Het interimcontract doorgelicht

Kan je werkgever je zomaar onbeperkt interimcontracten aanbieden? Wij geven je meer uitleg over de voor- en nadelen van een interimcontract.

Interimwerk komt steeds vaker voor. Dat is op zich geen slechte zaak, want vaak is het een goede opstap naar vast werk. Een interimcontract geeft niet minder rechten dan een arbeidscontract. Alle arbeidsrechtelijke wetten zijn eveneens van toepassing op uitzendkrachten.

De voordelen van een interimcontract

Sommige mensen zweren bij interimwerk en doen het hun hele carrière, anderen werken een tijdje als interim voor ze een vaste job vinden. Doorgaans noemen ze drie redenen om te kiezen voor een job ad interim.

  • Opstap naar vast – Krijg je niet meteen een vaste job te pakken? Dan kan uitzendwerk een ideale opstap zijn. Bovendien zorgt het voor de broodnodige inkomsten terwijl je uitkijkt naar een job met een vast contract.
  • Flexibiliteit – Geen zin om vast te roesten bij een werkgever? Je opzegperiode bij uitzendwerk is een stuk korter, zodat je vlot ontslag kan nemen om elders een nieuwe uitdaging aan te gaan.
  • Geen negatieve effecten op pensioen – Je gewerkte dagen als interim tellen net zo goed mee voor je pensioen als andere gewerkte dagen.

 

LEES OOK: Waarom vakantiejobs goed zijn voor je carrière

 

De nadelen van een interimcontract

Als interim-medewerker ben je minder goed beschermd tegen ontslag dan als vaste werknemer. Hou zeker rekening met deze minpunten als je een interimcontract ondertekent:

  • Anciënniteit – Enkel onder bepaalde voorwaarden wordt de anciënniteit die de uitzendkracht heeft opgebouwd onder het statuut van uitzendkracht meegenomen bij de gebruiker, indien de uitzendkracht daar vast in dienst wordt genomen. Bovendien bouwt de uitzendkracht anciënniteit op bij het uitzendkantoor op voorwaarde dat de onderbreking tussen 2 uitzendcontracten niet meer dan 7 dagen bedraagt.
  • Snel ontslag mogelijk – De meeste interimcontracten hebben meestal een beperkte duur. Word je tijdens die periode ontslagen, dan is de opzegtermijn meestal erg kort. Dat maakt van jou een kwetsbare werknemer, want collega’s met een vast contract zullen over het algemeen een langere opzegtermijn moeten presteren en dus langer uitbetaald worden.
  • Minder kans op eindejaarspremie – Uitzendarbeiders krijgen pas een eindejaarspremie als ze 65 dagen uitzendwerk kunnen bewijzen. Dat is niet altijd evident. Maar voor de vaststelling van het aantal dagen moeten alle dagen die in aanmerking komen voor de onderwerping aan de sociale zekerheid in overweging worden genomen (daarbij inbegrepen, betaalde inhaalrustdagen). Het is dus niet zo dat de uitzendkracht 65 dagen effectieve prestaties moet geleverd hebben.
  • Ontslag bij ziekte – In de uitzendsector is er geen sprake van ontslag omwille van ziekte van meer 7 dagen. Er zullen in dat geval enkel niet onmiddellijk nieuwe opdrachten aan de desbetreffende uitzendkracht worden toebedeeld. Er is dus geen sprake van een ontslag, vermits de arbeidsovereenkomst niet voortijdig zal beëindigd worden én – afhankelijk van de situatie- zal in de meeste gevallen het gewaarborgd loon voor de 7 dagen ziekte nog worden uitbetaald.

 

Interimwerk, iets voor jou?

Interimwerk heeft vooral voordelen als tussenoplossing, of wanneer je nog je weg zoekt op de arbeidsmarkt. Werk je al langere tijd met een interimcontract? Maak dan voor jezelf uit of flexibiliteit voor jou belangrijker is dan een vast contract dat je bescherming biedt tegen ontslag.

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Nieuwste jobs

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Start mijn zoektocht

Verder lezen