Spendeer jij jouw eindejaarspremie zoals deze werknemers?

Maja, Joël en Tine vertellen hoe ze hun dertiende maand besteden.
Heb je je eindejaarspremie nodig om je vaste kosten te betalen of die dure decembermaand te financieren? Gebruik je ze om cadeautjes te kopen of om toch nog iets te sparen voor het jaar om is? We vroegen het aan Maja, Joël en Tine, en geven nog enkele tips om je eindejaarspremie nuttig te spenderen.

“Verbouwingen slorpen alles op”

Tine Naessens

Tine Naessens (32, is getrouwd en heeft twee kinderen), PR- en marketingmanager bij Labels by Andres, het bedrijf achter modemerken Xandres en Hampton Bays.

“Dit jaar waren we van plan om te sparen,
maar ik heb mezelf toch een uitspatting gegund.”

“Wij hebben de afgelopen jaren verbouwd en zowat alles wat we in die periode verdienden – inclusief onze eindejaarspremies – ging op aan verf, zonnepanelen en andere kosten. Dit jaar waren we van plan om te sparen voor de aanleg van onze tuin, maar ik heb mezelf toch een uitspatting gegund. Ik hoop dus maar dat ik er geen spijt van krijg… Ik kocht twee wishbone chairs, de iconische designstoelen van Carl Hansen en Søn. Hoewel, strikt gezien zijn ze ook een investering. Design behoudt altijd zijn waarde, toch?”(lacht)

 

“Sparen voor de skivakantie met het gezin”

Joël Dewalheyns (50, is getrouwd en heeft twee kinderen), Business Relationship Officer bij Agoria, de werkgeversfederatie van de technologische industrie.

“We houden het bedrag al vele jaren opzij
om er de skivakantie voor ons gezin mee te financieren.”

Joël Dewalheyns

“Mijn vrouw en ik houden het bedrag van onze eindejaarspremie al vele jaren opzij om er de skivakantie voor ons gezin mee te financieren. We storten ze zelfs op een aparte spaarrekening om te voorkomen dat we het geld toch zouden gebruiken voor andere kosten of aankopen. Afhankelijk van de reiskosten blijft er soms nog een klein bedrag over. Dat gebruiken we weleens voor aankopen voor het gezin tijdens de wintersolden. Het voordeel is dat we zo nooit onze gewone spaarrekening moeten aanspreken en er toch zeker van zijn dat we met het gezin op skivakantie kunnen. Onze zomervakantie financieren we trouwens op dezelfde manier, maar dan met het bedrag van onze vakantiepremies.” 

 

LEES OOK: Vijf Vlaamse topvrouwen delen hun carrièretips

 

“Extra bedrag is welkom in de dure maand december”

Maja Aelvoet (34, woont alleen) is verantwoordelijke opvoeder topsport voor de tweede en derde graad op het Koninklijk Atheneum Voskenslaan in Gent.

“Ik probeer elk jaar iets bij te storten
op mijn pensioenspaarrekening of mijn gewone spaarrekening.”

Maja Aelvoet

“Het einde van het jaar is sowieso een dure periode vanwege de feestdagen en de bijbehorende kerstcadeautjes voor de familie. Bovendien valt mijn verjaardag in december, en dan trakteer ik mijn vrienden en familie al eens graag op een glas of een etentje. Dat extraatje aan het einde van het jaar is dus zeer welkom. Heel veel hou ik meestal niet over van het bedrag, al probeer ik toch altijd wel een stuk opzij te zetten. Zo probeer ik elk jaar iets bij te storten op mijn pensioenspaarrekening of mijn gewone spaarrekening, maar dat lukt helaas niet altijd. Van nature ben ik eigenlijk niet zo’n spaarder. Soms vind ik het dan ook verleidelijk om van mijn eindejaarspremie iets voor mezelf te kopen, zoals kleren of parfum, of het uit te geven aan duurdere cadeaus. Als ik me dan kan beheersen en toch wat aan de kant kan zetten, ben ik echt trots op mezelf.” (lacht)

 

Onze tips om je eindejaarspremie nuttig te besteden

Heb je – na het betalen van je vaste kosten en de aankoop van je kerstcadeaus – nog wat budget over? Enkele tips om je eindejaarspremie nuttig te besteden.

  1. Vul je pensioenspaarrekening aan

Volgens cijfers van de FOD Financiën doen maar vier op de tien Belgen aan pensioensparen. Een pensioenspaarrekening levert je nochtans een mooi extra spaarpotje op én het gespaarde bedrag geeft je recht op een belastingvermindering. In 2017 heb je een fiscaal voordeel van dertig procent op elk bedrag tot een maximum van 940 euro per jaar: goed voor een belastingvermindering van 282 euro.

  1. Investeer in efficiënt energieverbruik

Investeren in zonnepanelen, isolatie, of een hoogrendementsketel levert je niet alleen een belastingvoordeel op, maar zorgt ook nog eens voor een fikse besparing op je energiekosten. Kortom, twee keer winst.

  1. Doe een schenking aan een goed doel

Een goed doel steunen rendeert misschien niet in de strikte zin van het woord, maar het is wel een manier om op maatschappelijk vlak een (klein) steentje bij te dragen. Giften aan goede doelen zijn overigens voor 45 procent fiscaal aftrekbaar vanaf een bedrag van 40 euro, op voorwaarde dat je een fiscaal attest kan voorleggen.


Lees nog meer nuttige info over de eindejaarspremie.

Ontvang jobs via e-mail

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante jobs? Kies je criteria en ontvang dagelijks of wekelijks voor jou geschikte vacatures!

Nieuwste jobs

Ontvang jobs via e-mail

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante jobs? Kies je criteria en ontvang dagelijks of wekelijks voor jou geschikte vacatures!

Stuur mij relevante jobs

Verder lezen

Werken in 2017: wat verandert er?

Een nieuw jaar brengt altijd een hoop veranderingen met zich mee. Wij sommen voor jou de belangrijkste op.

Hoe ga jij naar het werk?

Alle transportmiddelen hebben voor- en nadelen. Wat voor jou het beste werkt, hangt van veel verschillende factoren af.