Ontspannen na de examens? Tips van en voor studenten

Langdurige focus, stress en slaaptekort, veel studenten krijgen er tijdens de examenperiode mee te maken. Hoe laden ze hun batterijen weer op wanneer de examens achter de rug zijn?
Vier studenten uit Gent, Leuven en Brussel vertellen.

“Meeloopstage doen en uitwaaien aan zee”

Ines Watté

 Ines Watté (19), 2de jaar journalistiek aan de Arteveldehogeschool in Gent

“De eerste dagen na de examens gebruik ik vooral om te rusten. Ik slaap lang uit, neem een uitgebreid ontbijt en lees de krant. Overdag kijk ik wat tv of ruim ik mijn kamer en bureau op. Boeken van het vorige semester stop ik in een doos. Zo kan ik het volgende semester met een schone lei beginnen.” 

Dit jaar trok Ines ook tijd uit om enkele dagen een journalist te volgen tijdens een meeloopstage. “Tijdens het schooljaar lukt dat niet, omdat ik dan elke dag les heb. De twee vrije weken na de examens zijn ook een ideale periode om andere taken voor school af te werken. Grote dossiers samenstellen, filmpjes maken, … We hebben dit jaar een behoorlijk vol programma. Tussen al die bezigheden door probeer ik ook meer tijd te maken voor vrienden en familie. Het verjaardagsfeest van mijn opa werd speciaal voor mij uitgesteld naar de week na de examens. Ook mijn vriend zie ik nauwelijks tijdens de examens, dus maken we daarna graag tijd voor elkaar. En – oh ja – ik ben ook naar de kapper geweest. Al die activiteiten probeer ik zo goed mogelijk te plannen, zodat er ook nog enkele dagen echte vakantie overblijven. Dit jaar trok ik enkele dagen naar zee om uit te waaien. Even helemaal doen waar ik zin in heb, heerlijk!”

 

“Solden shoppen en respondenten zoeken voor mijn thesis”

Line Broekx (copyright Ron Eerdekens)

Line Broekx (22), laatste jaar master in het sociaal werk en sociaal beleid aan de KU Leuven

“Cursussen opruimen, mijn appartement schoonmaken en als het kan ook nog even naar de solden gaan kijken, dat staat er de dagen na de examens op de planning. Wanneer ik studeer, palm ik zowat alle ruimte in huis in met cursussen en boeken – van de keukentafel tot en met de vloer. Met die poets- en opruimactie probeer ik dus iets goed te maken bij mijn vriend.” (lacht)

“De solden vallen altijd midden in de examens, waardoor ik zelden in de stad ben . Deze keer ben ik meteen de dag na mijn examens naar het centrum getrokken. Zo heb ik toch nog wat koopjes kunnen doen, altijd interessant met een bescheiden studentenbudget. De dagen nadien probeer ik de sociale contacten – die voor en tijdens de examens wat verwaarloosd heb – weer wat aan te halen. Ik ben ook druk bezig met mijn thesis. Daarvoor zoek ik ouders van kinderen met het downsyndroom die ik mag interviewen. Dat vraagt heel andere vaardigheden dan literatuurstudie, maar het contact met respondenten is heel inspirerend. Dat motiveert me om er toch werk van te maken.”

 

LEES OOK: 4 ideale jobs voor starters

 

“Quality time in Polen”

Siska Janssens

Siska Janssens (21), laatste jaar master handelswetenschappen aan de KU Leuven – Campus Brussel

“De eerste dag na de examens gebruik ik om te luieren en te recupereren. Ik trek mijn chill outfit aan en kijk samen met mijn vriend naar een film. Meestal lig ik dan voor het einde al te slapen.” (lacht)

“Daarna neem ik mijn hobby’s – paardrijden en turnen – en mijn werk opnieuw op. Ik geef onder andere turnles en heb een job bij een uitzendkantoor. Er moet ook wat gewerkt worden voor school, zoals aan mijn thesis en andere jaaropdrachten. Ik werk aan een scriptie over pesten op het werk, waarvoor ik een vragenlijst opstelde die binnenkort verspreid wordt bij enkele organisaties.”

“Dit jaar kneep ik er ook enkele dagen tussenuit met mijn vriend. We zijn vier jaar samen en in een impulsieve bui deed ik hem daarom een trip naar Polen cadeau, waar we onder meer Warschau, Krakau en Auschwitz bezochten. Echte citytrippers zijn we niet, maar we houden wel van avontuurlijke reizen. Dat doen we meerdere keren per jaar, al hoeft dat niet per se na de examens te zijn.”

 

“Slaaptekort inhalen en iets bijverdienen”

Ellen Drent

Ellen Drent (20), tweede jaar bachelor psychologie aan de KU Leuven

“Na de examens probeer ik vooral mijn slaaptekort in te halen en af te spreken met mensen die ik al een tijdje niet meer gezien heb. Meestal neem ik wel een korte vakantie – meestal in eigen land –  en probeer ik wat meer te werken. Tijdens de week geef ik 4,5 uur training aan twee meisjesvolleybalploegen. Voor een van de teams ben ik in het weekend ook coach. Ik blijf zo veel mogelijk werken tijdens de examens, tenzij een training de dag voor een examen valt. Na de examenperiode neem ik mijn werk opnieuw op en neem ik eventueel enkele trainingen over van anderen die wel nog examens hebben.”

“Net voor het nieuwe semester start, ruim ik ook eens grondig op. Ik speel bijvoorbeeld weleens een stuk van een cursus kwijt. Die zoek ik dan bij elkaar en sorteer ik bij het juiste vak. Zodra ik mijn resultaten ken, kan ik mijn cursussen dan definitief aan de kant leggen.”

 

Sollicitatiegids voor Starters

StepStone bundelt alle nuttige sollicitatietips voor starters in één document.

Sollicitatiegids voor Starters

StepStone bundelt alle nuttige sollicitatietips voor starters in één document.

Download onze gids

Verder lezen

5 bouwjobs met toekomst

Een overzicht van de meest gezochte profielen op dit moment én een vooruitblik naar de bouwjobs van de toekomst.

Vind je job via mobile: 5 tips

Het was nog nooit makkelijker om te solliciteren! Lees hier hoe je ook een job kan vinden via mobile.