinderen te helpen oversteken, begeleid ik al wel eens schooluitstappen of activiteiten van het oudercomité. Er is me al herhaaldelijk voorgesteld me hiervoor te vergoeden, maar omdat ik vreesde dat ik daardoor meer belastingen zou betalen, heb ik altijd de boot afgehouden. Met die nieuwe regeling zal dat nu wel kunnen en daar ben ik blij om.“

Niet iedereen is even blij met deze regeringsbeslissing, want zelfstandigenorganisaties vrezen dat heel wat personen die nu zelfstandige in bijberoep zijn en vaak minder dan 6000 euro verdienen, voor dit nieuwe statuut zullen opteren en dus geen bijdragen meer zullen betalen.

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Schrijf me in

Verder lezen

Veranderen van job. Doen? Of toch maar even niet?

Denk je eraan om van job te veranderen? Verplicht jezelf dan om in je zoektocht naar nieuw werk ook even wat breder te kijken dan de functieomschrijving. Want zo'n verandering is toch altijd wat ingrijpender dan je verwacht.