Collega’s vertellen over hun bijzondere band op het werk

Leerde jij je partner kennen op het werk? Of hield je een hechte vriendschap over aan een vorige job? Dat is niet onlogisch.
Omdat we veel tijd spenderen op de werkvloer en er stress en successen delen met collega’s, ontstaan er ook bijzondere relaties. Wij vroegen aan enkele collega’s met een speciale band welke voor- en nadelen dit heeft op de werkvloer.

Uit een Brits onderzoek bij meer dan 4000 werknemers en 100 werkgevers, blijkt dat 65% van de werknemers een sterke band heeft met één of meer collega’s. 54% van de werknemers meent dat zo’n band de bedrijfscultuur ten goede komt. 70% van de werkgevers vindt het een gezonde situatie wanneer werknemers een sterkere band hebben met een van hun collega’s, en zegt dat vriendschappen op het werk goed zijn voor het moreel.

Nerma (25) en Amra (23) weten alles over de voor- en nadelen van die ene sterkere band op de werkvloer: naast collega’s bij de telesalesafdeling van StepStone zijn ze ook zussen. Amra: “Wij gingen naar dezelfde school en werkten al eerder samen tijdens studentenjobs. Toen Nerma me vertelde dat er een interessante vacature was op haar werk, twijfelde ik niet.”

Zussen én collega’s

De band met mijn zus is anders dan die met de overige collega’s,
maar we waken erover dat we collegiaal zijn en ons niet isoleren.”

Amra en Nerma

“Wij houden werk en privé duidelijk gescheiden”, benadrukt Nerma. “Op het werk zijn we collega’s, thuis is er de zussenband. Na de werkuren praten we nauwelijks over het werk. We werken in hetzelfde team en natuurlijk is de band met mijn zus anders dan die met de overige collega’s, maar we waken erover dat we collegiaal zijn en ons niet isoleren.”

Uit het Britse onderzoek blijkt dat dit een bezorgheid is die sommige werkgevers delen: 20% van de werkgevers vreest dat andere teamleden zich geïsoleerd en buitengesloten voelen door vriendschappen op het werk. Toch lijkt deze vrees niet op te wegen tegen de voordelen van een hechte band met een collega: want hoe dieper de werkrelatie gaat, hoe meer steun ze ook kan bieden en hoe beter je bijvoorbeeld met stress kan omgaan.

Sterke band stimuleert

Wie goed opschiet met z’n collega’s, voelt zich gelukkiger op het werk. En een sterk netwerk van bevriende collega’s is dan beter dan die ene bijzondere collega. Zo blijkt uit de Britse studie. 80% van de werkgevers gelooft dat vriendschappen op het werk tot een gelukkigere werkplek leiden. En 56% zegt dat ze de productiviteit doen stijgen.

“Dat mijn zus in mijn team werkt, heeft een stimulerend effect op mij”, vertelt Nerma. “Ik wil het net zo goed doen als zij. Als ik zie hoe zij haar talenten ontwikkelt, dan zet dit me aan om hetzelfde te doen. Het stimuleert ons om samen vooruit te gaan in onze job. Dat vormt zeker een meerwaarde, voor onszelf én het bedrijf.”

Amra: “Aan mijn zus zal ik sneller raad durven te vragen dan aan andere collega’s, en we geven elkaar makkelijker tips – of zelfs kritiek. Bij andere collega’s doe ik dat niet uit schrik om betweterig over te komen.”

En liefde op de werkvloer?

Mark en Els

Bij Els (36) en Mark (40) evolueerde hun relatie als collega’s tot een liefdesrelatie. Ze leerden elkaar een twaalftal jaar geleden kennen op de werkvloer bij StepStone. Els: “Toen was StepStone in België nog een vrij kleine onderneming met een 50-tal mensen die in een open space aan het werk waren. Er werden regelmatig activiteiten met de collega’s georganiseerd. Met de ene klikt het dan al beter dan met de andere. Mark en ik werden uiteindelijk een koppel.”

“Vervelende of rare reacties van onze werkomgeving
hebben we eigenlijk nooit gekregen.”

Els en Mark wilden hun relatie niet meteen aan de grote klok hangen. “We negeerden elkaar een beetje op het werk”, lacht Els. “We waren discreet. We werkten in verschillende teams en dat maakte het makkelijker. Na een tijdje hebben we onze collega’s ingelicht. Vervelende of rare reacties van onze werkomgeving hebben we eigenlijk nooit gekregen.”

Discrete romantiek

“Toen we na enkele jaren wel meer samenwerkten aan projecten, verliep dat best vlot. We hielden privé en werk steeds gescheiden. Ik denk dat dit héél belangrijk is. Omdat we zo discreet waren, wisten nieuwe collega’s vaak niet dat we een koppel waren tot het een keertje ter sprake kwam. We gingen weleens samen lunchen, maar dat deden we ook met andere collega’s.”

Praten over het werk deden Els en Mark na de uren weinig. “Nu Mark niet meer bij StepStone werkt, hebben we het meer over het werk dan voorheen”, zegt Els. “Mensen zijn vaak bang voor gevoelens voor een collega: als het slecht uitdraait, moet je nadien volwassen genoeg zijn om daarmee om te gaan en te kunnen blijven samenwerken. Bij ons is het gelukkig een positief verhaal geworden: we zijn intussen elf jaar samen, en hebben een huis, twee kindjes…” Of hoe bijzondere werkrelaties soms ook pure romantiek worden.

 

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Nieuwste jobs

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Schrijf me in

Verder lezen