De leukste studentenjobs? Gezocht én gevonden!

Op zoek naar een toffe studentenjob? Studenten uit Gent en Leuven delen hun ervaringen en vertellen welke troeven zij belangrijk vinden in een job.
Het aanbod aan studentenjobs is groot. Maar wat zijn nu de beste studentenjobs? Drie studenten vertellen over hun ervaring. Daarnaast zetten we voor jou enkele handige online tools op een rij die je kunnen helpen bij de zoektocht naar en de regelgeving rond een studentenjob.

Uit een recent onderzoek van Tempo-Team blijkt dat studentenarbeid in de lift zit. Heel wat vacatures raken moeilijk of niet ingevuld, en vier op de tien werkgevers proberen dit onder meer op te vangen met studentenjobs en stages. Negen op de tien werkgevers geeft aan dat ze dit ook de ideale manier vinden om nieuw talent aan te trekken. En bij de werknemers geeft twee op de drie aan dat stages of vakantiewerk hen hielpen in hun carrière.

 

Eerste ervaring in marketing

Een studentenjob die je werkervaring biedt binnen je studiedomein is een absolute aanrader. Dat vertelt jobstudent Yves Smits (22 jaar). Hij studeert Marketing in Leuven en doet ondertussen een studentenjob bij Zerocopy, een bedrijf dat gratis printen aanbiedt aan studenten en dan gerichte reclame toevoegt op de geprinte cursussen.

Yves: “Het gaat om een job die je normaal voor een jaar doet. We werken samen met de marketingmanager om budgetten te verdelen om promotie te doen in alle studentensteden in België. De bedoeling is om zowel nieuwe gebruikers aan te trekken, als om de actieve gebruikers meer te doen printen.”

“Als city manager ben je heel vrij om zelf je werk te plannen wanneer je wil, je mag je eigen flyerteam samenstellen, studentenverenigingen aanspreken voor samenwerkingen, de printpunten checken en er eventueel zelfs nieuwe bij zoeken. Het is een heel uitgebreide studentenjob waardoor ik als marketingstudent veel kan leren. Daarom vind ik het zo’n toffe job: ik doe kennis en praktijkervaring op en dat is een troef op mijn CV.”

 

Frieten à volonté

Maar soms loopt het ook anders. Studente Japanologie aan de Universiteit Gent, Sarah Maes (19 jaar), zou bijvoorbeeld maar wat graag een studentenjob vinden die te maken heeft maar haar studies, maar in de praktijk is dat niet zo makkelijk. “Via vrienden van mijn mama vond ik een job bij een frituur in de buurt. Ik begon daar in de zomer te werken, maar bleef er uiteindelijk zo’n acht maanden weekendwerk doen. Ik vond het een toffe ervaring, al besefte ik na verloop van tijd wel dat ik het nooit de rest van mijn leven zou willen doen.”

Dé belangrijkste troef voor mij was dat de job dichtbij mijn huis was”, licht Sarah toe. “Al werd dit soms ook een nadeel, omdat er heel wat flexibiliteit van mij verwacht werd. Als het rustig was, werd ik sneller naar huis gestuurd. En als het druk werd, belden ze me op om te komen werken. Niet altijd makkelijk! Maar de verloning van 10 euro per uur vond ik mooi. En ja, ik at in die periode wel vaker frietjes. (lacht)”

De nieuwe, flexibelere wetgeving rond studentenarbeid heeft ongetwijfeld een impact op de populariteit van studentenjobs. Sinds vorig jaar mogen jobstudenten jaarlijks 475 uur werken tegen verminderde sociale bijdragen. Voorheen was dat vijftig dagen.

 

Liever geen hamburgers draaien

Tugba Çetin (23 jaar) is bezig aan een bacheloropleiding Sociaal Werk en werkte vier maanden bij de studentenjobdienst van de KU Leuven. “Het was de leukste studentenjob die ik al had en het staat keigoed op je CV”, vertelt ze. “Ik had voorheen online gezocht naar een toffe studentenjob, maar ik vond vooral aanbiedingen in de horeca. Die spraken me minder aan, ook omdat pakweg hamburgers draaien een ervaring is waar ik later, bij de zoektocht naar een job, weinig aan heb.”

“Uiteindelijk tipte iemand me over de database met jobs van de KU Leuven zelf. Daar vond ik een diverser aanbod. Tijdens de vier maanden dat ik aan de slag was bij de Studentjobdienst van de universiteit mocht ik loonfiches verwerken, dossiers klasseren, vragen van studenten over hun loonfiche of job beantwoorden, documenten verzamelen uit het archief … Kortom, veel organisatie, planning en dossierwerk: taken die ook in sociaal werk belangrijk zijn. De werkomgeving was bovendien heel aangenaam en de verloning bedroeg bijna 11 euro per uur. Allemaal troeven!”

 

Interessante websites voor jobstudenten

Heb jij vragen over werken als jobstudent? Of wil je weten wat de gevolgen zijn van werken als jobstudent op de kinderbijslag of de belastingen? Wist je bijvoorbeeld dat je beter niet meer dan 240 uur per kwartaal werkt (behalve in de zomer)? Anders verliezen je ouders de kinderbijslag voor dat kwartaal. Op de website Student@work, een initiatief van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, vind je alle antwoorden en interessante links. Je kan er ook gebruik maken van de online toepassing om bij te houden hoeveel uren je nog kan werken tegen verminderde sociale bijdragen. Zo voorkom je dat je de grens van 475 uur overschrijdt.

Upload jouw CV

Wil jij gezien worden door honderden recruiters? Maak je CV aan en zorg dat bedrijven jou kunnen contacteren.

Nieuwste jobs

Upload jouw CV

Wil jij gezien worden door honderden recruiters? Maak je CV aan en zorg dat bedrijven jou kunnen contacteren.

Mijn CV uploaden

Verder lezen

Deze nieuwe jobs creëert de robotisering

Robots en slimme systemen zullen onze manier van werken grondig veranderen. Sommige jobs zullen verdwijnen, andere worden radicaal anders ingevuld. Hoe zal ons werk de komende tien jaar evolueren? Wij vroegen het aan drie experts.

Werken in Australië

Australië is de bestemming bij uitstek voor backpackers die reizen en werken willen combineren. Maar er zijn ook carrièremogelijkheden voor wie een langere tijd 'down under' wil gaan wonen.

Wat doet een ingenieur?

Benieuwd welk diploma je nodig hebt om ingenieur te worden en wat de functie precies inhoudt?