Loon onderhandelen: 5 tips om te krijgen wat je wil

Wij geven 5 nuttige tips die je kunnen helpen bij het onderhandelen van je loon.
Als je graag een hoger loon wil, komt het erop aan om je manager te overtuigen van het feit dat je meer waard bent. Goed kunnen onderhandelen is dan een voordeel. Wij geven 5 nuttige tips die je kunnen helpen bij het onderhandelen van je loon.

1. Bereid je goed voor

Voordat je begint te onderhandelen over je loon, moet je je afvragen ‘Wat wil ik bereiken?’. Bedenk welk loon je eigenlijk wil, en wat je minimum wil bereiken als je dat niet krijgt (als een loonsverhoging niet kan, ben je dan ook tevreden met een extralegaal voordeel of een opleiding?). Bedenk wat de mogelijke reacties kunnen zijn van je gesprekspartner en hoe je daarmee om kan gaan. Formuleer zo concreet mogelijk wat je wil en haal overtuigende argumenten aan waarom jij een hoger loon wil.

 

2. Geloof niet in mirakels

Onderhandelen gaat altijd over geven en nemen, daarom heet het ook onderhandelen. Je zal moeten geven om te kunnen krijgen. Uiteindelijk moeten beide partijen tevreden zijn met het resultaat, in dit geval dus het loon of een ander voordeel. Stel realistische doelstellingen voor jezelf. Zo zal je nadien niet teleurgesteld zijn. Als je pakweg 10% meer loon zou willen, hou er dan rekening mee dat je dat misschien niet zomaar zal krijgen.

Zorg ervoor dat de alternatieven die je eventueel gaat vragen, realistisch zijn en aansluiten bij je huidige functie. Als bijvoorbeeld enkel de managers een bedrijfswagen hebben, hou er dan rekening mee dat de kans klein is dat jij als enige niet-manager een bedrijfswagen zal krijgen.

 

3. Stel je flexibel op, maar weet wat je wil

Laat je niet doen. Daarnaast moet je je natuurlijk ook kunnen inleven in de situatie van je gesprekspartner. Een goede onderhandelaar combineert namelijk een krachtige, vasthoudende instelling met inlevingsvermogen en flexibiliteit. Je moet kunnen inspelen op veranderende situaties en creatief zijn in het bedenken van alternatieven. We geven je alvast enkele tips die je zullen helpen om de tegenpartij te overtuigen om toegevingen te doen of compromissen te sluiten over je loon:

  • Reageer positief en enthousiast op constructieve voorstellen van de tegenpartij in verband met je loon. Zo creëer je een open en positieve sfeer en zal je gesprekspartner zich niet ergeren. Zeg ook nooit ‘nooit’. Neem je tijd om te onderhandelen en om over iets na te denken en beantwoord vragen niet meteen met ‘ja’ of ‘nee’.
  • Peil naar de mening van de tegenpartij door vragen te stellen als: ‘Wat zou je er van vinden als…’ of ‘Wat zou jij doen?’.
  • Wijs altijd op de voordelen voor het bedrijf en benadruk dat je een oplossing zoekt die voor beide partijen aanvaardbaar is.

 

4. Geef niet op

Geef bij het begin van het gesprek aan wat je wil bereiken. Stel je niet te vastbesloten op over het loon dat jij wil, want dan zal het gesprek onmiddellijk vastlopen. Geef wel je grenzen aan. Laat je niet leiden door bescheidenheid of slechte argumenten, maar durf te vragen wat je wil.

 

5. Maak duidelijke afspraken

Het komt nogal eens voor dat verschillende partijen de gemaakte afspraken anders interpreteren. Jij denkt misschien dat je manager gaat nadenken over een hoger loon, terwijl hij dat niet onmiddellijk van plan is. Dat is onduidelijk en kan later problemen veroorzaken. Zorg er dan ook altijd voor dat conclusies duidelijk zwart op wit staan en dat iedereen het daar over eens is. Herhaal aan het einde van het gesprek nog eens wat er besloten is.

 

Loopt de onderhandeling vast? Ga dan liever later nog eens rond de tafel zitten in plaats van akkoord te gaan met een loon waar je niet tevreden mee bent. Succes!

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Nieuwste jobs

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Start mijn zoektocht

Verder lezen

Loononderhandeling: hoe ga je te werk?

Als startende werknemer is het belangrijk om goed voorbereid het gesprek over je loon aan te gaan. Sta je al wat verder in je carrière, dan weet je dat de meeste werkgevers niet spontaan met een jaarlijkse opslag over de brug komen en dat je zelf beter kan aansturen op een loononderhandeling. StepStone geeft tipS.

Veranderen van job. Doen? Of toch maar even niet?

Denk je eraan om van job te veranderen? Verplicht jezelf dan om in je zoektocht naar nieuw werk ook even wat breder te kijken dan de functieomschrijving. Want zo'n verandering is toch altijd wat ingrijpender dan je verwacht.