Welke carrièrewensen hebben Belgische studenten?

Benieuwd welke werkgever het populairst is bij Belgische studenten? En wil je weten wat studenten precies aantrekt in een job? Je leest het in dit artikel.
Wat zoeken Belgische studenten precies in een job? Welke werkgevers vinden ze aantrekkelijk en in welke sectoren willen ze het liefst aan de slag gaan? Een onderzoek bij ruim 8.000 ingenieursstudenten en studenten in economische richtingen zocht het antwoord op deze vragen. Je leest hier de opmerkelijke resultaten.

 

Aurélie Robertet, directeur Universum Frankrijk en Benelux

Universum, een bureau gespecialiseerd in het imago en de merkontwikkeling van werkgevers en een partner van StepStone, nam een enquête af bij 8.129 Belgische studenten die bezig zijn met een masteropleiding tot ingenieur, in IT of een meer economische richting. “We stelden hen vragen over hun prioriteiten, carrièredoelen, de industrieën waar ze graag in willen werken en hun favoriete toekomstige werkgevers”, verduidelijkt Aurélie Robertet, directeur van Universum Frankrijk en Benelux. “In 2016 voerden we een soortgelijk onderzoek uit. Zo kunnen we de evolutie in de voorkeuren van de studenten analyseren.”

 

 

Favoriete werkgever van studenten

Internetbedrijf Google is, net zoals in 2016, de favoriete werkgever van de jongeren. Bij de business-studenten blijft de top drie onveranderd: Google, L’Oréal Group en Coca Cola. “We merken dat de sterkste stijgers in de ranglijst bij business-studenten consulting- en auditkantoren zijn, zoals McKinsey & Company, The Boston Consulting Group, PwC en KPMG”, zegt Robertet.

Ingenieurs in spe kiezen dan weer voor Microsoft op de tweede plaats en bij hen klimt BMW van de vijfde (in 2016) naar de derde plaats. ESA en Airbus, twee grote spelers in de luchtvaartindustrie, zijn de sterkste stijgers in de populariteitspoll.

Strategy & management consulting en media & reclame zijn de industrieën waarin de business-studenten het liefst een job zoeken. Ingenieursstudenten kiezen uiteenlopende sectoren: de luchtvaartindustrie , industrial engineering en de maakindustrie zijn bij hen de toppers.

 

Loon wordt belangrijker

Robertet: “Als we peilen naar de prioriteiten bij de keuze van een eerste werkgever, geven business-studenten aan dat ze vooral een eerste werkgever willen die een mooie referentie is op hun CV met het oog op hun verdere carrière. Studenten in ingenieursopleidingen zoeken dan weer vooral uitdagend werk en een werkomgeving die inzet op innovatie.”

Een andere opvallende evolutie is dat studenten een competitief startloon momenteel veel belangrijker vinden dan twee jaar geleden. Dat heeft wellicht te maken met de huidige economische groei in België. Salarisverwachtingen worden bijgesteld. In 2016 was de salarisverwachting van ingenieursstudenten bijvoorbeeld nog 30.931 euro per jaar (bruto, zonder bonussen), nu is dat 32.034 euro: een stijging van 3,6%.

LEES OOK: Welk loon vraag je als starter?

Studenten worden veeleisender

“De jobmarkt is momenteel erg gunstig voor ingenieurs en digitale profielen”, verklaart Aurélie Robertet. “Studenten zijn dus veeleisender: ze vragen niet enkel een beter loon, ze willen werken in een creatieve, dynamische omgeving, met een aangename sfeer en ruimte voor flexibiliteit.”

Bij de carrièredoelen op lange termijn staat een goede work-lifebalans zowel bij de business-studenten als bij de ingenieursstudenten op één. En flexibiliteit is een van de aspecten die het meest aan belang winnen bij de businessstudenten.

Een internationale carrière uitbouwen – het belangrijkste carrièredoel voor businessstudenten in 2016 – is niet langer een prioriteit. Ook niet bij de toekomstige ingenieurs. Zij zijn op de lange termijn vooral gefocust op de intellectuele uitdaging die een job biedt en het creatieve, innovatieve aspect.

 

Wil je meer weten over het onderzoek? Surf dan naar www.universumglobal.com.

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Nieuwste jobs

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Start mijn zoektocht

Verder lezen

4 ideale jobs voor starters

StepStone geeft een overzicht van jobs die ideaal zijn om ervaring op te doen én te ontdekken wat jouw talenten zijn.