Aan de slag bij een kmo of groot bedrijf? Ontdek wat bij jou past!

Wat zijn de voor- en nadelen van het werken bij een kmo of een groot bedrijf? Mieke, Maja en Louis laten hun eigen ervaringen spreken.
Twijfel jij tussen een carrière bij een kmo of een groot bedrijf? Beide hebben voor- en nadelen. Maja, Louis en Mieke delen hun ervaringen. Van een strakkere hiërarchie tot een horizontale bedrijfsstructuur, van doorgroeimogelijkheden tot meer afwisseling in je job …

Even voor de duidelijkheid: een kmo is een kleine of middelgrote onderneming met minder dan 250 werknemers en een jaaromzet van maximum 50 miljoen euro. Een groot bedrijf telt meer werknemers en meer omzet. Deze werknemers vertellen hoe het is om er te werken.

 

“De mogelijkheden om te groeien en bij te leren zijn een troef”

Mieke (35 jaar) is projectmedewerker bij een grote onderneming in de financiële sector met ruim 36.000 werknemers wereldwijd. “Ik koos er bewust voor om bij een groot bedrijf aan de slag te gaan, omdat er doorgaans meer flexibiliteit is”, vertelt ze.  “Je kunt sneller van job veranderen binnen hetzelfde bedrijf. Je kunt verschillende richtingen uit in dezelfde onderneming. Er zijn ook doorgroeimogelijkheden, zowel voor wie liever in de breedte wil werken als voor personen die zich willen specialiseren in één domein.”

Hoger loon en opleidingen

“Ik denk dat de lonen in een groter bedrijf iets hoger zijn dan in een kmo. Er zijn vakbonden die daarvoor ijveren. Die hebben een grotere impact op een werkgever dan wanneer je individueel over je loon moet onderhandelen. Daarnaast zijn er de extralegale voordelen: pensioensparen, een hospitalisatieverzekering, … Dat wordt allemaal goed geregeld in onze onderneming. Bovendien krijgen we ook voordelen op de diensten die ons bedrijf aanbiedt. Wij moeten bijvoorbeeld geen dossierkosten betalen bij bepaalde transacties.”

 “In het bedrijf waar ik aan de slag ben, zijn er mogelijkheden om intern opleidingen te volgen, zowel voor soft als hard skills als voor meer inhoudelijke materie. Als er binnen de onderneming geen opleidingsmogelijkheden zijn in een bepaald domein, dan krijg je ook de kans om extern opleidingen te volgen. Die worden voor jou betaald.”

Strakke structuur

“In onze onderneming is er een strakke structuur. Je moet vaak heel wat stappen doorlopen en lobbywerk doen voor je iets gerealiseerd krijgt. Als ik een budget aanvraag voor een project, krijg ik het gemiddeld pas na zes maanden rond. Dat zou bij een kmo anders gaan, denk ik.”

“Er wordt doorgaans gezegd dat werknemers bij grote bedrijven een grotere woon-werkafstand moeten afleggen, maar dat is bij mij niet het geval. Ik woon en werk in dezelfde stad. Dat vind ik een absoluut pluspunt. Voor werknemers die wel pendelen, biedt onze onderneming de mogelijkheid om twee dagen per week thuis te werken of op een satellietkantoor in de buurt van hun woonplaats.”

 

“Er is veel begrip en vertrouwen”

Maja (32 jaar) werkt al 14 jaar bij een klein grafisch bedrijf, Printing Partners. “Mijn job is heel uiteenlopend: van textieldruk en zeefdruk tot digitaal drukwerk. Ik werk sinds enkele jaren parttime, in het kader van progressieve werkhervatting na ziekte.”

“Wat ik zo apprecieer aan werken bij een klein bedrijf, is dat je als werknemer dicht bij je werkgever staat en veel vertrouwen krijgt. Er is veel begrip voor je persoonlijke situatie. Zo toont mijn werkgever bijvoorbeeld veel geduld bij de progressieve werkhervatting na mijn ziekte.”

Geen sleur

“Omdat we met zo’n klein team – drie werknemers en twee werkgevers – zijn, mag ik heel uiteenlopende zaken doen in het bedrijf. Zo wordt het nooit een sleur. Ik krijg als werknemer veel verantwoordelijkheid: het slagen van een project van het ontwerp tot het drukwerk hangt van mij af. Ik voel me heel betrokken bij mijn job. Dat geeft voldoening. Doorgroeimogelijkheden zijn er niet. Er zijn drie werknemers en we werken allemaal op gelijke voet. Dat gaat vlot.”

“Een minpunt aan werken in een kleine onderneming is dat je bij de onderhandeling over een loonsverhoging zélf op je strepen moet staan. Er zijn geen barema’s of er is geen vakbond die druk uitoefent. Maar voor mij weegt dit minpuntje niet op tegen alle voordelen: ik sta dicht bij mijn werkgever, kan op zijn begrip rekenen en ik werk dicht bij huis. Ik ga ’s middags zelfs thuis eten. En als mijn kind ziek is, sta ik in een wip op school om het op te halen.”

 

“Je betrokkenheid en verantwoordelijkheidsgevoel is groot”

Louis (43 jaar) is al 2 jaar business development manager bij Terre Bleue, een kmo met 80 werknemers. Voorheen werkte hij ook voor een grotere onderneming in de modesector. Hij is vol lof voor de organisatiestructuur waar hij nu in werkt.

“Het was een heel bewuste keuze om aan de slag te gaan bij Terre Bleue.  Onze onderneming heeft een horizontale organisatiestructuur. Dit laat toe om op een meer zelfstandige manier taken uit te voeren en het heeft als gevolg dat alle collega’s duidelijk kunnen zien wat zij bijdragen aan het bedrijf. Dit leidt automatisch tot een betere werksfeer.  Je betrokkenheid als werknemer is hoog.”

Snel, flexibel en afwisselend

“Die organisatiestructuur biedt een aantal voordelen die je bij een groot bedrijf minder hebt”, vervolgt Louis. “Collega’s staan dichter bij elkaar, waardoor beslissingen sneller genomen kunnen worden en het bedrijf sneller kan schakelen. Er zijn minder regels, waardoor de inhoud van de verschillende functies vaak flexibel is. Collega’s pakken dus uiteenlopende taken op. Terwijl grote bedrijven vooral werken met een functieomschrijving, werken wij eerder met een takenpakket. Zo heeft iedereen een afwisselende en uitdagende functie en kan je continu bijleren.”

Louis: “Ik vind niet dat werken bij een kmo als Terre Bleue minpunten heeft in vergelijking met werken bij grotere bedrijven. Er zijn bijvoorbeeld ook doorgroeimogelijkheden, een joker die grote bedrijven vaak naar voren schuiven. Er wordt bij ons ook een duidelijk ontwikkelingstraject in samenwerking met HR uitgewerkt voor elke werknemer.”

 

Voor- en nadelen van werken in een kmo (volgens Mieke, Maja en Louis):

Voordelen:

  • Meer begrip voor je persoonlijke situatie
  • Groter verantwoordelijkheidsgevoel als werknemer
  • Flexibel, meer gevarieerd takenpakket

Nadeel:

  • Je moet zélf op je strepen staan bij loonsonderhandeling

 

Voor- en nadelen van werken in een groot bedrijf (volgens Mieke, Maja en Louis):

Voordelen:

  • Je kunt verschillende richtingen uit in hetzelfde bedrijf, verschillende doorgroeimogelijkheden
  • Mogelijkheid om allerhande opleidingen te volgen, intern en extern
  • Mooi loonpakket met extralegale voordelen

Nadeel:

  • Je moet meer stappen doorlopen om projecten te realiseren

Ontvang jobs via e-mail

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante jobs? Kies je criteria en ontvang dagelijks of wekelijks voor jou geschikte vacatures!

Nieuwste jobs

Ontvang jobs via e-mail

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante jobs? Kies je criteria en ontvang dagelijks of wekelijks voor jou geschikte vacatures!

Stuur mij relevante jobs

Verder lezen

8 gouden sollicitatietips voor starters

Ben je als starter op zoek naar een job, dan is de concurrentie vaak bikkelhard. Je bent lang niet de enige die zijn zinnen op een leuke job heeft gezet en daar komt nog bij dat je weinig tot geen ervaring in de strijd kan gooien. Wij geven je 8 gouden tips om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Wat doet een projectleider in de bouwsector?

In "Een Vak Apart" interviewen we telkens mensen met een interessante, unieke of atypische job. Vandaag is het de beurt aan Job, een projectleider in de bouwsector.

5 jobs geknipt voor thuiswerkers

Thuiswerken heeft vele voordelen, maar niet elk beroep is ervoor geschikt. In deze vijf jobs is thuiswerken wel perfect mogelijk.