Solliciteren na je vijftigste: 50-plussers Marianne en Peter zochten en vonden een nieuwe job

Solliciteren na je vijftigste, de meesten beginnen er liever niet aan. Deze 50-plussers deden het toch: ze zochten en vonden een nieuwe job.
Peter en Marianne moesten na hun vijftigste noodgedwongen op zoek naar een nieuwe job. Dat lukte, ondanks de vooroordelen die werkgevers nog steeds hebben over 50-plussers. We vroegen hen naar hun ervaringen en legden ons oor te luisteren bij Nicolas Moerman, die zich met zijn uitzendkantoor richt op gepensioneerden en 50-plussers.

 “Solliciteer gericht en geef niet op”

Marianne Bogaert

Marianne Bogaert (59) – in 2011 werd de vzw waar ze werkte opgedoekt

Toen de subsidies voor de vzw waar ze destijds werkte werden stopgezet, verloor Marianne in 2011 haar job. Alle medewerkers werden ontslagen en ook zij moest – na meer dan dertig jaar dienst – opnieuw gaan solliciteren. “Op m’n tweeënvijftigste en in volle crisis moest ik opnieuw op zoek naar werk. Het was moeilijk, maar na twee jaar vond ik uiteindelijk een nieuwe job bij de overheid, als deskundige in gelijke onderwijskansen.”

 

De diversiteitskandidaat van dienst

 “Er waren destijds weinig vacatures en ik merkte al snel dat het voor sommige jobs verloren moeite was om te solliciteren. Ik ben bijvoorbeeld best goed in redactiewerk, maar met mijn diploma maatschappelijk werk kwam ik daar niet voor in aanmerking. Daarom ging ik heel gericht solliciteren voor functies die echt aansloten bij wat ik goed kan en graag doe. Gek genoeg kreeg ik zelfs dan weleens de reactie dat ik ‘te weinig ervaring’ had. Maar goed, ik kreeg op z’n minst altijd een antwoord. Bij zowat een op de drie werkgevers mocht ik ook op gesprek gaan. Al had ik weleens het gevoel dat ik de diversiteitskandidaat van dienst was en niet echt een eerlijke kans kreeg.”

 

30 procent minder loon

“Tijdens die gesprekken merkte ik al gauw dat er heel wat misvattingen zijn rond werkzoekende 50-plussers. Werkgevers gaan er bijvoorbeeld van uit dat je niet veel jaren meer te gaan hebt. Terwijl ik nog maar 52 was, nog lang geen 65 dus. Het klopt ook helemaal niet dat werken je op die leeftijd niet meer interesseert. Als je je job graag doet, blijf je gemotiveerd tot op het einde. En dan was er natuurlijk nog het salaris: ik was te duur. Mijn looneisen – voor zover je die kan stellen als 50-plusser – heb ik dus vrij snel opgegeven. Ik heb noodgedwongen zowat 30 procent moeten inleveren op mijn salaris, maar ik heb nu wel weer een job die ik heel graag doe.”

 

Enkel jobs die je echt interesseren

“Na ongeveer twee jaar intensief solliciteren, toen ik de hoop bijna had opgegeven, kwam ik via een wervingsreserve van de overheid terecht in mijn huidige job. Mijn advies aan andere 50-plussers? Blijf geloven in jezelf en ga voor jobs die je écht interesseren. Op een dag valt er wel iets uit de bus.”

 

“Als 50-plusser kan je meepraten op elk niveau”

Peter Baetens

Peter Baetens (54) – verloor zijn bedrijf door de crisis

Ook voor Peter had de financiële crisis zware gevolgen. Het communicatiebureau dat hij eigenhandig had opgebouwd, ging verloren. “Onze omzet daalde met 75 procent en de loonkosten van twintig medewerkers werden te zwaar om te dragen. Mijn bedrijf werd verkocht. Ik werkte nog enkele jaren samen met de nieuwe eigenaar, maar moest het uiteindelijk loslaten.”

 

Opboksen tegen vooroordelen

“Zo vatte ik het idee op om in dienstverband te gaan werken en ging ik – voor het eerst in m’n leven – solliciteren. Op veertig procent van mijn sollicitaties kwam nooit een antwoord. Werd ik wel uitgenodigd voor een gesprek, dan verliep dat goed voor zover ik bijvoorbeeld kon spreken met de CEO, die vaak zelf een bepaalde maturiteit had. In andere gesprekken werd ik geconfronteerd met vooroordelen over mijn leeftijd of over het feit dat ik zelfstandig was. Ik zou te weinig kneedbaar zijn, niet in staat zijn te rapporteren aan iemand anders, niet meer mee kunnen, … Allemaal aangenomen waarheden op basis van gemiddelden, terwijl ieder mens toch anders en uniek is. Ik denk juist dat je als 50-plusser – en ex-zelfstandige – veel kan bijdragen aan een organisatie. Je bekijkt de dingen meer vanaf een afstand, hebt een holistische visie en bent niet bang om je mening te geven. Ik heb bovendien een grote expertise in employer branding, maar zelfs dat werd soms gezien als een bedreiging in plaats van als een meerwaarde.”

 

50-plussers aan de toegangspoort

“Door die negatieve ervaringen besloot ik om het anders aan te pakken: ik zou zelfstandig blijven en via mijn netwerk een business partner zoeken. Zo kwam ik in contact met VMC-Select, een voormalige klant actief in werving en selectie. Net door die eerdere persoonlijke ervaringen kon ik hun persoonlijke aanpak wel appreciëren. Sinds zes maanden ben ik partner voor de regio Antwerpen, een job waarin mijn leeftijd en ervaring een meerwaarde zijn. Ik weet hoe mensen werken, zoeken en groeien, heb voeling met de leefwereld van zaakvoerders en CEO’s, en kan over zowat alles meepraten. Dankzij mijn ervaring is mijn blik ook ruimer: ik reken mensen niet af op hun leeftijd, afkomst, diploma, … maar kijk naar hun levenshouding, visie en oprechtheid. 50-plussers zijn in mijn ogen perfect geplaatst om aan de toegangspoort van organisaties te zitten. Daar ligt een opportuniteit voor veel bedrijven.

 

Blijf trouw aan jezelf

“Mijn advies aan andere 50-plussers: blijf trouw aan wie je bent en aan je kwaliteiten, en bewaar het vertrouwen in jezelf. Wees ook niet bang om veel te geven, want dan krijg je ook iets terug. Ik maakte bijvoorbeeld onderzoeksrapporten, die ik meestuurde met mijn sollicitatie. Dat gaf werkgevers een extra reden om me uit te nodigen voor een gesprek. En schakel je netwerk in, want alleen lukt het niet.”

 

“Vraag naar 50-plussers zit in de lift”

Nicolas Moerman

Nicolas Moerman (Nestor) ziet de krapte op de arbeidsmarkt als een kans voor 50-plussers.

Er zijn heel wat vooroordelen over 50-plussers, maar volgens Nicolas Moerman, oprichter van Nestor, hebben bedrijven juist goede redenen om bewust te kiezen voor werknemers die de vijftig voorbij zijn. “50-plussers hebben levenservaring, een goede arbeidsethiek, zijn bereid om deeltijds te werken, weten wat ze willen en brengen rust op de werkvloer. Voor de werkgevers met wie we samenwerken, zijn dat redenen om bewust te kiezen voor een medewerker die de vijftig voorbij is.”

 

Niet opgeven en je flexibel opstellen

Waarom het voor veel 50-plussers dan toch zo moeilijk blijkt om een job te vinden? “Sommige werkgevers houden inderdaad vast aan de perceptie dat 50-plussers weinig flexibel zijn. Maar als ze hun vacatures ingevuld willen krijgen, hebben ze binnenkort geen keuze meer. 50-plussers mogen zich dus niet laten afschepen. En misschien moeten ze zelf ook wat water bij de wijn doen en hun verwachtingspatroon bijstellen. Wie niet bereid is z’n digitale skills bij te schaven, dreigt inderdaad uit de boot te vallen. En sommigen zullen wat moeten inleveren op hun loon, al blijft dat een persoonlijke afweging. Maar als je durft uit je comfortzone te komen en een open, flexibele houding hebt, dan vind je als 50-plusser zeker een job.

Ontvang jobs via e-mail

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante jobs? Kies je criteria en ontvang dagelijks of wekelijks voor jou geschikte vacatures!

Nieuwste jobs

Ontvang jobs via e-mail

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante jobs? Kies je criteria en ontvang dagelijks of wekelijks voor jou geschikte vacatures!

Stuur mij relevante jobs

Verder lezen

Wat doet een IT manager?

Ben je op zoek naar een job maar weet je niet precies welke functie bij je past? In dit artikel geven we je meer uitleg over het takenpakket van een 'IT manager'.