De sollicitatiebrief: lay-out en design

Zo laat je jouw motivatiebrief stralen!
Net als bij je CV speelt de lay-out van je sollicitatiebrief een belangrijke rol. Wij hebben voor jou enkele tips om jouw motivatiebrief er professioneel uit te laten zien.

Inhoudsopgave

 

Vorm

Hoewel je bij sommige bedrijven en functies nog steeds je motivatiebrief persoonlijk af kunt geven,  verstuur je je motivatiebrief tegenwoordig meestal per e-mail en niet meer per post. Dit heeft gevolgen voor de lay-out van je brief. Adresgegevens hoef je bijvoorbeeld niet meer bovenaan je brief te vermelden. Wel moet het de vorm van een traditionele brief hebben, dus met aanhef en afsluiting.  Vermeld daarnaast altijd de datum bovenaan en je telefoonnummer nog eens extra onderaan. Als de rekruteerder overtuigd is na het lezen van jouw brief, is jouw telefoonnummer meteen binnen handbereik.

Je kunt het beste je brief als PDF versturen. Je kunt met verschillende online tools en vaak ook in het programma zelf een PDF maken van jouw geschreven tekst. Geef je PDF ook een duidelijke naam. Een bestandsnaam zoals “Sollicitatie_functie_voornaam_achternaam” maakt het makkelijker voor de rekruteerder om je sollicitatie terug te vinden. Het voordeel van een PDF is dat een werkgever je sollicitatiebrief altijd kan zien zoals jij hem bedoeld hebt. De lay-out van je brief gaat op deze manier niet verloren. 

 

Lengte

Je motivatiebrief is bedoeld om jezelf voor te stellen en jou en je CV onder de aandacht te brengen bij het bedrijf waar je solliciteert. Je hoeft dus niet een complete autobiografie te schrijven of je hele CV erin toe te lichten. Let dus goed op de lengte van je brief. Een te lange brief met teveel informatie wordt vaak saai en kan er juist voor zorgen dat een rekruteerder zijn interesse verliest. “Less is more” in dit geval. Beperk je sollicitatiebrief tot één A4-tje

 

Alinea’s

Ookal is je brief niet langer dan een A4-pagina, zonder alinea’s kan deze er toch heel onprofessioneel uitzien. Gebruik alinea’s om je sollicitatiebrief overzichtelijk te houden. Het is niet alleen prettig lezen voor de rekruteerder, maar het ziet er ook nog eens professioneel uit. Daarnaast kan werken met alinea’s ook voor jezelf heel handig zijn bij de opbouw van je brief. Je kunt voor creatievere functies, naast alinea’s, ook bepaalde stukken tekst uitlichten. Hard Skills en Soft Skills die specifiek voor de functie gevraagd worden kan je bijvoorbeeld vetgedrukt vermelden. Zo val je nog meer op.

 

Lettertype

Net als bij je CV is het lettertype dat je kiest ook belangrijk. Het is een van de eerste dingen wat een werkgever ziet en een verkeerd lettertype kan een slechte indruk achterlaten. Een goed lettertype draagt veel bij aan de leesbaarheid en overzichtelijkheid van je sollicitatiebrief. Veilige lettertypes om te gebruiken zijn bijvoorbeeld Calibri en Verdana. Lettertypes zoals bijvoorbeeld Comic Sans en Lucida Calligraphy zien er dan weer onprofessioneel uit en zijn daarom absoluut niet geschikt voor je sollicitatiebrief. Meer tips over het gebruik van lettertypes vind je hier.

 

Lopende tekst of opsomming?

Opsommingen zijn makkelijk voor de rekruteerder om te ‘scannen’, maar werken met sleutelwoorden en bullets kan snel onpersoonlijk worden of op je CV gaan lijken. Hele zinnen geven je meer mogelijkheden om jezelf overtuigend te presenteren. Voor bepaalde jobs kan je met een goede tekst ook nog eens extra opvallen. Als je bijvoorbeeld voor een job als copywriter wilt solliciteren, is je brief hiermee ook meteen een visitekaartje van je schrijfstijl.

 

Na het lezen van deze tips kun je aan de slag met jouw motivatiebrief. Maar we hebben natuurlijk veel meer tips voor de perfecte sollicitatiebrief voor je!

Ontvang jobs via e-mail

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante jobs? Kies je criteria en ontvang dagelijks of wekelijks voor jou geschikte vacatures!

Nieuwste jobs

Ontvang jobs via e-mail

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante jobs? Kies je criteria en ontvang dagelijks of wekelijks voor jou geschikte vacatures!

Stuur mij relevante jobs

Verder lezen

Welk lettertype gebruik je het best in je CV?

Welke lettertypes volgens typografie-experts professionaliteit uitstralen en welke font types mogelijk een verkeerde indruk geven, zetten we hier voor jou op een rij.

Wat mag je niet vergeten als je via e-mail solliciteert?

Stel: je wilt solliciteren voor een heel interessante job. Wat doe je? Snel een mailtje sturen? Solliciteren via e-mail is een goed idee, maar hou er rekening mee dat je ook hiervoor even tijd moet nemen.