Bedrijfswagen: wat zijn de voor- en nadelen?

Wij sommen voor jou de grootste voor- en nadelen op van een bedrijfswagen.
Een bedrijfswagen lijkt een mooi cadeau. En vergis je niet: vaak is dat ook zo, zeker als je sowieso een auto zou kopen. Maar heb je al een auto, of niet zat je niet meteen te wachten op een bedrijfswagen, dan denk je het best twee keer na voor je 'ja' zegt tegen je werkgever.

3 (grote) voordelen

 

  • Goedkoop met de auto rijden – Met de auto rijden wordt steeds duurder: aankoop, onderhoud, belastingen, verzekeringen, … Allemaal kosten die je werkgever voor jou draagt, terwijl jij enkel een vaste maandelijkse bijdrage betaalt. Geen klein voordeel, zeker omdat je met je bedrijfswagen ook in je vrije tijd mag rijden en op vakantie mag gaan. Krijg je bovendien een tankkaart, dan hoef je je zelfs geen zorgen te maken over stijgende benzineprijzen.
  • Eens een auto, altijd een auto – Je bedrijfswagen maakt deel uit van je loon, en dat is goed beschermd in het arbeidsrecht. Je werkgever mag je auto dus niet zomaar weer van je afnemen, net zoals hij je niet van de ene dag op de andere minder loon mag uitbetalen.
  • Goedkope loonsverhoging – Ook al maakt de regering bedrijfswagens fiscaal wat duurder voor de werkgever, ze blijven véél goedkoper dan extra loon. De meeste werkgevers geven daarom liever een bedrijfswagen dan het equivalent in nettoloonsverhoging.

 

4 (kleine) nadelen

  • Een auto is geen cash – Had je geen auto nodig, en krijg je toch een bedrijfswagen van je baas? Dan zou het kunnen dat die je uiteindelijk meer kosten dan voordelen oplevert. Benzine, parkeerkosten, eventuele boetes, … het kost allemaal geld. Terwijl jij misschien liever een netto-loonsverhoging en een vergoeding voor woon-werkverkeer kreeg, en verder vrolijk met je fiets bleef rijden.
  • Minder pensioen en vakantiegeld – De waarde van je bedrijfswagen telt niet mee voor de berekening van je vakantiegeld en je pensioen. Het verschil is klein, maar het is misschien wel iets om rekening mee te houden.
  • Niet werken = geen auto – Je bent geen eigenaar van je bedrijfswagen, al mag je hem wel in het weekend en tijdens de vakantie blijven gebruiken. Als je tijdskrediet neemt, kan je werkgever de auto wel terugvragen. Ook als je ontslagen wordt of zelf beslist om te vertrekken, moet je uiteraard de sleutels opnieuw inleveren.
  • Je baas bepaalt de regels – In veel bedrijven beslis je niet met welke auto je rijdt – dat kiest je werkgever. En alleen jij mag de auto besturen (doorgaans je partner en kinderen ook). Uitlenen is uit den boze.

 

Een bedrijfswagen, iets voor jou?

In de meeste gevallen is een bedrijfswagen een aantrekkelijke vorm van loonsverhoging, zowel voor jou als voor je werkgever. Heb je eigenlijk geen auto nodig om naar het werk te rijden of voor je privéverplaatsingen, dan is het wellicht interessanter om een andere vorm van loonsverhoging te vragen.

Pas op: dit artikel is geen sluitend juridisch advies. Het is een nuttige leidraad bij je zoektocht naar antwoorden op je arbeidsvragen. Maar onze arbeidswetgeving is zo complex dat we onmogelijk elke case correct in een kort artikel kunnen vatten. Raadpleeg bij belangrijke vragen zeker een advocaat of een specialist bij de vakbond.

 

Deel je mening over je huidige of vorige werkgever

Het duurt slechts 3 minuten en jouw antwoorden blijven volledig anoniem!

Deel je mening over je huidige of vorige werkgever

Het duurt slechts 3 minuten en jouw antwoorden blijven volledig anoniem!

Start de vragenlijst

Verder lezen

Brutoloon versus extralegale voordelen

Een hoger brutoloon met weinig extra voordelen of een lager loon met een heleboel extralegale voordelen? Hoe maak je de beste keuze?

6 niet te missen TED Talks over werk en carrière

Wat motiveert je in een job? En hoe solliciteer je succesvol wanneer je nauwelijks ervaring hebt? Bekijk deze TED Talks en ontdek de inzichten van internationale experten!