Hoe kies je tussen twee jobs?

StepStone geeft je graag advies.
In een klimaat waarin het al moeilijk is om één job aangeboden te krijgen, lijkt een mogelijke keuze tussen twee jobs een behoorlijk onrealistisch scenario. Toch gebeurt het meer dan je denkt. En als je dit artikel leest, betekent dit waarschijnlijk dat jij je momenteel ook in deze situatie bevindt.

Misschien heb je druk gesolliciteerd en hebben meerdere bedrijven je een job aangeboden? Het kan ook gebeuren dat je huidige werkgever, net op het moment dat je een nieuwe job hebt gevonden, beseft wat hij te verliezen heeft bij een mogelijk vertrek en met een tegenvoorstel op de proppen komt. Je wordt dan geconfronteerd met een moeilijke keuze tussen een nieuwe job of een functie bij je huidige werkgever, maar dan wel een functie die je mogelijk al langer wilde. 

Hoe maak je de beste keuze tussen deze twee aanbiedingen? Hier zijn alvast een paar nuttige tips die je kunnen helpen kiezen.

 

Hoe kies je tussen twee jobs?

  1. Maak een tabel met alle aspecten die je belangrijk vindt in een job. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het salaris, extra voordelen, reistijd, werksfeer, flexibiliteit van de werkgever, taakomschrijving, doorgroeimogelijkheden, enzovoort. Geef elk criterium een waardering van 1 tot 5 (van onbelangrijk tot heel belangrijk).
  2. Bepaal nu in welke mate deze criteria van toepassing zijn op beide jobs.
  3. Neem vervolgens ook alle andere voor- en nadelen in overweging die een rol kunnen spelen bij je keuze, zoals werkdruk, bedrijfsreputatie, reistijd, enz. Vraag het bedrijf om meer informatie als je onvoldoende op de hoogte bent over bepaalde dingen. Geef deze voor- en nadelen ook een waardering. 
  4. Als je de tabel volledig hebt ingevuld, tel je de punten van elke job bij elkaar op. De job met de hoogste score is de winnaar!

 

Als het ondanks deze tips niet lukt om de knoop door te hakken, kies dan voor de functie waar je je het beste bij voelt. Soms is het het beste om gewoon op je gevoel af te gaan. En als je bij geen van beide jobs een goed gevoel hebt, kan je natuurlijk ook verder zoeken naar een job die echt bij je past!

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Nieuwste jobs

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Start mijn zoektocht

Verder lezen

Droom jij van werken in het buitenland?

Belgen vertellen hoe het is om te werken buiten ons Belgenlandje, onder meer in Polen en New York. Benieuwd naar hun verhalen? Je leest ze hier.

5 bouwjobs met toekomst

Een overzicht van de meest gezochte profielen op dit moment én een vooruitblik naar de bouwjobs van de toekomst.

7 tips om discreet een nieuwe job te zoeken

Ben je niet meer tevreden met je salaris, helemaal uitgekeken op je job of is de verstandhouding met je baas zoek? Kortom, wil je om een of andere reden weg op je huidige job? Lees dan eerst onze tips.