Hoe vermeld je jouw talenkennis in je CV?

Als jij zeker wil weten dat je talenknobbel voldoende aandacht krijgt op je CV, lees dan onze tips.
Je talenkennis neem je best enkel op in je CV als je ook echt meerdere talen kent. Maar hoe bepaal je precies je niveau in een bepaalde taal? En hoe verwoord je dat op een heldere manier in je CV? Enkele praktische tips.

Overschat jezelf niet

Als er één element uit je CV makkelijk te controleren is, is het je talenkennis. Schrijf dus niet dat je perfect Frans spreekt als je amper een gesprek kan voeren in die taal. Is je kennis van het Frans belangrijk in je job, dan zal je werkgever je tijdens een eventueel gesprek zeker een paar vragen in die taal stellen. Val je door de mand, dan heb je niet alleen bewezen dat je Frans niet perfect is, maar ook dat je gelogen hebt in je CV.

 

Doe een talentest

Je niveau in een taal bepalen is niet evident. Want je kan je misschien wel vlot uitdrukken in het Engels, maar is je talenkennis daarom perfect, uitstekend, of gewoon goed? Wil je daar een objectief oordeel over, dan kan je eventueel een taaltest doen. Verschillende talenscholen bieden zulke taaltests aan, en bij sommige kan je ze gewoon online invullen.

 

Vraag het aan iemand die het kan weten

Van jezelf kan je denken dat je nog veel fouten maakt in het Spaans, maar je kennissen in Madrid denken daar misschien anders over. Waarom vraag je hen niet eens hoe zij jouw talenkennis zouden evalueren: wedden dat je daar veel wijzer van wordt?

 

LEES OOK: Welk lettertype gebruik je het best in je CV?

 

Maak een tabel

Eens je jouw niveau kent, stel je best een overzichtelijk tabelletje op waarin je een onderscheid maakt tussen begrijpen, schrijven en lezen. Solliciteer je voor een job als verkoper, dan is het vaak minder belangrijk dat je foutloos schrijft in het Frans dan dat je een vlotte babbel kan doen. Daarom is het handig voor de werkgever dat je per taal zo’n onderverdeling maakt in je CV. Bij elk aspect vermeld je vervolgens je niveau: moedertaal, zeer goed, goed, basiskennis, of noties.

 

Vermeld eventuele talencursussen in je CV

Talencursussen die je volgde en eventuele diploma’s die je vervolgens behaalde, kunnen een werkgever ook een idee geven van je niveau in een bepaalde taal. Bovendien geeft het aan dat je bereid bent om een inspanning te doen om een taal te leren. Het kan dus zeker geen kwaad om die te vermelden in je CV.

Upload jouw CV

Wil jij gezien worden door honderden recruiters? Maak je CV aan en zorg dat bedrijven jou kunnen contacteren.

Nieuwste jobs

Upload jouw CV

Wil jij gezien worden door honderden recruiters? Maak je CV aan en zorg dat bedrijven jou kunnen contacteren.

Mijn CV uploaden

Verder lezen