Deze nieuwe jobs creëert de robotisering

Robots en slimme systemen zullen onze manier van werken grondig veranderen. Sommige jobs zullen verdwijnen, andere worden radicaal anders ingevuld. Hoe zal ons werk de komende tien jaar evolueren? Wij vroegen het aan drie experts.
De robotisering zal jobs doen verdwijnen, maar voor elke job die er zo verloren gaat, komen er tegen 2030 in België 3,7 nieuwe jobs in de plaats. Dat becijferde Agoria in samenwerking met VDAB, Forem en Actiris. Hun studie bevestigt daarmee de voorspelling van het World Economic Forum dat robots en slimme systemen tegen 2025 wereldwijd dubbel zo veel jobs zullen creëren dan ze vervangen.

584.000 niet-ingevulde vacatures tegen 2030

Robots die administratieve jobs uitvoeren en algoritmes die menselijk denkwerk vervangen, ze zijn wel degelijk de toekomst. Maar in tegenstelling tot wat sommigen vrezen, zullen ze menselijke arbeidskrachten niet overbodig maken maar de werkgelegenheid juist vergroten. Volgens ‘Shaping the Future of Work’, een studie van Agoria, zullen er tegen 2030 in ons land 584.000 vacatures niet ingevuld raken.

 

 

BEKIJK ZEKER OOK ONZE DUIZENDEN JOBS & VIND JOUW DROOMJOB

 

 

“Tegen 2030 zal 1 op de 10 vacatures in ons land niet ingevuld raken”, zegt Jeroen Franssen, Lead Expert Talent & Arbeidsmarkt bij Agoria. “Er zullen jobs verdwijnen, er komen jobs bij en de meeste jobs veranderen inhoudelijk. 310.000 werkenden en werklozen hebben daarom omscholing nodig naar een nieuwe, duurzame job. Daarnaast zullen 4,5 miljoen werkenden hun skills regelmatig moeten upgraden.”

 

Knelpunten in dienstensector, onderwijs en zorg

Vooral in sectoren met een relatief lage digitaliseringsgraad zullen vacatures volgens de studie moeilijker ingevuld raken. Dat is bijvoorbeeld het geval in de gezondheidszorg (18%) en het onderwijs (13%). Maar ook in de ICT (18%) groeit de kloof tussen het arbeidsaanbod en de vraag naar talent. Vooral de vraag naar digitale experts, wetenschappers, ingenieurs en verpleegkundig en verzorgend personeel zal stijgen. Andere jobs, zoals salesfuncties of de job van winkelbediende of productieoperator, zullen grondig veranderen, waardoor bijscholing een noodzaak wordt. 

Lon Holtzer

Lon Holtzer, Vlaams Zorgambassadeur: “In de zorgsector is er al langer een personeelstekort. Zorgrobots zoals Zora zullen dat niet meteen oplossen, al zal technologie in de brede betekenis wel een grote impact hebben op de sector. Wellicht zullen er jobs verdwijnen, maar tegelijk groeit de nood aan gespecialiseerde mensen en zal de jobinhoud van bestaande jobs grondig veranderen. Operaties met behulp van robots, afstandsmonitoring, gepersonaliseerde medicatie, automatiseren van medicatiebedeling, digitale patiëntendossiers, … Die technologie zorgt er niet zozeer voor dat jobs verdwijnen, maar vraagt wel om nieuwe vaardigheden.”

 

LEES OOK: ‘6 niet te missen TED Talks over werk en carrière’

 

Bijscholing nodig voor alle profielen

Heb je een ingenieursdiploma, ben je IT’er, wetenschapper of verpleegkundige, dan is je broodje dus niet noodzakelijk gebakken. “Alle profielen zullen hun digitale skills moeten upgraden”, zegt Jeroen Franssen. “Ook IT-profielen die op dat vlak al een goede basiskennis hebben, want hun job verandert snel. Zaken als design, beveiliging en private security worden bijvoorbeeld steeds belangrijker.”

“Op het vlak van opleiding zijn er – alleszins in de zorgsector – wel wat stappen te zetten”, beaamt Lon Holtzer. “De mensen die vandaag een opleiding volgen, zijn degenen die binnen tien jaar aan de slag zijn. Maar op dit moment is er in zorgopleidingen nog te weinig aandacht voor de integratie en de impact van technologie.”

Ook op de huidige arbeidsmarkt is er nochtans vraag naar zorgverleners met technologische skills. Hogeschool VIVES organiseert daarom sinds enkele jaren de bacheloropleiding Zorgtechnologie.

Peter Burggraeve

Docent Peter Burggraeve: “Onder andere bij fabrikanten van medische apparatuur was er vraag naar profielen die zorgverleners kunnen ondersteunen bij het gebruik van nieuwe toepassingen. Geen ingenieurs, maar mensen die de taal van een zorgverlener spreken en een brug kunnen slaan tussen zorg en technologie. We zijn gestart met vijftien studenten, die nu allemaal afgestudeerd zijn en vrijwel meteen werk vonden. Dit jaar volgen vijfentwintig jongeren de opleiding. We merken dat het soms moeilijk is om hun ouders te overtuigen: onbekend is onbemind.”

 

Meer dan een cursus Excel

Elke werkende zal dus moeten werken aan zijn digitale competenties. “En dan heb ik het niet over een cursus Excel”, zegt Jeroen Franssen, “maar wel over virtuele samenwerking, omgaan met digitale data, medische ingrepen uitvoeren met behulp van robots, … Bovendien moeten we nadenken over hoe we mensen via programma’s op maat kunnen inzetten in nieuwe jobs. Als we op termijn bijvoorbeeld 1.500 militair geschoolden over hebben, kunnen we die dan inzetten om de IT-systemen van de overheid te testen? Dat kan je ook zien als landsverdediging. Daarnaast moeten we intersectoraal gaan kijken, ook al is dat geen eenvoudige opdracht.”

 

Jobs van de toekomst

Digitale skills zullen tot slot ook een hoofdrol spelen in de nieuwe jobs die zullen ontstaan. De studie van Agoria heeft het bijvoorbeeld over informatiefilteraars, – verwerkers en -beschermers, maar ook over mobiliteitsplanners en consumptiecoaches.

“Naarmate onze consumptiepatronen evolueren, zullen mensen misschien behoefte hebben aan ondersteuning. Voor mensen die veel te besteden hebben, kan zo’n consumptiecoach optreden als een soort van style coach, die voor hen op zoek gaat naar de juiste stijlen en kleuren in het gigantische online en offline aanbod. Voor wie een beperkt budget heeft, zal zo’n consumptiecoach eerder optreden als een budgetcoach. Een mobiliteitsplanner kan je zien als iemand die de time slots inplant voor verschillende transporttoestellen, van drones tot connected cars, zodat hun transportroute gegarandeerd is en ze zich zo efficiënt mogelijk kunnen verplaatsen.”

Kortom, de toekomst is smart en digitaal, en daar kunnen we ons maar beter op voorbereiden.

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Nieuwste jobs

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Start mijn zoektocht

Verder lezen

Wat doet een ingenieur?

Benieuwd welk diploma je nodig hebt om ingenieur te worden en wat de functie precies inhoudt?