Afterwork of apéro: de tofste events voor collega’s op een rij

Nog op zoek naar een leuk afterworkevent voor jou en je collega's? Met de zomer in zicht sommen wij de tien places-to-be op in België!
Na het werk nog even iets gaan drinken met de collega’s om de drukke dag door te spoelen: het is van alle tijden. Slimme evenementenbureau’s in hippe steden, zoals New York en Londen, bedachten er een concept voor: afterworkdrinks of -events. Met de zomer in zicht duiken er ook weer een heleboel leuke events op in ons land.

Van afterwork naar apéro

Kim Vlaminck

“Hoewel je de term ‘afterworkevent’ minder vaak hoort opduiken, is het concept op zich niet passé”, vertelt Kim Vlaminck van het jonge Gentse evenementenbureau Lucky Lemon. “Het werd wel bijgestuurd en krijgt nu vaak een andere naam. Zo zie je bijvoorbeeld vaker ‘apéro’s’ opduiken. Het klinkt wat hipper, maar het is in se dezelfde formule: gezellig iets drinken met collega’s na het werk.”

“Vroeger was een eenvoudige partyformule met muziek en drankjes tussen 17 en 23 u genoeg. Nu moeten evenementorganisatoren meer uit de kast halen om een succesvol afterworkevent neer te zetten.

Door het groeiende aanbod van netwerkingevenementen is het marktaanbod immers groter geworden. Je moet uitpakken met een uitgebreider aanbod van dranken, lekkere hapjes, een bijzondere locatie… Kortom, een kwaliteitsvol evenement. Wij werken momenteel zelf aan een nieuwe afterworkformule, Apéro Velcro, die we in het najaar zullen lanceren.”

Officieus netwerken

Apéro is de nieuwe afterwork, beaamt Andy Bunarto van eventbureau Flying Pig dat apertiefmomenten organiseert op pleinen in Antwerpen. “Wij profileren die niet echt als afterworkevents, maar merken dat we vooral jonge, werkende mensen die in de stad wonen, aantrekken.

Andy Bunarto. Copyright: pvhmedia.com

Wij proberen vooral sfeer te maken op een plein. We hechten daarom veel belang aan de aankleding van de locatie. En we voorzien muziek, lekker eten en drinken. Heel laagdrempelig, eigenlijk. Je kan zo’n avond als een héél officieus netwerkevent beschouwen, maar eigenlijk is het vooral een gezellige avond om bij te praten met collega’s en vrienden.”

 

Tien toffe afterworkevents in België

     1. Deluxe Afterwork

Een klassieker in Gent: de afterworkevents in zaal Lux. Het event start steeds om 19u op vrijdagavond. Vroege vogels krijgen gratis aperitief en hapjes. Het feest gaat door tot 4u. Op Facebook vind je alle informatie en een overzicht van de geplande events.

  1. Flying Pig

Aperitieven op de mooiste pleinen in en rond Antwerpen. De ingrediënten van dit concept? DJ’s, zomerse cocktails, een fris wijntje, pintjes en lekker streetfood, zoals een broodje speenvarken of pizza uit de houtoven. De pleinen worden steeds heel sfeervol aangekleed. Op de website vind je een overzicht van de aperitiefmomenten, telkens van 17u tot middernacht.

  1. Bonsoir Open Air

Geen fijnere afsluiter van je werkweek dan een apertief in openlucht op vrijdag. Bonsoir Open Air verwelkomt je van 17u tot 24u met drankjes, foodtrucks, toffe beats… Je vindt een overzicht van de locaties (Aalst, Mortsel, Sint-Niklaas, …) en data van de aperitiefmomenten op hun website.

  1. Apéro Afterwork

Elke woensdagavond kan je in de LOFT in Brussel terecht voor de apéro-afterwork. Wie tussen 18u en 20u komt, geniet van het happy hour voor cocktails & spirits. Tot 23u kan je er een hapje eten. Dit evenement richt zich ook specifiek op expats en de internationale gemeenschap in Brussel. Alle info vind je op Facebook.

  1. Afterwork – Apéros Gourmands

Aperitieven en gastronomisch genieten in een unieke, klassevolle kasteelomgeving… Ook dat is afterworken! In de zomermaanden kan je op een tiental data vanaf 17u tot middernacht terecht in het Château de Berlieren in Hombourg (Luik) voor frisse drankjes en lekkere tapas. Meer info vind je op de website.

  1. Là-Haut Viage Afterwork

Elke donderdagavond van 17u tot 1u geniet je van een superleuke afterworkdrink in de geheime tuin op de zevende verdieping van Grand Casino Viage in Brussel. Het adembenemende uitzicht op de stad krijg je er gratis bij! Meer info vind je hier. 

  1. Les Apéros Namurois

De apéros urbains, waarbij je aperitieft op verschillende mooie locaties in een stad, onstonden in Brussel, maar intussen volgden ook tal van andere steden zoals Namen. Daar kan je de laatste vrijdag van mei, juni, juli en augustus aperitieven in open lucht om de werkweek af te sluiten en meteen je weekend goed in te zetten. Telkens vanaf 17u30 tot 23u. Je vindt alle info, data en locaties op hun website.

  1. Nice After Work

In Hasselt kan je op woensdag 13 juni in de Tiendschuur van de abdij van Herkenrode terecht voor de laatste editie van dit seizoen van Nice After Work. Je betaalt 10 euro en schuift vanaf 18u aan bij de lekkere buffetten. Nadien kan je helemaal uit de bol gaan op de dansvloer. Het feest gaat door tot middernacht. Raadpleeg de website voor meer info.

  1. Trailrun afterwork

Als je even genoeg hebt van al dat aperitieven, dan is deze afterworkactiviteit een leuk alternatief. Donderdagavond 14 juni kan je vanaf 18u30 in het Kluisbos in Kluisbergen deelnemen aan een pittige trailrun van 7 of 13 km. Op het programma? De nodige hoogtemeters, steile afdalingen en zware beklimmingen. En intussen geniet je met de collega’s en vrienden van de mooie natuur. Meer info vind je hier.

  1. Aper(h)ode

Elke woensdag en vrijdag van 17u tot 22u kan je deze zomer in het park van het gemeentehuis van Sint-Genesius-Rode gezellig gaan aperitieven. Er zijn foodtrucks en er is entertainment, muziek, … Een extra troef bij Aper(h)ode? Het leuke springkasteel waardoor je zelfs je kinderen kan meenemen naar deze afterwork of apéro.  Meer info kan je raadplegen op hun website.

 

En vóór het werk?

Naast de afterworkevents doken enkele jaren geleden ook pre-work-party’s op in enkele grootsteden zoals New York en Londen. In België lijkt dit concept niet meteen een hit te worden. Er werden enkele pre-work-events met yoga, healthy food en hippe beats georganiseerd in Antwerpen en Leuven, maar écht populair werd het concept tot nog toe niet.

“België is wellicht te klein voor dit soort feestjes vóór het werk. In België zijn we ook nogal klassiek in onze werkuren: de 9-to-5-cultuur is nog heel sterk”, aldus Andy Bunarto. “Flexwerken is niet echt ingeburgerd en misschien is het mede daarom dat de pre-work-party’s niet meteen een succes worden.” Gelukkig blijven we wél gezellig aperitieven na het werk…

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Schrijf me in

Verder lezen

De nationale feestdagen in België van 2019

Een feestdag is altijd leuk, zeker als je dan een extra dagje vrij hebt van werk! Wij geven je een overzicht van de wettelijke feestdagen in 2019.

De 30-urige werkweek

Komt de dertigurenweek er binnenkort voor iedereen?