Black-out tijdens een sollicitatiegesprek, wat nu?

Met deze tips red je jezelf uit die benarde situatie.
Tijdens een sollicitatiegesprek overvalt de interviewer je met een onverwachte of ongewone vraag. Of vanwege de stress raak je simpelweg niet meer uit je woorden. Met deze tips red je jezelf uit die benarde situatie.  

1. Las een ‘denkpauze’ in

Neem enkele seconden de tijd om diep adem te halen en kom tot rust. Weet ook dat een korte pauze aan het begin van je antwoord niet noodzakelijk negatief overkomt. Voor je gesprekspartner lijkt het enkel alsof je even diep nadenkt voor je begint te praten. Mogelijk trekt de mist uit je hoofd intussen weg, zodat je toch nog een zinnig antwoord kan formuleren.

 

2. Kijk naar het voorhoofd van je gesprekspartner

Sommige mensen worden erg onzeker als ze een ander in de ogen kijken. Dat kan je vermijden door naar een punt net boven de ogen te kijken. Voor de interviewer lijkt het alsof je hem zelfverzekerd aankijkt terwijl jij even je gedachten ordent.

 

3. Leg de lat wat lager

Tijdens een sollicitatiegesprek wil je zo intelligent, welbespraakt en origineel mogelijk uit de hoek komen. Zo zet je jezelf onbewust onder grote druk, met alle gevolgen van dien. Daarom leg je de lat beter wat lager. Probeer gewoon jezelf te zijn, met je goede en je minder goede kanten. Een ontspannen en zelfverzekerde houding is vaak meer waard dan het perfecte antwoord geven.

 

4. Zeg het eerlijk als je iets niet (meer) weet

Is het geen stress die je parten speelt, maar weet je gewoon het antwoord niet op een bepaalde vraag? Wees dan eerlijk en zeg bijvoorbeeld ‘Daar weet ik eerlijk gezegd te weinig over. Op dat vlak moet ik mijn kennis nog bijschaven.’ Dat doe je ook het best als je geheugen je in de steek laat. Zeg bijvoorbeeld dat je er even niet kan opkomen, maar dat je er graag later in het gesprek op terugkomt.

 

5. Besef dat je niet alleen bent

Zelfs de vlotste prater stond ooit wel eens met zijn mond vol tanden. Het kan iedereen overkomen, en interviewers zijn zich daar – wellicht nog meer dan andere mensen – van bewust. Je hoeft je dus niet te schamen of ongemakkelijk te voelen, dat maakt het alleen maar moeilijker om je te ontspannen.

Je sollicitatiegesprek goed voorbereiden helpt je om zo rustig en zelfverzekerd mogelijk op de afspraak te verschijnen. Weet je toch een keer niet wat te antwoorden, haal dan diep adem en denk aan deze tips.

 

Nog geen uitnodiging voor een sollicitatiegesprek ontvangen. Bekijk hier je opties in sales, ICT, marketing en engineering. Misschien zit er dé job voor jou bij!

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Nieuwste jobs

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Schrijf me in

Verder lezen

De sollicitatiebrief: opbouw en stijl

Hoe sluit je een sollicitatiebrief het beste af? Hoe formeel mag je schrijven? Alles wat je moet weten over de opbouw en stijl van jouw motivatiebrief.