Zo onderhandel je een hoger salaris

Succes gegarandeerd met deze tips voor meer loon!
Je wilt meer loon, maar weet niet goed hoe je dat moet aanpakken? Geen zorgen! StepStone geeft je tips om je volgende loonsverhoging in de wacht te slepen!

Inhoudsopgave

 

Weet wat jij en je salaris waard zijn

Zomaar op je manager afstappen en naar een hoger salaris vragen, is niet het beste idee ooit. Je moet met argumenten komen, jezelf informeren en je goed voorbereiden op het gesprek. Je hebt er immers maar één kans. Daarom geven we graag de volgende tips mee:

 • Ga door jouw CV en bekijk hoe je sinds je sollicitatie gegroeid bent. Als je relatief recent nog promotie hebt gemaakt, is het zeker een idee om even na te gaan wat je sindsdien bereikt hebt voor het bedrijf.
 • Vergelijk jezelf met anderen die dezelfde job hebben. Wie weet verdien je veel minder dan het gemiddelde salaris of zit je zelfs tegen het minimumloon aan! Een handige tool daarvoor is onze uitgebreide Salarisvergelijker.
 • Denk zelf al eens na welk loon jij denkt te verdienen. Is het je eerste job? Wees dan realistisch. Onmogelijke salariseisen kunnen ervoor zorgen dat je jouw kans op een aantrekkelijke job verkijkt.

Belangrijk is dus dat je weet hoeveel je zou willen krijgen en vooral waarom je dat zou moeten krijgen. Met goede argumenten en uitstekende prestaties kan je manager wellicht niet anders dan akkoord gaan.

 

Wanneer voer je een loononderhandeling?

Dat is natuurlijk een delicate vraag. Weet je dat het huidige kwartaal niet zo goed was, of merk je dat je manager niet zo goed gehumeurd is? Wacht dan nog even om een hoger loon te vragen. Ook afhankelijk van je plek binnen het bedrijf, recente prestaties en ervaring plan je je gesprek in.

Als starter is het uiteraard evident dat je loon ter sprake komt tijdens je sollicitatie. Ben je al wat verder in je carrière dan moet je vaak zelf het initiatief nemen, je werkgever zal je zelden spontaan opslag geven.

Uiteraard zijn evaluatiegesprekken een uitgelezen moment om je loon te bespreken, maar ook op andere momenten kan dit. Het gaat om jouw aanvoelen en initiatief.

Salaris Loon Hoger loon

Een geslaagd gesprek is essentieel voor een hoger loon

Een goede voorbereiding en timing voor je loononderhandeling zijn essentieel, maar natuurlijk moet je die ook omtoveren tot een concreet overtuigende dialoog. Ook tijdens de loononderhandeling zijn er een aantal tips die we je kunnen meegeven:

 • Laat niet onmiddellijk het achterste van je tong zien. Op de directe vraag wat je wil verdienen, kaats je de bal terug. De werkgever kan immers het best inschatten wat de job hem/haar waard is.
 • Probeer steeds tot een compromis te komen en drijf de loononderhandeling niet op de spits. Dit kan nefast zijn voor je verdere carrière. Een stappenplan, inclusief gewenst minimumloon, om tot je verwachte loon te komen kan vaak een oplossing zijn.
 • Negativiteit of een verhitte discussie kan je op termijn jouw werk kosten en brengt je vaak niet verder. Hou het gesprek positief, een win-win is altijd de beste uitkomst.

 

Er is meer dan salaris alleen

Kijk verder dan enkel je loon. Ook bonussen en secundaire arbeidsvoorwaarden maken een verschil. Bovendien zijn factoren als flexibiliteit, extra vakantie en een job die je leuk vindt ook van belang en elementen die meespelen voor de loop van je verdere carrière.

Vergeet ook niet dat meer loon ook een extra bijkomende kost betekent voor je bedrijf. Zo moet men meer belastingen betalen om jou dat beduidend lagere bedrag in nettoloon uit te betalen. Denk daarom zeker twee keer na over hoeveel je net zou willen vragen én of er misschien andere opties zijn waarvan je zou kunnen profiteren. Zo stel je je meteen flexibel op en maak je een goede indruk tijdens het gesprek.

 

Wat als je toch niet meer salaris krijgt?

Je leidinggevende ging dan toch niet akkoord & vond jouw argumenten maar niets. Geen zorgen: dit is niet het einde. Integendeel zelfs. Het is het begin van een volgende onderhandeling voor een hoger salaris. Tenzij je duidelijke en meer persoonlijke redenen kreeg die een loonsverhoging uitsluiten, weet je manager nu dat je nadenkt over je professionele toekomst.

Een volgend gesprek binnen enkele maanden is nu makkelijker aan te kaarten én je weet meteen waarop je moet letten. Gebruik de informatie, kritiek en adviezen die je kreeg uit je gefaalde gesprek om te verzekeren dat het volgende keer wel lukt. Ook zijn er zaken die je zelf in handen kan nemen.

 

Weet wat je zelf kan doen

Als je een hoger salaris wil en daar meer drastisch zaken wil aanpassen aan je carrière, kan je altijd via onze Salarisvergelijker nagaan wat je net zelf kan beïnvloeden.

Factoren zoals ervaring bij het bedrijf, hoeveel werknemers er zijn, en zoveel meer kan je via onze tool aanpassen en zo nakijken hoe je loonopslag in de wacht kan slepen.

 

Salaris Loon Hoger loon

 

Enkele tips van loonexperten

We gingen ook even ten rade bij professor Barney Jordaan van de Vlerick Business School (gespecialiseerd in conflictmanagement en onderhandelen) & professor Martin Euwema van de KULeuven (gespecialiseerd in onderwerpen zoals leiderschap en teamontwikkeling):

 

 1. Vraag je het niet, dan krijg je het niet

  Wees niet bang om opslag te vragen. Het is helemaal niet ‘onfatsoenlijk’ of ‘not done’. Wacht niet op je werkgever om de eerste stap te zetten, want dat zou wel eens héél lang kunnen duren.

 2. Zorg voor een goed onderbouwde case

  Zet vooraf goed op een rij waarom je opslag vraagt. Verzamel referentiemateriaal om je verhaal te staven en bedenk welke zaken je wil verkrijgen. Wat zou jou een gelukkigere medewerker maken? Leidinggevenden zijn dankbaar als je creatief mee denkt.

 3. Zelfvertrouwen on point

  Straal zelfzekerheid uit. Maak oogcontact, praat rustig en hou je vooraf bedachte pitch in je achterhoofd. Noteer eventueel enkele punten als geheugensteuntje. Boost je zelfvertrouwen door vooraf je gesprek in te oefenen: met een vriend of zelfs voor de spiegel. Let op je lichaamstaal.

 4. #TeamOpslag

  Is er iemand binnen het bedrijf die een goed woordje voor je kan doen bij de leidinggevende? Maak daar dan gebruik van. Als de boodschap van verschillende bronnen komt, is de kans op succes groter.

 5. Taaltrucjes

  Let erop dat je tijdens het gesprek vaak in de wij-vorm praat. Niet ‘Ik heb opslag verdiend’. Wel: ‘We vormen een goed team en staan voor deze uitdaging … ’. Geef een positieve insteek aan je verhaal: ‘Het is fantastisch om dit werk te doen, maar er is één factor …’.

 6. Stel vragen

  Stel vragen als ‘Ik ben benieuwd hoe jij daartegenover staat’ of ‘Wat vind je van mijn argumenten?’ Het stellen van vragen geeft je informatie over de beweegredenen van je baas. Daar kan jij op inpikken of mee meedenken.

 7. Het is jouw gesprek

  Hou het initiatief en de regie van het gesprek in handen. Stap zelf op de leidinggevende af om een concreet moment vast te leggen. Is er tijdens het gesprek een patstelling, dan spreek je een nieuw moment af in de toekomst. Zo ben je zeker van een vervolggesprek.

 8. Het juiste moment

  Maalt het aspect ‘opslag’ steeds door je hoofd, stel dat gesprek dan niet langer uit. Kies je moment wel juist: is je baas in de stemming of staat ze/hij op ontploffen? Plan het gesprek in de voormiddag, wanneer iedereen nog fris is. Het jaarlijkse evaluatiegesprek is misschien niet het beste moment, want dan bevind je je eerder in een passieve rol.

 9. Dreig nooit & vraag naar de toekomst

  Dreig niet met ontslag. Dat heeft al-tijd een negatief effect. Heb je een aantrekkelijk jobvoorstel achter de hand? Breng dit dan aan als het nodig is, maar op een positieve manier: ‘Ik heb een heel interessant voorstel gekregen, maar ik vind het hier ongelooflijk tof. Misschien is er nu geen opslag mogelijk, maar wat zijn de opties in de nabije toekomst?’

 

Met deze tips in je achterhoofd boek je gegarandeerd positief resultaat bij je loononderhandeling en krijg je meer salaris. Veel succes!

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Start mijn zoektocht

Verder lezen