6 creatieve tips voor meer concentratie op het werk

Acht uur gefocust blijven? Zelfs de loyaalse werknemer slaagt daar niet in. Zes creative tips om je concentratie op de werkvloer te verscherpen
Acht uur lang gefocust blijven? Zelfs de loyaalste werknemer slaagt er niet in. Uit Brits onderzoek blijkt dat we gemiddeld 41 procent van onze werktijd aan onbelangrijke zaken verspillen. StepStone geeft je zes creatieve tips om je concentratie op de werkvloer te verscherpen.

Do the doodle

Het lijkt misschien een teken van desinteresse, maar niets is minder waar. Tekenen tijdens een vergadering of lang gesprek helpt je net om informatie vast te houden. Volgens Amerikaans onderzoek onthouden ‘droedelaars’ bijna 30 procent meer dan wie niet droedelt. Hoe dat komt? Door onbenullige tekeningetjes te maken, stimuleer je de hersenactiviteit en voorkom je dat je gaat dagdromen. Ben je niet zo’n tekentalent? Geen zorgen, het resultaat doet er niet toe. Pijltjes, bloemen, vierkanten, cirkels… Denk niet na over wat je tekent, maar begin er gewoon aan.

 

Trek onzichtbare muren op

Een open kantoor mag dan wel gezellig zijn, goed voor je concentratie is het allesbehalve. De voortdurende afleiding rondom jou doet je gemiddeld maar liefst 86 minuten per dag verliezen. Zijn verbouwingen op de werkvloer niet meteen een haalbare kaart? Probeer dan zelf onzichtbare muren rondom je bureau te bouwen. Maak goede afspraken met je collega’s. Een gele post-it op de hoek van een computerscherm of een koptelefoon op je hoofd? Hét signaal dat je niet gestoord wil worden. Ook een plant tussen jou en je collega kan helpen om wat meer afstand (en stilte) te creëren.

 

Kom van je stoel

Heerst er in jouw bedrijf een eindeloze vergadercultuur? Stel dan voor om voortaan rechtstaand te vergaderen. Het voelt in het het begin wat onwenning, maar door van je stoel te komen geef je je concentratievermogen (en je bloedcirculatie) een welgekomen boost. Het resultaat? Knopen worden sneller doorgehakt en meetings ingekort. Het werkt bovendien kostenbesparend, want nutteloze vergaderuren brengen niets op.

Nog meer vergadertips? Maak aantekeningen op een glazen wand of whiteboard om het overzicht te bewaren. Verhoog de betrokkenheid en vraag deelnemers om hun ideeën op post-its te noteren. Die kan je dan op de muur of tafel ordenen als hulpmiddel om beslissingen te maken.

Klaar om nog een stapje verder te gaan? Ga dan voor wandelvergaderingen. Een groene omgeving verbetert de stemming, verhoogt de creativiteit én brengt je een stuk dichter bij die 10.000 stappen per dag: mooi meegenomen.

 

 

BEKIJK ZEKER OOK ONZE DUIZENDEN VACATURES & VIND JOUW DROOMJOB

 

 

Gebruik een pen

Op je iPad, laptop of smartphone tokkelen mag dan wel professioneel ogen, op een moment dat je aandacht dreigt te verslappen schakel je beter over naar pen en papier. Schrijf je je notities met de hand, dan gebruik je specifieke delen in de hersenen die je geheugen én je creativiteit aanwakkeren.

 

Speel een spel

Het geheim voor een optimale productiviteit op de werkvloer? Werk niet harder, maar slimmer. En daarbij is pauzeren hét sleutelwoord. Werk 52 minuten lang heel intens en gun je brein dan een pauze van 17 minuten om te bekomen. Maak een korte wandeling, sla een praatje met je collega’s (niet over het werk), lees een boek… Of speel een spel. Vooral strategische spellen en puzzels werken stimulerend, maar ook kaart- en woordspellen scherpen je concentratie aan.

Belangrijk: leidinggevenden laten hun medewerkers het best duidelijk weten dat pauzeren helemaal oké is, zodat niemand de stempel ‘onproductief’ hoeft te vrezen. Want net die angst zorgt dikwijls voor vele, lange en onproductieve uren vastgekluisterd aan een bureau.

 

Luister naar muziek

Ook zachte achtergrondmuziek helpt je om gefocust te blijven. Vooral klassieke muziek zou een aanrader zijn. Muziek stimuleert het hersendeel dat je emoties en creativiteit aanstuurt en houdt je scherp. Dat het je afschermt van een rumoerige werkvloer is mooi meegenomen.

Ontvang jobs via e-mail

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante jobs? Kies je criteria en ontvang dagelijks of wekelijks voor jou geschikte vacatures!

Nieuwste jobs

Ontvang jobs via e-mail

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante jobs? Kies je criteria en ontvang dagelijks of wekelijks voor jou geschikte vacatures!

Stuur mij relevante jobs

Verder lezen