5 tips: online solliciteren of beter per post?

Veel werkgevers geven je de keuze: solliciteren via e-mail of je CV opsturen per post. Maar welke optie heeft de voorkeur? Zo kies je de juiste manier om te solliciteren en vergroot je de kans dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek.

1. Altijd leesbaar

Een van de grote voordelen van een geprint CV is dat het altijd leesbaar is voor de ontvanger. Documenten die blokkeren en lettertypes of lay-outs die er plots helemaal anders uitzien, kan je op deze manier vermijden. Solliciteer je online, dan gebruik je het best een PDF, .docx, of .rtf-formaat en plain text e-mail om problemen te vermijden.

2. Creatieve mogelijkheden

Je CV printen biedt andere creatieve mogelijkheden dan een digitaal CV. Dat kan van pas komen als je solliciteert voor een job als pakweg grafisch ontwerper of Direct Marketeer. Opgelet: legt men in de vacature de nadruk op digitale kennis, dan zal zo’n geprint CV geen erg positieve indruk maken. Weeg je keuze dus goed af.

3. Persoonlijke touch

In sommige bedrijven kan het je een streepje voor geven als je jouw CV persoonlijk gaat afgeven, andere werkgevers kunnen het dan weer opvatten als een tikje ouderwets. Rekening houden met de bedrijfscultuur en het type job waarvoor je solliciteert is dus de boodschap.

4. Makkelijk te scannen

Veel selectieverantwoordelijken drukken CV’s nog altijd af om ze te door te nemen en aantekeningen te maken. Een geprint CV opsturen, bespaart hen dus wat moeite. Al loop je zo wel het risico dat er van jouw CV geen digitale kopie voorhanden is…

5. Archiveren en doorsturen

Met name in grote bedrijven gaat je CV door de handen van verschillende mensen. Een formaat dat ze makkelijk intern kunnen doorsturen is dan veel handiger dan een papieren formaat. In veel gevallen bewaart men CV’s bovendien in een digitaal archief. De kans dat een geprint CV voorgoed verdwijnt, is dan ook net iets groter.

Over het algemeen biedt online solliciteren iets meer voordelen, al is er ook iets te zeggen voor een CV op papier. Stem je keuze vooral goed af op de vacature en doe waar jij je het beste bij voelt. Veel succes.

Upload jouw CV

Wil jij gezien worden door honderden recruiters? Maak je CV aan en zorg dat bedrijven jou kunnen contacteren.

Upload jouw CV

Wil jij gezien worden door honderden recruiters? Maak je CV aan en zorg dat bedrijven jou kunnen contacteren.

Mijn CV uploaden

Verder lezen

Welk lettertype gebruik je het best in je CV?

Welke lettertypes volgens typografie-experts professionaliteit uitstralen en welke font types mogelijk een verkeerde indruk geven, zetten we hier voor jou op een rij.