Thuiswerken: de voor- en nadelen

Wij sommen ze even voor je op.
Dankzij de nieuwe technologieën is onze manier van werken volledig veranderd en kunnen werknemers bijvoorbeeld thuiswerken. Via het internet kan je deelnemen aan videoconferenties of via e-mail in contact blijven met je collega's... Thuiswerk is bij ons nog niet zo goed ingeburgerd en wordt vaak beschouwd als synoniem voor inefficiënt werken. Het is een andere manier om je werk en je tijd te organiseren. Heel wat mensen voelen zich aangetrokken door de voordelen van thuiswerk, maar er zijn toch ook enkele nadelen.

Voordelen:

  • Het grote voordeel van thuiswerk is ongetwijfeld de flexibiliteit. Je kan je dag en je werk organiseren in functie van de schooluren van je kinderen of je hobby’s. Op die manier kan je werk en privéleven beter combineren. Je kiest ook je eigen werkplek. En omdat je je goed voelt, ben je ook productiever.
  • Genoeg van die files ‘s morgens en ‘s avonds? Heel wat mensen komen moe aan op kantoor door de lange en stresserende rit naar het werk. Thuiswerken biedt duidelijk het voordeel dat je deze dagelijkse portie stress niet hoeft te doorstaan. Door thuis te werken win je al snel twee uur extra werktijd.
  • Thuiswerk biedt ook voordelen voor de werkgever : mensen die werken in een omgeving waarin ze zich goed voelen, zijn productiever. Thuiswerk is kostenbesparend, het bedrijf moet immers minder uitgeven aan vervoerskosten en bedrijfswagens.

 

Nadelen :

  • Regelmatig contact met collega’s is heel belangrijk, en voor veel mensen is het kantoor een belangrijke plaats voor sociale contacten. Na verloop van tijd bouw je immers sterke relaties op met je collega’s. Door thuis te werken verminderen deze belangrijke contacten. Je kan je eenzaam voelen, wat zelfs kan leiden tot depressie op lange termijn.
  • Om thuis te werken, moet je goed kunnen plannen en organiseren. Je wordt misschien vlugger afgeleid, waardoor ook je werk achterop raakt. Ook al word je niet afgeleid door andere collega’s, toch zijn er ook thuis dingen die je aandacht kunnen afleiden van je werk : kinderen, vrienden, familie, huishoudelijke taken… Om dit te voorkomen richt je best een duidelijke werkplek in.
  • Een ander risico is dat het soms moeilijk is om werk en privé gescheiden te houden. Als je teveel wordt afgeleid door je privé-leven, bestaat de kans dat je tijdens het weekend moet doorwerken. En zo loop je het risico dat je mentaal steeds met je werk bezig bent, wat ook weer zorgt voor stress. Om efficiënt thuis te werken, heb je dus de nodige discipline nodig.
  • Thuiswerken kan ook je carrièremogelijkheden in gevaar brengen: terwijl jij thuis aan het werk bent, zitten je collega’s vlakbij je baas en kunnen ze laten zien welke successen zij boeken. Door face to face contact met je collega’s en je baas toon je je motivatie en inzet voor je werk. Het is dus belangrijk om regelmatig langs te gaan op kantoor.

Thuiswerken biedt dus zowel voor- als nadelen. Aan jou om je situatie te analyseren en te kijken wat voor jou de meeste voordelen biedt. Sommige werknemers zouden het ideaal vinden om op sommige dagen thuis, en op andere dagen op kantoor te werken. En hier en daar zijn werkgevers ook bereid om dit te overwegen. Waarom stel je dit niet voor aan jouw baas?

 

 

 

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Nieuwste jobs

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Start mijn zoektocht

Verder lezen

De nationale feestdagen in België van 2019

Een feestdag is altijd leuk, zeker als je dan een extra dagje vrij hebt van werk! Wij geven je een overzicht van de wettelijke feestdagen in 2019.