Hoe bereid je je voor op een persoonlijkheidstest?

Zo ben je meteen op de hoogte op je volgende sollicitatiegesprek.
Of jij de juiste persoon bent op de juiste plaats, dat is wat rekruteerders proberen te achterhalen met een persoonlijkheidstest. Wat mag je van zo'n sollicitatietest verwachten en hoe bereid je je erop voor? Een woordje uitleg…

Je bent wie je bent

Bij een persoonlijkheidstest zijn er geen goede of slechte resultaten, luidt het cliché. Dat klopt maar gedeeltelijk, want werkgevers zijn natuurlijk wel op zoek naar iemand die in hun ogen past in het team. Je voorbereiden op zo’n test met de bedoeling beter te scoren, heeft echter weinig zin. Je bent wie je bent, en het heeft geen zin om je anders voor te doen.

 

Een beetje manipuleren?

De resultaten van een persoonlijkheidstest manipuleren is niet wenselijk en meestal ook niet mogelijk. De tests zijn namelijk zo opgebouwd dat je het resultaat maar moeilijk kan beïnvloeden. De meeste recruiters zullen je resultaten bovendien aftoetsen aan de hand van een rollenspel of door je te vragen naar concrete voorbeelden.

Om een idee te krijgen van het soort vragen dat je zal krijgen, kan je vooraf wel oefenen met online tests. Enkele bekende zijn bijvoorbeeld de SWOT-test of de Big Five Test. Zo word je alvast vertrouwd met de manier van vragen stellen. Bovendien geeft het je inzicht in bepaalde persoonlijkheidskenmerken, zodat je die tijdens het sollicitatiegesprek makkelijker kan kaderen.

 

Enkele tips ter voorbereiding van je sollicitatietest

  • Blijf niet al te lang wikken en wegen, maar kies het antwoord dat je gedrag, houding of reactie het beste benadert.
  • Persoonlijkheidstesten bevatten vaak een lange reeks vragen. Behoud dus je focus.
  • Als je tijdens je sollicitatiegesprek blijk kan geven van enige zelfkennis, geef je in elk geval al een positieve indruk. Je sterke en je zwakke punten erkennen, en ze kunnen linken aan concrete (werk)situaties of voorbeelden uit je leven is dus mooi meegenomen.
  • Iedereen heeft zo zijn minder sterke kanten, de vraag is maar hoe je ermee omgaat. Ben je wat chaotisch en stop je daarom extra energie in een goede planning, of ben je eerder verlegen maar dwing je jezelf toch geregeld om gesprekken aan te knopen met mensen die je niet kent? Geef dat dan aan tijdens je gesprek. Zo toon je dat je bereid bent om te werken aan jezelf.

Ook hier geldt dus de regel: eerlijk duurt het langst. Veel succes.

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Nieuwste jobs

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Start mijn zoektocht

Verder lezen