9 must do’s op je eerste werkdag

Om met een goede start aan je eerste werkdag te beginnen, kan je even onze tips doornemen!
Die eerste werkdag bij een nieuwe werkgever, dat is altijd een spannend moment. Alles is nieuw, je kent nog niemand en je wil zo graag een goede indruk maken. Deze 9 must do's bezorgen je een vliegende start.

1.  Wees jezelf

Je beste beentje voorzetten betekent niet dat je jezelf anders moet voordoen dan je bent. Hoe authentieker je overkomt, hoe sympathieker anderen je vinden.

 

2. Kies je outfit

Trek iets aan waar jij je goed in voelt en dat geschikt is voor op de werkvloer. Twijfel je of een jeans-met-sweater oké is? Volg dan de gouden regel: beter een beetje overdressed dan te casual.

 

3. Kom op tijd

Ongemotiveerd, slecht georganiseerd, respectloos en onbetrouwbaar, dat is zo ongeveer de indruk die mensen van je krijgen als je al op de eerste dag te laat komt. Kom dus liever een halfuurtje te vroeg dan vijf minuten te laat.

 

4. Glimlach

Eenvoudig maar efficiënt: als je vaak glimlacht vinden mensen je sympathiek nog voor ze met je gepraat hebben. Door te lachen straal je bovendien uit dat je enthousiast bent over je nieuwe job.

 

5.  Luister en stel vragen

Al heb je twintig jaar ervaring, bij een nieuwe werkgever start je altijd weer vanaf nul. Doe daarom niet alsof je alles al weet en stel zoveel mogelijk vragen. En praten over jezelf mag natuurlijk, maar luisteren is nog beter. Hou dus je oren open!

 

6.  Maak notities

Die eerste dag krijg je zo veel nieuwe informatie te verwerken dat je onmogelijk alles kan onthouden. Noteer daarom wat je kan, zodat je het achteraf snel kan opzoeken.

 

7.  Neem initiatief

Heb je even niets om handen, vraag dan of je nog iets kan doen of vat zelf de koe bij de horens.

 

8.  Praat met iedereen

De receptioniste, collega’s van een andere afdeling, letterlijk iedereen kan je iets vertellen over je nieuwe werkgever.

 

9. Vertrek niet als eerste

Ook al was je ‘s ochtends als eerste op kantoor, vertrek ‘s avonds niet als eerste als je een negatieve eerste indruk wil vermijden.

Tot slot nog dit: iedereen voelt zich wat onzeker op zijn eerste werkdag. Maak je dus niet te veel zorgen. Je zal zien dat ook jij binnen de kortste keren je weg vindt in je nieuwe werkomgeving.

 

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Nieuwste jobs

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Schrijf me in

Verder lezen

Werken in 2017: wat verandert er?

Een nieuw jaar brengt altijd een hoop veranderingen met zich mee. Wij sommen voor jou de belangrijkste op.