De perfecte sollicitatiebrief

Heb je je droomjob gevonden? Zo overtuig je je toekomstige werkgever met je sollicitatiebrief!


01.08.2018

Wil je je toekomstige werkgevers overtuigen van je talent? Dan heb je naast een overzichtelijk CV ook een sterke sollicitatiebrief nodig. We helpen je op weg met concrete tips en do's & don'ts die je meteen kan toepassen!

Inhoudsopgave

 

Wat is een sollicitatiebrief? 

De sollicitatiebrief is het meest persoonlijke deel van je gehele sollicitatie. Je schrijft het als aanvulling en ter begeleiding van je CV. Vroeger bestond er een verschil tussen een klassieke sollicitatiebrief (formeel) en een motivatiebrief (informeel). In de praktijk echter worden sollicitatiebrief en motivatiebrief als synoniemen gebruikt en beogen ze hetzelfde doel. Je echt onderscheiden van de concurrentie doe je aan de hand van een zorgvuldig overwogen brief. In deze brief geef je aan waarom jij denkt geschikt te zijn voor de job en wat je motivatie is om te solliciteren voor precies deze job.

 

De meerwaarde van de sollicitatiebrief

Wist je dat je CV als eerste wordt gelezen? Werkgevers baseren dan ook hun eerste selectie op je CV. Daarom is het belangrijk dat je CV aan alle eisen voldoet en een verpletterende eerste indruk achterlaat. Met je sollicitatiebrief kan je die goede eerste indruk bevestigen. Stel je je nog vragen bij het opstellen van een CV? Of heb je graag enkele voorbeelden? Geen zorgen. Dat kan je allemaal terugvinden in ons uitgebreide CV-artikel.

Recruiters krijgen een heleboel motivatiebrieven en moeten daaruit een selectie maken. Velen merken echter dat kandidaten voor technische en/of ICT jobs er steeds minder aandacht aan besteden. Toch zullen de meeste recruiters aangeven dat een motivatiebrief nog steeds hét middel is om je creatief ‘in the picture’ te plaatsen en je kandidatuur er te laten uitspringen.

Als de recruiter je begeleidende brief leest, zoekt hij naar antwoorden op de volgende vragen: ‘Wat heb jij ons bedrijf te bieden?’ en ‘Waarom zouden we jou uitnodigen voor een gesprek?’. Zorg dus dat je antwoorden geeft op de belangrijkste W-vragen in je sollicitatiebrief:

  • Wie ben je?
  • Wat voor type collega ben jij?
  • Welke eigenschappen en vaardigheden maken van jou de beste kandidaat?
  • Welke ervaring heb je?
  • Wat wil je bereiken en welke kansen wil je van het bedrijf krijgen?
  • Waarom wil je net die functie/werken voor dit bedrijf?

 

BEKIJK ZEKER OOK ONZE DUIZENDEN VACATURES & VIND JOUW DROOMJOB

 

 

De algemene opbouw van de sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief met een goede opbouw en duidelijke structuur trekt meteen de aandacht.  Wij geven je enkele tips die je kan gebruiken voor het opmaken van een goede opbouw van jouw motivatiebrief.

  1. Val zo snel mogelijk met de deur in huis en zeg meteen waarom je solliciteert. Vermeld daarbij enkele sterke punten, zo weet de rekruteerder onmiddellijk welk vlees hij in de kuip heeft. Begin je brief creatief.
  2. Jezelf verkopen mag, het is zelfs de bedoeling van een motivatiebrief. Wees dus niet te bescheiden, maar overdrijf ook zeker niet. Eerlijk zijn over wat je kan en wie je bent, werkt het beste.
  3. Heb je nog niet veel ervaring, verwijs dan naar studentenjobs, stages, vrijwilligerswerk, activiteiten in je studentclub of bij de jeugdvereniging. Werkgevers willen vooral weten of je van aanpakken weet, inzicht hebt in het bedrijfsgebeuren en snel kan meedraaien in de organisatie.
  4. Toon in je motivatiebrief je enthousiasme voor het bedrijf waar je zal terechtkomen, wat je weet over de bedrijfscultuur, het takenpakket, de activiteiten of het product van het bedrijf… Vertel waarom er volgens jou een match is met jouw persoonlijkheid, ervaring en persoonlijke waarden.
  5. Verwijs naar je CV: details over vorige werkervaringen horen thuis in je CV, maar je mag er zeker naar verwijzen in je sollicitatiebrief, als dit een meerwaarde is.
  6. Sluit af met een verwijzing naar een sollicitatiegesprek in de nabije toekomst, waarin je jouw motivatie en ervaring verder komt toelichten.

Meer tips vind je in ons artikel over de opbouw en stijl van je sollicitatiebrief.

sollicitatie sollicitatiebrief

Lay-out van de sollicitatiebrief

De lay-out van je motivatiebrief is als de outfit die je draagt voor je sollicitatiegesprek. Het is het eerste wat een recruiter ziet, en onbewust bepaalt het mee zijn oordeel over jou als persoon. Werk dus aan een heldere lay-out met een professionele look, een leesbaar lettertype en overzichtelijke structuur. Je motivatiebrief is nooit langer dan één bladzijde. Een A4-tje lijkt misschien erg kort, maar het is wel de norm. Het motto “less is more” is van toepassing op zowel vorm, omvang en lay-out om een optimaal design van de motivatiebrief te bekomen.

In een goede brief, mogen de datum, je adres, de naam van het bedrijf en een korte onderwerpregel niet ontbreken. Een motivatiebrief is jouw sleutel naar succes. Door je te onderscheiden van andere kandidaten, maak je nog meer kans om jouw droomjob te vinden. Meer informatie over de lay-out van je sollicitatiebrief vind je hier.

 

Sollicitatiebrief herschrijven?

Een sollicitatiebrief is niet recycleerbaar. Een veelgemaakte fout is dat oude sollicitatiebrieven vaak opnieuw worden gebruikt of dat dezelfde sollicitatiebrief naar meerdere bedrijven wordt gestuurd. Elke sollicitatiebrief moet aangepast zijn aan het bedrijf en de vacature waarvoor je solliciteert. Een bedrijf merkt snel op of je een standaardbrief opstuurt en zal hier dan ook geen aandacht aan besteden. Laat merken dat je je tijd hebt genomen om een goede motivatiebrief samen te stellen en verhoog zo je kansen op het binnenhalen van je droomjob.

Voordat je aan je sollicitatiebrief begint, onderzoek je best zorgvuldig het bedrijf waarvoor je wil solliciteren. Ontdek welke producten of diensten het bedrijf verkoopt en verdiep je in de missie en visie. Weet je niet waar je met je research moet beginnen? Informatie over vacatures en sollicitatieprocedures staat meestal in het gedeelte ‘Over ons’ of ‘Carrière’ van bedrijfswebsites. Zoek ook zeker eens het bedrijf op op sociale media of in te typen op Google. Zo kan je vaak nog verrassende informatie tegenkomen!

Zorg ook zeker voor een ‘personal touch’. Probeer te achterhalen met wie je een sollicitatiegesprek zal voeren. Zo kan je op LinkedIn veel informatie vinden zoals zijn/haar functie, opleiding en interesses. Wie weet vind je een gemeenschappelijke hobby of interesse. Probeer die kennis te gebruiken in je sollicitatiegesprek, hier kan je mee scoren! Verdiep je verder ook in de functie:

  • Welke vaardigheden zoeken ze voor de job?
  • Welke van mijn vaardigheden zijn relevant voor de job?
  • Wat trekt jou aan in het takenpakket?

Pas met al deze informatie jouw motivatiebrief aan aan het bedrijf waarvoor je solliciteert. Maak er een persoonlijke en creatieve brief van waaruit blijkt dat je goed voorbereid bent.

 

Vermijd clichés in je sollicitatiebrief

Mensen vervallen in clichés als ze een sollicitatiebrief moeten schrijven. Clichés vermijden, is dan ook meteen een manier om op te vallen in de massa. Vermijd standaardzinnen zoals ‘ik ben een gemotiveerde teamspeler’ en ‘in afwachting van uw antwoord’. Een sollicitatiebrief is iets persoonlijks en daar mag je dus ook een beetje creativiteit in stoppen. Rekruteerders lezen tientallen brieven per dag en jouw brief zal dan ook meer opvallen zonder het gebruik van clichés. Wij hebben enkele tips om ze te vermijden.

Onze ultieme do’s en don’ts voor jouw sollicitatiebrief

Do’s

✓ Zeg duidelijk waarom het bedrijf jou moet kiezen voor de job. Probeer de rekruteerder in je motivatiebrief te overtuigen met duidelijke argumenten, zonder arrogant over te komen.

✓ Begin je motivatiebrief met je sterke punten. Zwakke punten vermeld je beter niet in je brief, daar zal men tijdens een sollicitatiegesprek wel naar vragen.

✓ Zorg dat je inhoud positief en toekomstgericht is.

✓ Onderbouw wat je in je motivatiebrief schrijft met feiten. Vermeld bijvoorbeeld professionele successen. Geef in plaats van de veel gebruikte termen zoals “organisatietalent”, “geëngageerd” en “stressbestendig” liever voorbeelden waaruit deze eigenschappen blijken.

✓ Zet enkel de belangrijkste informatie in je motivatiebrief en formuleer die kort en duidelijk. De HR-verantwoordelijke mag je leren kennen, dus je mag ook iets over je persoonlijkheid zeggen.

 

Don’ts

x Kopieer je motivatiebrief niet van een vorige sollicitatie, maar zorg ervoor dat hij is afgestemd op het bedrijf en de job in kwestie.

x Som niet gewoon nog eens alles op wat al in je CV staat, maar geef er meer uitleg bij. Je motivatiebrief is een aanvulling van je CV. Je hoeft ook niet alle elementen uit je CV in je motivatiebrief te vermelden.

x Let erop dat je niet arrogant bent of overdrijft in je motivatiebrief.

x Fouten zijn absoluut not done in een motivatiebrief. Lees hem dus goed na op spelling en zinsbouw.

x Gebruik geen standaardzinnetjes of ouderwetse formuleringen. Schrijf in je eigen stijl. Je motivatiebrief is iets persoonlijks.

Als je je CV hebt opgesteld, vergeet het dan zeker niet te uploaden via StepStone. Zo kunnen alvast duizenden werkgevers je CV bekijken. Met deze tips maak je alvast meer kans om er ook effectief uit te springen. Op zoek naar meer inspiratie voor je sollicitatiebrief? Bekijk dan onze voorbeelden.  

Ontvang jobs via e-mail

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante jobs? Kies je criteria en ontvang dagelijks of wekelijks voor jou geschikte vacatures!

Ontvang jobs via e-mail

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante jobs? Kies je criteria en ontvang dagelijks of wekelijks voor jou geschikte vacatures!