Clan, elite, nomade… Voor welke bedrijfscultuurtype werk jij?

Bedrijfsculturen kunnen heel erg van elkaar verschillen, al zijn er ook weleens overeenkomsten zodat je kan spreken van een bepaald type. We zetten er 5 op een rij die je misschien wel herkent…
Bedrijfsculturen kunnen heel erg van elkaar verschillen, al zijn er ook weleens overeenkomsten zodat je kan spreken van een bepaald type. We zetten er 5 op een rij die je misschien wel herkent…
  1. De adhocratiecultuur

Onderzoekers Quinn en Cameron van de universiteit van Michigan onderscheiden vier bedrijfsculturen, en de adhocratie is er daar een van. In die organisatiecultuur spelen flexibiliteit, creativiteit en innovatie een grote rol. Het management heeft er een duidelijke toekomstvisie en werkt daar gericht naartoe, en medewerkers worden voortdurend uitgedaagd om nieuwe domeinen te verkennen.

 

  1. De clancultuur

Een andere organisatiecultuur volgens Quinn en Cameron is de clan- of familiecultuur. De relatie tussen mensen staat in deze cultuur centraal. Je werkt er in een vriendelijke werkomgeving, waar de zorg voor klanten én medewerkers op de eerste plaats komt. Collega’s zijn er heel nauw betrokken bij de organisatie en teamwerk is er zeer belangrijk. Managers gedragen zich als mentoren die medewerkers ondersteunen en onderlinge conflicten proberen op te lossen. 

 

 

BEKIJK ZEKER OOK ONZE DUIZENDEN JOBS & VIND JOUW DROOMJOB

 

 

  1. De nomadische bedrijfscultuur

Bedrijven die gevoelig zijn voor marktfluctuaties en waarin overnames, fusies en andere veranderingen altijd een mogelijkheid zijn, hebben een nomadische organisatiecultuur. Voor werknemers is de situatie eerder onzeker, maar velen zien de veranderingen ook als een kans om iets nieuws uit te proberen of de manier van werken te verbeteren. Onder collega’s wordt er dan ook openlijk gepraat over mogelijke overnames of nieuwe investeerders.

 

  1. De elitecultuur

Zijn je collega’s stuk voor stuk toptalenten in hun vakgebied die leven voor hun werk? Dan is de kans groot dat je werkt in een organisatie met een elitecultuur. Dit soort bedrijven trekt bewust hooggekwalificeerde kandidaten aan die erg competitief zijn ingesteld. Van hun medewerkers verwachten ze dat ze producten, processen en dienst in vraag stellen en naar een hoger niveau tillen.

 

  1. De ‘mensen onder elkaar’-cultuur

Functietitels betekenen weinig in deze organisatiecultuur, want iedereen doet er een beetje van alles. Van hiërarchie is geen sprake: de CEO zit ’s middags gewoon mee aan tafel en zet zijn eigen koffie. Werknemers werken er nauw samen in een ontspannen sfeer, en ideeën worden er voor iedereen in de groep gegooid. Iedereen heeft er één gemeenschappelijk doel: de klanten tevreden houden.

 

Hoe kun je vooraf weten met welke bedrijfscultuur je te maken hebt?

Ben je benieuwd naar andere bedrijfsculturen, maar vind je het moeilijk om vooraf te weten hoe het er echt in een bedrijf aan toe gaat? Om kandidaten een duidelijk beeld van een werkgever te kunnen geven, lanceert StepStone Bedrijfsreviews: een eerlijk beeld van iedere werkgever, gemaakt voor en door werknemers. Geef in 3 minuten anoniem je mening over je huidige of vorige werkgevers. Iedere review telt! 

Start de vragenlijst

Vanaf de zomer van 2018 zul je kunnen zien welke bedrijven goed scoren op verschillende werkgerelateerde vlakken. Zo kun je de juiste keuze maken als je op zoek gaat naar een nieuwe job!

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Nieuwste jobs

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Start mijn zoektocht

Verder lezen

Vind je job via mobile: 5 tips

Het was nog nooit makkelijker om te solliciteren! Lees hier hoe je ook een job kan vinden via mobile.