Hoe overleef je de examenperiode? Studenten geven tips

De examenperiode is volop aan de gang en het stressniveau bij studenten stijgt. Geen paniek, met onderstaande tips van deze drie studenten overleef je moeiteloos de examens.

“Een bufferdag houdt je planning overeind”

Eline Benieaux (22 jaar, eerste Master Klinische Psychologie aan de KULeuven) zit niet op kot en studeert dus meestal thuis.

“Ik studeer het hele jaar door in de woonkamer, op die manier heeft mijn hond Milo gezelschap en ik ook (lacht). Alleen als ik enkele springuren heb, zit ik in de PBIB (bib van Psychologie), want daar is het lekker rustig. Vroeger kwamen er wel eens vriendinnen bij mij studeren, maar nu vind ik dat storend voor mijn concentratie. Om te beginnen stel ik een planning op hoeveel dagen ik aan elk vak ga besteden. Omdat een vak soms meer tijd vergt of het studeren een dag niet goed lukt, las ik een bufferdag in. Op die manier blijft mijn planning overeind.”

“Wat voor mij werkt, is het studeren van dag tot dag te bekijken,
anders duurt het te lang.”

’s Morgens ga ik eerst altijd wandelen met Milo, dan heb ik in elk geval wat actieve ontspanning achter de rug. Ik zorg ook dat ik voldoende slaap, zo’n acht uur per nacht. Studeren tot in de vroege uurtjes is niet mijn ding. Vaak doe ik zelfs een powernap rond een uur of drie, want dat is het moment waarop ik last heb van een dipje. Vroeger dronk ik dan wel eens Red Bull, maar dat doe ik niet meer. Koffie drink ik zelden, wel extra veel water, anders krijg ik hoofdpijn (nvdr hersenen hebben er tijdens het studeren meer behoefte aan). Wat voor mij werkt, is het studeren van dag tot dag te bekijken, anders duurt het te lang. Maar ik kijk wel al uit naar de lesvrije week na de examens om dingen met mijn vriendinnen te doen of op citytrip te gaan, net als vorig jaar.”

“Een nachtwandeling brengt rust in mijn hoofd”

Levi Vandaele (22 jaar, laatstejaars Sociaal werk aan de Arteveldeschool te Gent)

“Ik woon bij mijn ouders, maar omdat ik daar teveel ben afgeleid, studeer ik altijd in een of andere universiteitsbib. Dat ik er niet alleen zit, werkt stimulerend en maakt me productiever. Onlangs ontdekte ik een leuke tijdelijke plek, de stiltekamer op de vijfde verdieping van de oude stadsbib (open tot eind mei), maar ik zit ook vaak met vrienden in De Krook, de nieuwe bib aan het water. Als ik even wil pauzeren, ga ik met hen frisbeeën en hebben we daarna weer energie om verder te doen.”

“De motivatie om te studeren is niet zozeer de reis na mijn examens,
maar vooral het diploma dat ik heel graag wil behalen”

“Als ik ga wandelen of lopen, lukt het studeren nadien veel vlotter. Meestal doe ik een nachtwandeling, dat brengt rust in mijn hoofd voor ik in bed kruip. Ik probeer ook voldoende te slapen, maar als ik de avond voor het examen nog veel moet studeren, moet ik inboeten aan slaap en neem ik er een Red Bull bij. Toch probeer ik tijdens de blokperiode voldoende vitaminen te eten. Zo neem ik een stuk fruit in plaats van koekjes, een gezond broodje of thuis een kom soep met een boterham. In geval ik een nachtje doorblok, kan er wel een zak chips bij zijn. De motivatie om te studeren is niet zozeer de reis na mijn examens, maar vooral het diploma dat ik heel graag wil behalen.”

“Een opgeruimd bureau werkt beter”

Ook Christophe De Dobbeleer (23, Bachelor/Eerste Master Industrieel Ingenieur aan de KU Leuven) ziet het voltooien van zijn studies als zijn grootste drijfveer.

“Mijn bureau is altijd opgeruimd, voor mij liggen alleen mijn laptop, een boek of cursus en een kladblok, dat vermijdt dat ik afgeleid ben. Als ik alleen ben, studeer ik op kot, maar met vrienden zit ik in de RBIB (bib Rechtsgeleerdheid) of de EBIB (bib Economie). Ik verkies deze twee omdat het open ruimtes zijn en het er rustig is. Overdag neem ik niet echt tijd om te ontspannen, ik stop alleen om snel te eten of te drinken en dan weer verder te doen. ’s Avonds als ik klaar ben met blokken, neem ik wel een uurtje ontspanning.”

 

“Aan eten besteed ik tijdens de examens weinig tijd,
want ik voel me schuldig als ik er een uur aan verlies.”

“Als mijn vrienden op kot zijn, praten we gezellig een halfuurtje in de keuken en bekijk ik daarna bijvoorbeeld nog een aflevering van een tv-serie of zit ik op Facebook en Messenger. Aan eten besteed ik tijdens de examens weinig tijd, want ik voel me schuldig als ik er een uur aan verlies. Ik ga dan wel in het weekend naar huis om lekker te eten en zo energie te tanken (lacht). En ja, mijn smartphone ligt naast mij tijdens het studeren, hij staat wel aan, want af en toe heb ik behoefte om te praten of iets van iemand te horen. Als ik echt gestrest ben en ik moet ‘knallen’, dan zet ik hem wel uit.“

 

We wensen alle studenten alvast veel succes tijdens de blokperiode en duimen voor een goede afloop van de examens!

 

Upload jouw CV

Wil jij gezien worden door honderden recruiters? Maak je CV aan en zorg dat bedrijven jou kunnen contacteren.

Nieuwste jobs

Upload jouw CV

Wil jij gezien worden door honderden recruiters? Maak je CV aan en zorg dat bedrijven jou kunnen contacteren.

Mijn CV uploaden

Verder lezen

7 tips om discreet een nieuwe job te zoeken

Ben je niet meer tevreden met je salaris, helemaal uitgekeken op je job of is de verstandhouding met je baas zoek? Kortom, wil je om een of andere reden weg op je huidige job? Lees dan eerst onze tips.

In 4 stappen naar de job die bij je past

Het is belangrijk te weten wat voor jou de ideale job is. Wij stellen je 4 stappen voor die je kan doorlopen bij het selecteren van jobs die bij je passen.

Een leven als slashie, iets voor jou?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om twee of meer jobs te combineren. Iets voor jou of hou je het toch maar liever bij één job?