5 netwerktips voor deze eindejaarsperiode

Professioneel blogger Geert Conard geeft tips.
De eindejaarsperiode is de ideale gelegenheid voor werknemers om te netwerken. Maar hoe benader je nieuwe mensen op een spontane manier en hoe boek je resultaat? Professioneel blogger Geert Conard geeft tips.

1. Take it online

“Heel wat mensen vragen me hoe ik er in slaag om in contact te blijven met zo’n groot netwerk. Zonder sociale netwerken zoals LinkedIn, Twitter en Facebook zou dat ook nooit lukken. Je moet ervoor zorgen dat mensen aan jou blijven denken en daartoe is het noodzakelijk dat ze regelmatig je naam of je gezicht eens zien opduiken. Uiteraard kan dit op een businessclub, netwerkevent of receptie, maar zeker ook online. Bij eender welke actie die je online onderneemt verschijnt jouw naam en gezicht in de “newsfeeds” van het merendeel van je netwerk. Uiteraard moet je zelf wel actief zijn en blijven op de online netwerken, anders werkt het natuurlijk niet.”

 

2. Do NOT work the room … of toch niet helemaal

“Wanneer ik naar een netwerkevent ga, hoop ik op een vijftal waardevolle gesprekken met andere ondernemers. Het is dus niet de bedoeling om de hele avond bij dezelfde persoon te blijven staan, maar het is zeker ook niet de bedoeling om slechts een halve minuut met alle aanwezigen te spenderen. Iedereen heeft het wel eens meegemaakt dat een beginnende netwerker zijn verhaal uitspuwt, een naamkaartje in je handen drukt en dan verder spurt naar het volgende slachtoffer.”

 

LEES OOK: Loon onderhandelen: 5 tips om te krijgen wat je wil

 

3. Follow-up

“Ik vind het zelf absoluut verwerpelijk om iedereen die je hebt ontmoet tijdens een netwerkevent de dag nadien te contacteren via e-mail of telefoon. Wat ik wel uiterst belangrijk vind is om steeds te doen wat je hebt beloofd tijdens een gesprek. Heb je beloofd om mensen met elkaar in contact te brengen, doe het dan ook. Heb je beloofd om bepaalde informatie door te sturen, doe het dan ook.”

 

4. Help… Iemand brengt mij in contact met iemand anders?!

“Je ontvangt een mailtje van iemand die jou goed kent, waarin hij iemand anders voorstelt waar je zeker moet contact mee opnemen. Je mag er dus vanuit gaan dat die andere persoon wel degelijk op jouw contactname zit te wachten. Die persoon is vast en zeker op zoek naar iets of iemand waar jij mee kan helpen. Laat dit niet liggen. Bedank de persoon die jullie met elkaar in contact bracht en neem zo snel mogelijk contact op met de persoon die jij vast en zeker kan helpen.”

 

5. The early bird catches the networking worm

“Alle ondernemers hebben een drukke agenda, maar toch zijn er heel wat voordelen te bedenken bij het tijdig toekomen op een netwerkevent. Je hebt nog even de kans om te praten met de organisators van het event, je kan veel vlotter mensen aanspreken omdat ze nog niet in “groepjes” staan met hun vrienden, je merkt veel sneller op wie er helemaal alleen naar het event kwam en je kan die mensen gemakkelijker bij een gesprek betrekken, iedereen die toekomt heeft ook de spontane reflex om alle aanwezigen de hand te drukken en kennis te maken… allemaal zaken die verdwijnen zodra de groep van aanwezigen te groot wordt.”

 

Met deze tips in je achterhoofd tijdens de eindejaarsperiode boek je gegarandeerd succes met het netwerken. Veel succes!

Bron: Geert Conard

 

 

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Nieuwste jobs

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Schrijf me in

Verder lezen