Is er een leven na het WK voetbal?

Wij zochten uit hoe enkele grote ex-voetballers vandaag de kost verdienen.
Nu het WK erop zit, is het voor enkele voetballers misschien nodig om een alternatief carrièreplan uit te stippelen. Met de hallucinante bedragen die profvoetballers verdienen, zou je haast denken dat ze na hun topsportjaren nooit meer hoeven te werken. Maar vergis je niet, ook ex-voetballers moeten na hun gloriejaren weer aan de slag. Wij zochten uit hoe enkele van de grote namen vandaag de kost verdienen.

Cisse Servereyns: vastgoedmakelaar

Van topsport naar huizenjager. Het lijkt een grote stap, maar zelf vindt de voormalige Rode Duivel beide werelden niet zo veel van elkaar verschillen. ‘In het voetbal heb je sponsors in de businessseats en supporters die hun laatste euro aan hun passie zouden uitgeven’, zegt de voetballer.‘ Diezelfde diversiteit heb je ook in de immowereld.

De ene koopt een huis met een waarde van meer dan een miljoen euro, terwijl de andere om financiële redenen z’n woonst moet verkopen. Ik ben iemand die met iedereen kan praten.’ Inmiddels is de Antwerpse ex-voetballer al elf jaar als makelaar aan de slag en runt hij zijn eigen vastgoedkantoor onder de Janssen en Janssen-vlag.

(bron: www.fokus-online.be)

 

Imke Courtois: gezondheidspsychologe

Imke won tijdens haar jaren bij Standard drie keer de Beker van België en maakte als achttienjarige haar debuut bij de Red Flames. In 2017 hing ze haar voetbalschoenen aan de haak om meer tijd vrij te maken voor haar doctoraatsstudie én haar leven buiten de sport. Inmiddels is Imke actief als gezondheidspsychologe bij de KU Leuven, al blijft ook haar liefde voor voetbal erg voelbaar. Imke is inmiddels een gewaardeerde voetbalanaliste en tijdens het WK niet van het scherm weg te slaan, met Jan Mulder aan haar zij.

 

Eric Cantona: acteur

Deze Franse topvoetballer maakte vooral naam bij Manchester United, waar hij bekend stond als enfant terrible. Voor zijn befaamde ‘Kung-fu-kick’ tegen een supporter werd Cantona zelfs acht maanden geschorst. Op dertigjarige leeftijd stopte hij nogal plots met topvoetbal, maar hij bleef de camera opzoeken.

De Fransman dook in tal van reclamespots op en kreeg de smaak van het acteren te pakken. In 2009 speelde hij de hoofdrol in ‘Looking for Eric’, waarin hij zichzelf speelt. Tegenwoordig is de voetballegende ook ambassadeur van Nike’s ‘Joga Bonito’, een soort van voetbal waarbij de schoonheid van het spel centraal staat. Daarnaast geniet de ex-voetballer volop van zijn (artiestieke) vrijheid. Lees: ‘Hij doet alles wat hij graag doet.’

 

Lillian Thurman: Unicef-ambassadeur

De Franse ex-international speelde tijdens zijn gloriejaren onder meer voor Juventus en Barcelona. In 2009 zette Thurman omwille van hartproblemen noodgedwongen een punt achter zijn carrière. De Fransman staat niet alleen bekend om zijn voetbaltalent, maar is veruit een van de meest maatschappelijk geëngageerde sporters.

Zo komt hij al jaren op voor een betere integratie van etnische minderheden. Thurman tikte FIFA en UEFA al verschillende keren op de vingers en roept op om harder op te treden tegen racisme op én naast het veld. Daarnaast is de ster ook actief als ambassadeur voor Unicef. Een man met een hart, die Thurman!

 

Demy De Zeeuw: topondernemer

Volgens Nederlands onderzoek kiest een op de vijf ex-voetballers voor het ondernemerschap. Demy De Zeeuw is een van hen. De vele vrije uren die hij als voetballer had, besteedde de Nederlander naar eigen zeggen niet aan gamen – ‘zoals de meeste voetballers doen’ – maar aan het lezen van boeken en blogs over ondernemen.

Zijn beslissing om een eigen kledinglabel ‘BALR’ te lanceren, was niet zo vreemd. In 2011 werd de voormalige speler van het Nederlandse elftal immers tot best geklede speler in de Eredivisie verkozen. De Zeeuw startte met een webshop, maar opende al snel z’n eerste BARL-winkel in Amsterdam. Met succes, zo blijkt. In 2017 wist de ex-voetballer een omzet van maar liefst 10 miljoen euro neer te zetten. Dat heel wat bekende DJ’s, voetballers en andere sterren zijn merk dragen, heeft hem beslist geen windeieren gelegd.

 

Romario de Souza: senator

De Brazilaanse oud-voetballer maakte furore bij PSV en FC Barcelona en sleepte tal van titels in de wacht. Pas op z’n 41 zei hij het voetbal vaarwel. Enkele jaren na zijn afscheid stapte de Braziliaan in de politiek. Sinds 2014 is Romario als senator voor zijn thuisstaat Rio de Janeiro aan de slag, al droomt hij van de gouverneurpost.

Bij zijn kandidaatsstelling beloofde hij alvast werk te maken van de veiligheidsproblemen in Rio. En ook in de voetbalwereld blijft Romario actief. Zo leidt hij al jaren een politiek onderzoek naar het gesjoemel aan de Braziliaanse voetbaltop. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

 

Paul Gascoigne: drank en drugs

Dat het niet alle ex-voetballers voor de wind gaat, bewijst Paul Gascoigne. Na zijn voetbalcarrière belandde de Brit al snel aan lagerwal. Hij haalde geregeld het nieuws. Niet langer met succesverhalen weliswaar, maar voor rijden onder invloed, drugbezit, een racisme-aanklacht en nog meer ellende.

Zijn alcoholverslaving nam zo’n grote proporties aan dat zijn leven zelfs meermaals aan een zijden draadje hing.  Van een nieuwe carrière ontbreekt elk spoor. Begin dit jaar leek de voetballegende aan de beterhand. Gascoigne maakte een frisse en fitte indruk en beweert drank voorgoed afgezworen te hebben. Om van een blijvend succes te spreken is het nog wat vroeg, maar het nieuws stemt alvast hoopvol.

 

Fabien Barthez: racepiloot

Na een leven als profvoetballer nog voor een andere sportcarrière gaan? Het lijkt een mission impossible, maar Fabien Barthez ging ervoor. In 2008 wisselde de Franse vedette zijn keepershandschoenen in voor die van een autopiloot.

En ook dat gaat hem goed af. In 2013 sleepte hij in eigen land de kampioenstitel in de ‘Grand Tourisme’ in de wacht. Een jaar later nam hij voor het eerst deel aan de 24 Uur van Le Mans. Een sportman in hart en nieren!

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Nieuwste jobs

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Start mijn zoektocht

Verder lezen

Wat doet een IT consultant?

Wij lichten de functie IT consultant toe zodat je niet alleen een duidelijk beeld krijgt van de inhoud van deze functie, maar ook van de eisen die aan een kandidaat worden gesteld.

Welke jobs zijn geschikt voor rationele personen?

Je karakter en de kenmerken die daarbij horen, bepalen mede hoe goed een job bij jou past. Bekijk welke kenmerken van rationaliteit bij jou passen en welke jobs daar goed bij passen.

5 jobs geknipt voor thuiswerkers

Thuiswerken heeft vele voordelen, maar niet elk beroep is ervoor geschikt. In deze vijf jobs is thuiswerken wel perfect mogelijk.