Op deze werkplekken komt de inspiratie vanzelf

Witte wanden, vast tapijt, hoge dossierkasten? Vergeet saaie kantoorgebouwen, deze vier mensen vertellen over hun inspirerende werkplek.
Een typisch kantoorgebouw met witte wanden, grijs kamerbreed tapijt, standaard bureaumeubilair, sobere vergaderzalen en de occasionele verdwaalde kantoorplant. Als we ons een doorsnee werkplek voorstellen, ziet die er ongeveer zo uit. Maar het nieuwe werken en de groeiende aandacht voor welzijn op het werk inspireren steeds meer bedrijven om het concept ‘werkomgeving’ op een nieuwe manier te benaderen. Vier mensen vertellen over hun inspirerende werkplek.

 

Werkplek met woonkamerlook

Rustgevende werkplek in Gent

Intussen heeft ze al een hele tijd haar eigen coachingbedrijf, maar ooit werkte ze voor bedrijven met grote, vaak onpersoonlijke kantoorruimtes. Of met heel originele vergader- en ontmoetingsplekken, die helaas door niemand gebruikt werden. Toen ze op zoek ging naar een eigen kantoor, wist Charlotte De Mey dus heel goed wat ze wilde. “Veel daglicht, geen typische ‘kantooromgeving’, maar een rustige plek die ik helemaal van mezelf kon maken.

Die ik makkelijk kon bereiken vanaf mijn woonplaats ook, zonder files en het bijbehorende opgejaagde gevoel.”

Die werkplek vond en zocht ze in een statig herenhuis in Gent. De kantoorruimte deelt ze met een ander eenmansbedrijf – Rosette la Vedette – het huis wordt verder bewoond door studenten. “Die zijn heel braaf hoor, we hebben er nooit last van. Ik vind hier de rust om me honderd procent te focussen op mijn werk en mijn klanten. Toen ik mijn werkplek nog thuis had, was dat veel moeilijker. Hier is de grens tussen werk en privé heel duidelijk.”

Toch is haar kantoor heel huiselijk ingericht. Er staat een bureau, maar er is ook een zithoek met een fauteuil, sofa, boekenkast, staande lamp en een bijzettafeltje. Op de vensterbank staan geurkaarsjes en een zoutlampje. “In deze omgeving voel ik me goed. En voor mijn klanten helpt deze plek om wat afstand te nemen van hun dagelijkse bezigheden. Zij nemen plaats in de sofa, ik in de fauteuil. Elk aan een kant van een bureau, die opstelling werkt niet voor een coachinggesprek. Hier is er geen barrière, we kunnen oogcontact hebben of rondkijken. En de fauteuil kan draaien: ideaal als je zo beweeglijk bent als ik.” (lacht)

 

Knotsgekke vergaderzalen

Vergaderzaal ‘Sinksenfoor’ bij Coolblue

Hun bureaus zijn eerder klassiek opgevat – witte tafel, computerscherm, toetsenbord – en toch noemt Coolblue haar nieuw werkplek in het Antwerpse Post X-gebouw ‘de leukste van het land’. “Dat heeft alles te maken met onze vergaderzalen”, zegt manager Matthias de Clercq. “Onze medewerkers mochten hun creativiteit daar de vrije loop laten. Het resultaat: onder andere een Sinksenfoor-vergaderzaal waar je kan eendjes vissen en een James Bond-zaal waar je vergadert aan een pokertafel.”

Of vergaderen in een James Bond-zaal anders is dan in een ‘gewone’ vergaderruimte? “De sfeer is relaxter en opener”, zegt Matthias de Clercq. “Tijdens vergaderingen met externe partners werkt de inrichting bovendien als ijsbreker. Mensen komen aan in een pak met das, en mogen dan plaatsnemen in de Sinksenfoor. Zo begin je een vergadering op een heel andere manier. Het geeft hen ook meteen een idee van welk type bedrijf we zijn.”

 

LEES OOK: Clean Desk: mentale rust of meer opruimwerk? 

 

Werken op een zuiders eiland

Sommige werkgevers interpreteren het concept ‘inspirerende werkplek’ wel erg ruim. Het Limburgse online marketingbureau Zaboe, bijvoorbeeld. Er werken een tiental mensen, onder wie copywriter en storyteller Jeroen Evens. Afgelopen winter werkte hij drie maanden vanaf het eiland Formentera, ten zuiden van Ibiza. “Daar werken lukte zelfs beter dan op kantoor. Ik was de hele dag bereikbaar, maar omdat ik mijn eigen ritme kon volgen, was ik productiever. Later op de dag ben ik op m’n creatiefst en komen de sterkste ideeën. Daar stemde ik mijn werkdag op af.”

Werkpauze op Formentera

Het verblijf kwam er niet toevallig. “Op afstand werken was iets dat al lang door mijn hoofd spookte. Ik hoopte dat het me productiever, creatiever en gelukkiger zou maken, dus besloot ik het voor te stellen aan m’n baas.” Jeroens werkgever stemde in met zijn voorstel. “Mijn job laat onafhankelijk werken toe en we hebben natuurlijk veel overlegd. Via de telefoon, skype, e-mail en slack. Ik was zelfs meer betrokken bij wat er op het werk gebeurde. Omdat ik niet fysiek op kantoor was, wilde ik heel graag weten wat er allemaal gebeurde.”

Van afleiding ter plaatse had hij weinig last. “Formentera is heel mooi, maar in de winter valt er weinig te beleven. Ik ging wel elke middag eens wandelen met de hond. Een uurtje uitwaaien langs de kust en daarna weer fris aan de slag. Omdat ik mijn baas niet wilde teleurstellen, deed ik extra mijn best om goed werk af te leveren. Dat is gelukt, denk ik, want hij was heel tevreden.”

 

Creatieve werkomgeving in de polders

Lieselotte Moeyaert in kunstige werkomgeving

Een modern, loftachtig interieur met grote ramen en veel lichtinval… Je verwacht het in de stad, maar niet meteen in het landelijke Schore. Het is de werkplek van Lieselotte Moeyaert, pers- en communicatieverantwoordelijke bij vzw Kunst, gevestigd in een voormalige graanmaalderij. Het atelier waar de technische ploeg kunstinstallaties voorbereidt, de opslagruimte voor kunstwerken en de bureaus van de werknemers bevinden zich allemaal in het gebouw.

“De bureaus en de grote eettafel bevinden zich in een grote open ruimte, die uitgeeft op de groene binnenplaats”, zegt Lieselotte. In een vijver zien we goudvissen rustig heen en weer zwemmen, hanen en kippen scharrelen in het grote kippenhok. “Als het mooi weer is, vergaderen of lunchen we hier. En ’s middags gaan we weleens met de hond wandelen door de polders. Het ruimtelijke gevoel dat je hier hebt, is fantastisch. Tegelijk zitten we hier in een soort cocon, wat het makkelijker maakt om je te concentreren.”

“Ik ben voor deze job naar hier verhuisd, mijn collega’s wonen – net als ik vroeger – bijna allemaal in Gent. In de file staan ze zelden, maar het blijft een lange rit. Onderweg kan je het werk wel helemaal van je afzetten. Dat lukt me wat moeilijker nu ik hier vlakbij woon. Maar eens je kinderen hebt, is het natuurlijk makkelijker om dicht bij je werk te wonen.”

De ruimte binnen is voortdurend in de beweging. “Het interieur verandert mee met onze projecten. Achter ieders bureau hangt een moodboard waarop we projecten vormgeven, na afloop blijven er vaak kunstwerken achter. Zo is er altijd iets te zien en te ontdekken.”    

 

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Nieuwste jobs

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Start mijn zoektocht

Verder lezen