Welke vaardigheden vermeld je op je CV?

Van de basis tot concrete lijstjes met vaardigheden: hier vind je alles terug over deze soft skills!
Het is iets waar je niet omheen kan in je CV, vaardigheden en soft skills, maar wat is dat nu eigenlijk? Hoe pas je ze toe? En welke vermeld je?

Inhoudsopgave

 

Intro: StepStone Academy

 

 

Wat zijn soft skills?

Soft skills, wat de officieuze naam is van jouw vaardigheden, zijn vaardigheden die je niet kan categoriseren of onderbrengen onder specifieke kennis of knowhow. Ze vallen niet onder de standaard, puur professionele competenties die je kan gebruiken in een job. Het zijn moeilijk meetbare vaardigheden, maar ze blijken wel onontbeerlijk bij het opstellen van een goed, of in het beste geval perfect, CV. Toegegeven, dat klinkt allemaal misschien nogal technisch en ingewikkeld, maar na het lezen van dit artikel zal dat zonder twijfel niet meer het geval zijn.

 

Waarom zijn ze belangrijk in je CV?

Soft skills worden vaak sleutelcompetenties genoemd, omdat ze doorslaggevend zijn bij het uitoefenen van een job. Ze vertellen meer over je emotionele competenties en omgang met anderen en zijn daarom een essentieel onderdeel van je CV, het solliciteren en je job.

Zo moet een verkoper niet alleen kennis bezitten over zijn product, maar ook beschikken over de communicatieve vaardigheden om het product in kwestie bij zijn klanten te promoten. Voor een maatschappelijk werker zijn menselijke vaardigheden als empathie en mensenkennis minstens even belangrijk als zijn of haar theorethische kennis. Je voelt meteen al aan dat je “empathie” of “communicatie” moeilijk in cijfers of niveaus kan definiëren of zelfs quoteren. 

 

 

 

BEKIJK ZEKER OOK ONZE DUIZENDEN JOBS & VIND JOUW DROOMJOB

 

 

 

Wat is het verschil tussen soft skills en hard skills?

Soft skills, waaronder diplomatie, flexibiliteit en autonomie, zijn dus moeilijk te meten competenties van een eerder emotionele of interpersoonlijke inslag. Hard skills zijn daarentegen vaardigheden die vaak meetbaar, definieerbaar en vooral volgens een standaardmethode leerbaar zijn. Een beetje zoals een taaltest of wiskundetoets, dus. Als je ervoor kan studeren en er zo relatief makkelijk kennis over kan opdoen, is het wellicht een hard skill.

De logische stap daarna is het ontwikkelen van die hard skills, waardoor je niveau blijft stijgen. Vergelijk het met hoe je kennis van het Frans of Engels ook toenam tijdens je schoolcarrière. Bepaalde vakken ondersteunen echter ook het ontwikkelen van soft skills. Denk maar aan vakoverschrijdende project waar je organisatorisch moet optreden of taalvakken waar je met je medeleerlingen leert communiceren. Soft skills zijn eerder emotionele competenties, terwijl hard skills eerder logische vaardigheden bevatten.

 

Welke soft skills scoren goed op je CV?

Je kan je nu wat meer voorstellen bij het concept “soft skills”, maar ongetwijfeld zijn enkele voorbeelden ook best handig. Onthoud wel dat je in een CV altijd eerlijk moet zijn. Een random opsomming van soft skills zal je niet ver brengen. Gewoonlijk wordt er tijdens het sollicitatiegesprek gevraagd naar vroegere ervaringen en voorbeelden die je soft skills kunnen staven. Hieronder vind je een lijstje terug met de meer relevante competenties voor je CV en sollicitatiegesprek:

 

Doelgerichtheid

Werkgevers willen gemotiveerde medewerkers die ervoor gaan en hun vooropgestelde doel willen bereiken. Ben jij gemotiveerd, geëngageerd en ga je door tot je werk afgerond is? Dan bezit jij deze soft skill.

 

Communicatieve vaardigheden

Leg je makkelijk contact met andere mensen? Ben jij een goede prater? Of heb je een vlotte pen? Dan is deze soft skill zeker een troef die je zal willen uitspelen. Een gouden tip: Verzorg je schriftelijke communicatie en kijk dus je motivatiebrief en CV zeker extra na op spelfouten.

 

Sociale vaardigheden

Werk jij graag samen met andere mensen en heb je veel mensenkennis? Dan heb je geluk, want sociale vaardigheden zijn voor zowat alle jobs een pluspunt en een absolute troef als je solliciteert voor een job als verkoper of manager.

 

Leidinggevende vaardigheden

Heb jij ervaring met het aansturen van een team? Aarzel dan niet om je leidinggevende vaardigheden te vermelden. Daarbij kan je eventueel meer informatie geven over je managementstijl.

 

Flexibiliteit

Kan je je snel aanpassen en ga je goed om met veranderingen en wijzigende situaties op de werkvloer? Vermeld dat dan zeker. Het bedrijfsleven verandert constant en aan een snel tempo, dus je aanpassingsvermogen is een grote troef.

 

Diplomatie

Iedereen is het wel eens oneens met een collega. Hoe ga jij daarmee om? Sta jij open voor de mening van anderen en kan je hen voorzichtig uitleggen wat jouw standpunt is? Dan bezit jij deze soft skill.

 

Beslissingen nemen

In heel wat jobs moet je voortdurend beslissingen nemen. De ene al belangrijker dan de andere. Snel knopen kunnen doorhakken is dus een belangrijke soft skill.

 

Autonomie

Je zal niet altijd in team werken en dus ook zelf wat initiatief moeten nemen bij je dagelijkse taken. Deze soft skill is potentieel heel belangrijk voor je (toekomstige) werkgever.

 

Organisatietalent

Moet je evenementen organiseren, een teamplanning maken of interne agenda’s coördineren? Dan zal het belangrijk zijn dat je goed kan organiseren en plannen. Reken je deze vaardigheid tot je sterktes, vermeld dit dan zeker in je CV.

 

Probleemoplossend denken

De tijd dat je baas je kwam vertellen wat en hoe je iets moest aanpakken is bij de meeste bedrijven verleden tijd. Je zal zelf met oplossingen moeten komen, deze uitwerken en tenslotte aftoetsen. Beschik je over de capaciteit om koelbloedig problemen aan te pakken en met oplossingen te komen? Benadruk dit dan zeker in je CV.

 

Creatief en innovatief

Creativiteit is een breed begrip. In eerste instantie heb je deze vaardigheid nodig in een creatieve job. Ook in andere functies is out-of-the-box denken echter nuttig. Elk bedrijf is de dag van vandaag op zoek naar innovatie en originele ideeën.

 

Stressbestendigheid

Sommige mensen kunnen niet meer functioneren in stresserende situaties, terwijl anderen net deadlines nodig hebben. Solliciteer je voor een job waarin deadlines en gezonde stress dagelijkse kost zijn en is dat helemaal jouw ding? Dan mag je zeker niet vergeten aan te geven in je CV dat jij het best presteert onder druk.

 

Initiatief

Hou je ervan om voorstellen te doen en het voortouw te nemen op het werk? Dan mag je in je CV vermelden dat je graag initiatief neemt en ondernemend bent.

 

Teamwork

Samenwerken is een zeer belangrijke soft skill om aan te halen. Goed met je collega’s communiceren, samen tot een consensus komen en elkaar ondersteunen zijn voor veel werkgevers essentieel. Zorg dat je het in de vingers hebt en vermeld dit ook in je CV.

 

 Professionaliteit

Een onderschatte soft skill die werkgevers belangrijk vinden, is de juiste houding. Op tijd komen, gepast gedrag en professionaliteit uitstralen bij het solliciteren zijn ontzettend belangrijk. Je hebt vaak maar één kans om de juiste indruk van jezelf na te laten bij je job.

 

Hoe verwerf je soft skills?

De sleutelwoorden hier zijn ervaring en oefening. Net zoals bij hard skills het geval is, kan je je verdiepen in specifieke soft skills en deze zo verwerven. 

  1. Ga na in hoeverre je een bepaalde soft skills beheerst (bij jezelf, maar ook mensen uit jouw omgeving).

  2. Focus op de essentie van de soft skill en bedenk hoe je de beheersing ervan kan verbeteren. Hiervoor bestaat ook wetenschappelijke literatuur om je wegwijs te helpen.

  3. Oefen je soft skill en doe ervaring op.

Heb jij bijvoorbeeld problemen met communicatieve vaardigheden? Denk dan na over de essentie van communicatie. Je wil jezelf duidelijk verstaanbaar maken op een heldere manier. Focus daarom op het onderwerp en wees zo specifiek mogelijk. Belangrijk zijn ook oogcontact, actief luisteren en lichaamstaal. Op deze manier kan je ook andere soft skills ontleden en je vaardigheden verbeteren.

 

De ultieme tips voor soft skills in je CV

Tot slot sommen we graag nog even enkele belangrijke tips voor soft skills in je CV op:

  • Zorg dat de toevoeging van je soft skills relevant blijft. Sommige vaardigheden zijn simpelweg niet belangrijk voor een bepaalde job.

  • Vernoem niet te veel soft skills, zodat je vermeldingen hun impact behouden.

  • Creëer een evenwicht met je hard skills.

  • Som alvast enkele voorbeelden op in je CV. Zo concretiseer je meteen je soft skills en maak je het geheel geloofwaardig.

 

Stel je je nog vragen bij het opstellen van een CV? Of heb je graag enkele voorbeelden? Geen zorgen. Dat kan je allemaal terugvinden in ons uitgebreide CV-artikel. En als je CV helemaal klaar is, waarom zou je het dan niet uploaden in onze CV Database?

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Nieuwste jobs

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Start mijn zoektocht

Verder lezen

Voorbeelden van een goed CV

Sta je op het punt om te solliciteren, maar ben je nog niet zeker van jouw CV? StepStone heeft alvast enkele goede voorbeelden van een curriculum vitae voor je verzameld, die je als inspiratie kan gebruiken.