Droom jij van werken in het buitenland?

Belgen vertellen hoe het is om te werken buiten ons Belgenlandje, onder meer in Polen en New York. Benieuwd naar hun verhalen? Je leest ze hier.
Sommigen dromen van een job in het buitenland, anderen rollen er als vanzelf in. Zoals Olivia, die in Krakau werkt, en Emilie, die al negen jaar in New York woont. Hoe gaat het er in Polen aan toe tijdens de lunch? En is de sky echt de limit als je in de VS voor je carrière gaat? We vroegen het hen op de vrouw af.

“Schnitzel en rodebietensoep vanaf halfelf”

Olivia Vandesande, Chief Human Resources Officer bij Skelia in Krakau, Polen

Olivia Vandesande

Na een carrière van dertig jaar in HR had ze eigenlijk besloten het rustiger aan te doen. “Hard werken? Ja”, zegt ze, “maar de ratrace van 70 uur per week werken zonder dat daar veel appreciatie tegenover staat, dat wilde ik niet meer. Het toeval wilde dat Skelia, het bedrijf dat mijn partner opzette in 2009 en intussen meer dan 200 medewerkers telt, op zoek was naar een manager. Iemand die de IT-wereld kende, de Poolse operaties kon leiden en een corporate HR-rol kon opnemen voor de vestigingen in de andere landen. Hoewel ik altijd had gezegd: ‘nooit in jouw bedrijf’, ben ik toch gezwicht. Dat ik wekelijks drie dagen naar Polen zou moeten, daar keek ik eerlijk gezegd niet zo naar uit. Maar Krakau kende ik wel als een gezellige stad. Het nadeel is vooral de lange reistijd: de vlucht duurt maar anderhalf uur, maar in totaal ben ik vaak zes uur onderweg. Meestal ben ik van maandag tot woensdag in Polen, de andere dagen werk ik thuis. Skype en Zoom gebruik ik dus heel vaak.”

Een uur is geen 61 minuten

“Qua regelgeving op het vlak van werk zijn er weinig verschillen tussen België en Polen. Werknemers hebben gemiddeld twintig dagen verlof, net als bij ons, naast twee vrij te kiezen dagen en de katholieke feestdagen. Wat betreft mentaliteit is hiërarchie in Polen belangrijker dan bij ons: de baas beslist en werknemers houden hun mening liever voor zich. De werksfeer is wel informeel, in de winter brengen mensen sneakers of pantoffels mee naar het werk, maar met werkuren springt men heel strikt om. Een uur is een uur, geen 61 minuten. Mensen blijven ook veel sneller thuis als ze zich wat slapjes voelen, het begin van een kleine verkoudheid is al genoeg om niet te komen werken.

Lepel Nutella als tussendoortje

“Wat me heel erg opviel toen ik hier pas werkte, waren de uitgebreide lunches. In de keuken op het werk staan twee gigantische Amerikaanse koelkasten, één oven, drie magnetrons en een paninitoestel, en die worden heel vaak gebruikt. Mensen eten ’s middags geen broodje, maar complete warme maaltijden met soep, schnitzel en aardappelen. Soms zie ik om 10u30 al mensen rodebietensoep eten met look, heel gek is dat. Er staan trouwens ook grote potten Nutella in onze keuken. Niet voor op de boterham, maar om uit te lepelen bij wijze van tussendoortje.”

Onderhandelen over nettoloon

“Veel internationale bedrijven hebben een filiaal in Polen en er zijn zeker vacatures op dit moment. In veel gevallen geeft men wel de voorkeur aan Poolse werknemers met buitenlandse ervaring en kennis van het Engels. De nettolonen stijgen langzaam maar zeker, en liggen – zeker in de IT-sector – vaak hoger dan in België vanwege onze hogere belastingdruk. Solliciteer je bij een Pools filiaal of bedrijf, hou dan in het achterhoofd dat men niet onderhandelt in termen van bruto-, maar wel van nettoloon.”

 

“De adrenaline is verslavend”

Emilie Vanderkeilen (37) Talent Acquisition & Employer Branding Manager bij Stylelabs in New York City

Emilie Vanderkeilen

“Toen ik negen jaar geleden naar New York verhuisde, had ik vooral ervaring in de Belgische modesector. Aangezien die in de VS anders georganiseerd is en me minder lag, heb ik toen besloten om mijn carrière te heroriënteren en werk te zoeken in andere sector. Als buitenlander heb je in de VS het nadeel dat je geen ervaring hebt met de lokale arbeidsmarkt. Bovendien staan er – zeker in New York – voor elke job honderden jonge mensen klaar die bereid zijn om enkele jaren hard te werken en zo ervaring op te bouwen. Zo kwam ik terecht in een business development functie, een heel toffe job waarin ik een brede kennis opdeed. Intussen werk ik voor Stylelabs, een Belgisch bedrijf met kantoren in New York, Philadelphia, Krakau, Coimbatore (India) en Brussel. Mijn werkplek is nog altijd voornamelijk in New York, hoewel ik bijna wekelijks naar ons kantoor in Philadelphia trek. Gemiddeld één keer per kwartaal reis ik naar Brussel en Polen voor mijn werk.

Buiten de comfortzone

“Een van de verschillen met België is de sociale bescherming, die hier minder goed is uitgebouwd. Word je ontslagen, dan kan je binnen de twee weken al op straat staan. Er is geen tijd om daar lang bij stil te staan, je moet zo snel mogelijk op zoek naar een nieuwe job. Op de een of andere manier zorgt dat ervoor dat mensen hier echte entrepreneurs zijn, bijna vanuit een soort overlevingsdrang. Ze durven meer en vinden het helemaal niet erg als iets niet lukt. Uit alles leer je, is de mentaliteit, ook uit mislukkingen. En gaat het wél goed met je carrière of je business dan gunnen anderen je ook je succes, terwijl dat in België weleens afgunst opwekt. Ook op de werkvloer zie je dat mensen vaker initiatief nemen en werkgevers hen veel kansen geven. New York is op dat vlak misschien nog wat extremer. Alles kan en mag hier, mensen zijn heel open en kijken van niets op. Dat stimuleert je om uit je comfortzone te komen.”

Meer praten, meer netwerken

“Na negen jaar in New York ben ik best goed geïntegreerd en is het soms juist aanpassen als ik in België ben.”(lacht) “In het begin viel het me bijvoorbeeld op dat het er hier minder formeel aan toe gaat en dat mensen veel communicatiever zijn. Belgen zijn meestal geen grote praters, we hebben geleerd om te luisteren. Op het werk was ik dan ook vooral gefocust op mijn job: ik deed mijn ding en maakte daar verder niet veel woorden aan vuil. Amerikanen, of toch New Yorkers, communiceren en netwerken veel meer. Ook een job vinden ze vaak via hun netwerk. Dat is zeker niet negatief, het is eerder een meer persoonlijke manier om zaken te regelen.”

Yes, you can

“De druk ligt hoog in New York, en het is soms een echte battle om je in het verkeer een weg te banen en op je werk te raken, maar de adrenaline van de stad werkt verslavend. Ik heb geen glazen bol, maar ik zie me hier nog wel enkele jaren wonen en werken. Aan mensen die in New York of de VS willen werken, kan ik nog deze raad meegeven: als je het echt wilt, lukt het zeker. Er zijn altijd bedrijven op zoek naar mensen. Belgen staan bovendien bekend om hun loyaliteit en hun technische kennis, dat zijn echt troeven hier.”

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Nieuwste jobs

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Schrijf me in

Verder lezen

Werken in Spanje

Ontdek wat je moet weten voor je je plannen concreter maakt.

In 4 stappen naar de job die bij je past

Het is belangrijk te weten wat voor jou de ideale job is. Wij stellen je 4 stappen voor die je kan doorlopen bij het selecteren van jobs die bij je passen.