De leukste leerplekken in Leuven en Gent volgens studenten

We vroegen enkele Leuvense en Gentse studenten naar de favoriete studeerplekken in hun stad en wat ze er zo bijzonder aan vinden.
Natuurlijk zweert de ene student bij thuis studeren en de andere juist bij op kot studeren. Vast staat dat veel studenten verkiezen om het samen te doen. Gedeeld studeerleed is half leed? We vroegen enkele Leuvense en Gentse studenten naar de favoriete studeerplekken in hun stad en wat ze er zo bijzonder aan vinden.

Sporten tijdens je pauze

Bas Vrebosch (24, lerarenopleiding na zijn studies Sociale Readaptatiewetenschappen in Leuven)

“Ik heb eigenlijk vooral voor mijn eindwerk in de PBIB gewerkt. Dat is de bib van Psychologie, dat was handig omdat je daar de nodige boeken bij de hand hebt. De place to be voor mij is de EBIB, de bib van Economie en Bedrijfswetenschappen, hoewel het daar altijd stampensvol is. Tijdens de examens kan je er zelfs tot middernacht binnen. ’s Morgens moet je wel op tijd komen, want anders heb je geen plaats meer.” Leuk is ook dat je sportmateriaal kan uitlenen tijdens je pauze of bij de Alma een broodje kan bestellen dat ter plaatse geleverd wordt. “Maar als ik echt rustig wil studeren, ga ik naar de stadsbib Tweebronnen, waar een relaxte sfeer heerst. Buiten studeren in een park is dan weer niets voor mij, ik moet veel schrijven en heb mijn laptop en lader nodig, dus dan is dat niet zo handig.“

 

Open tijdens het weekend

An-Sofie Engelen (21, eerste Master Handelsingenieur in Leuven)

An-Sofie zweert bij buitenhuis studeren. “Eigenlijk zijn er niet voldoende studeerplekken in Leuven.  In de examens staan mijn vriendinnen en ik vaak een halfuur op voorhand te wachten tot de bib opengaat om een plekje te hebben, in de winter bij -5°C is dat geen pretje. Soms gaan er wel alternatieve plekken open om het tekort aan te vullen, zoals de bib in het voetbalstadion van Heverlee, maar die heb ik zelf nog niet uitgetest. En als ik dan toch een studeerplek vind, is dat tijdens het weekend doorheen het jaar vaak in leercentrum Agora, je kan er terecht van 9u tot 19u, in de week zelfs van 8u tot middernacht. In de week zit ik vooral in de EBIB of af en toe ook in de LBIB in het Erasmushuis. Daar is op elke verdieping een bib waar het rustig is, want veel mensen kennen die plek (nog) niet. Als ik geen plaats vind in andere bibs, zak ik altijd naar daar af. Maar tijdens de examens zit ik meestal in de Arenbergbib, omdat ik vlakbij woon en er dan met de wagen naartoe kan. Buiten studeren doe ik niet, want de eerste de beste vlieg leidt me al af.”

 

Rustig op zolder

Florentien Duquet (22, postgraduaat Digital Media & Storytelling in Gent)

“Ik behaalde mijn Bachelor in Journalistiek aan de Arteveldehogeschool en volg daar nu een postgraduaat. Om te studeren kies ik altijd voor open ruimtes met veel licht. Naast de nieuwe bib De Krook waar het interieur heel modern is en je een mooi uitzicht hebt op de Gentse binnenstad, is de Monnikenzolder in de Sint-Pietersabdij een van mijn favoriete werkplekken. In de blokperiode staan er rijen lange klaptafels, die soms een beetje wiebelen, en je zit er op houten banken. Het is er een beetje spartaans, we lijken wel moderne monniken! Maar je bent er niet snel afgeleid en zelfs met veel studenten is het er rustig blokken. Net als in de Stiltekamer die zich op de vijfde verdieping van de oude stadsbib bevindt, jammer genoeg een tijdelijke plek…” Op de Vrijdagmarkt kan je vanaf eind mei opnieuw terecht in het mooie gebouw van de Bond Moyson dat zijn deuren openstelt voor studenten. Reserveren en snel wezen is de boodschap, want er zijn maar 25 plaatsen.

 

Gezellige hoekjes in de Museumzaal

Stien Deschuytter (19, eerstejaars Verpleegkunde in Leuven)

“Soms gaan we met vriendinnen gewoon op café, bijvoorbeeld in Bar Berlin in de Brusselsestraat, daar is het echt gezellig werken.” Ook Stien studeert vaak in de EBIB omdat ze niet zo veraf woont en vindt dat het er redelijk rustig is. Maar als ze een hele dag moet studeren, dan gaat het richting de bib van Campus Arenberg. “Het is een fijne rustige bib tijdens het jaar, maar als de blokperiode eraan komt, is het er net als overal druk en moet je op tijd komen om een plekje te bemachtigen.” In alle bibs van de KU Leuven kan je trouwens printen, kopiëren, scannen en zelfs een groepswerklokaal reserveren. Een nieuwe plek die uitnodigt om er je laptop neer te zetten, is de vernieuwde Museumzaal van de Universiteitshallen op de Naamsestraat. Ze beschikt over gezellige zithoekjes en een koffiebar. De brownies en andere tussendoortjes die je er vindt, loodsen je vast en zeker energiek door je cursussen.

 

Studeren op café

Matthias Moreels, (23, laatstejaars Toerisme en recreatiemanagement in Brugge)

“In het kader van mijn studies aan de Vives Hogeschool in Brugge, doe ik nu een stage in Gent. Op aanraden van een vriendin bezocht ik het café van het Kunstencentrum de Vooruit. Het is er leuk werken. Ik heb geen last van het achtergrondgeluid, ik las trouwens onlangs dat het je concentratie bevordert. Handig zijn de lange openingsuren en dat je iets kan drinken als je dorst hebt. Ook dat er voldoende stopcontacten zijn voor je laptop is erg praktisch. En door het in groep studeren krijg je daarnaast een extra samenhorigheidsgevoel. Gezellig is het ook bij Koffeïne, een hippe koffiebar in het centrum waar je rustig kan studeren op de mezzanine. Een andere koffiebar, Full Circle Coffee, waar je bij mooi weer met je laptop op het terras kan, is eveneens een coole plek.”

Upload jouw CV

Wil jij gezien worden door honderden recruiters? Maak je CV aan en zorg dat bedrijven jou kunnen contacteren.

Nieuwste jobs

Upload jouw CV

Wil jij gezien worden door honderden recruiters? Maak je CV aan en zorg dat bedrijven jou kunnen contacteren.

Mijn CV uploaden

Verder lezen