5 boeken die je carrière vooruithelpen

Op zoek naar een management- of carrièreboek waar je écht iets aan hebt? Dit is onze selectie!
Ben je op zoek naar een management- of carrièreboek waar je écht iets aan hebt? Een keuze maken is niet altijd evident, met het enorme aanbod dat je online en in de boekhandel vindt. Wij maakten daarom een overzichtelijke selectie én geven je in één moeite wat boekenwijsheid mee.


1. Minder werken, meer realiseren
Een werkweek van 4 uur – Timothy Ferriss

De titel is een statement, maar voor Ferriss is het een doel dat hij daadwerkelijk nastreeft. Als bestsellerauteur én investeerder en adviseur voor de technologiesector heeft hij natuurlijk makkelijk praten. Toch geeft hij in dit boek waardevolle inzichten en handige tips die iedereen kan toepassen. Slimmer omgaan met je tijd, denken en werken als een ondernemer – ook als je in loondienst werkt – taken uitbesteden en delegeren… Het komt allemaal aan bod. Daarvoor werkt de auteur met een stappenplan volgens het DEAL-principe: Definieer (je doel, wat jou gelukkig maakt), Elimineer (taken die niets bijdragen aan je doel, werk dat weinig meerwaarde biedt), Automatiseer (werk waarmee je weinig meerwaarde creëert) en Liberation (doe het werk dat je graag doet en geniet van de vrijgekomen vrije tijd).

Wat wij eruit leerden:
Wat je doet is nóg belangrijker dan hoe je het doet. Efficiëntie loont dus maar voor zover je het toepast op de juiste taken.

Concrete tip uit het boek:
Lees je e-mails maximaal twee keer per dag en bouw dat langzaam af naar één keer per dag of zelfs één keer per week. Vermeld dit ook zo in je auto-reply, samen met een mobiel nummer voor noodgevallen. Zo weten medewerkers, klanten en zakenpartners precies hoe en wanneer ze je kunnen bereiken.

 

2. Ken jezelf en ontwikkel je carrière
De zeven eigenschappen van effectief leiderschap – Stephen Covey

Van dit invloedrijke managementboek werden er wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht. Het gaat over leiderschap, maar focust vooral op persoonlijke ontwikkeling. Volgens Covey beschikken leiders van de toekomst namelijk over eigenschappen als rechtvaardigheid, integriteit, menselijke waardigheid en dienstbaarheid. In het boek legt hij elk van die eigenschappen uit, laat hij je nadenken over jezelf en geeft hij praktisch advies om gedragsveranderingen door te voeren. Zo leert hij je hoe je de kwaliteit van je persoonlijke leven, maar ook van producten, diensten en organisaties kan verbeteren.

Wat wij eruit leerden:
Je bewustworden van wat je belangrijk vindt en waar je heen wil, daar begint de weg naar succes.

Concrete tip uit het boek:

Word je weleens geconfronteerd met misnoegde klanten, medewerkers of collega’s? Reageer dan niet meteen vanuit je eigen referentiekader, maar probeer écht te luisteren. Herhaal de probleemstelling, vat ze samen in je eigen woorden en probeer de emotie te definiëren die de ander meegeeft in zijn boodschap. Zo verhelder je het probleem en geef je de ander ademruimte om zijn of haar verhaal te doen.

 

3. Stop de zelftwijfel
Playing Big – Tara Mohr

Als coach ontdekte Tara Mohr dat vrouwen zichzelf ondanks hun talenten en dromen vaak klein houden, zowel privé als in hun carrière. In Playing Big roept ze hen op om hun ambities waar te maken. Het boek reikt praktische hulpmiddelen aan om zelftwijfel het zwijgen op te leggen, te ontdekken waar je ambitie ligt, je niet te laten tegenhouden door kritiek en contraproductieve gewoonten af te leren.

Wat wij eruit leerden:
Playing Big betekent niet dat je alles in één keer moet bereiken of de weg naar een bepaald einddoel tot in het detail moet uitstippelen. Het gaat erom dat je durft vooruit te gaan en met kleine stapjes in beweging komt.

Concrete tip uit het boek:
Voer een gesprek met je twintig jaar oudere zelf. Stel jezelf een algemene vraag zoals ‘Wat moet ik doen om vanaf dit punt in mijn leven mijn doel te bereiken’ of leg jezelf een specifiek dilemma voor ‘Moet ik op zoek naar een nieuwe job of blijf ik bij dezelfde werkgever’. Diep vanbinnen – Tara Mohr noemt dit je ‘innerlijke mentor’ –ken je het antwoord.

 

4. Mensen beïnvloeden voor beginners
How to Win Friends & Influence People – Dale Carnegie

Het zou Warren Buffett’s favoriete boek zijn en is al meer dan tachtig jaar een bestseller. En toch is de boodschap van How to Win Friends & Influence People (Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt) nog altijd niet gedateerd. Het boek gaat dieper in op de psychologie achter dagdagelijkse interacties en legt uit hoe je kan uitgroeien tot een leider door te begrijpen hoe mensen werken.

Wat wij eruit leerden: Kritiek geven werkt nooit, het wekt automatisch weerstand op bij de ander. Oprechte appreciatie is een krachtige motivator.

Concrete tip uit het boek: Wil je een idee realiseren, laat de ander dan denken dat het idee van hem kwam. Mensen vinden hun eigen ideeën altijd beter en zullen ze ook beter uitvoeren.

 

5. Problemen zijn part of the job
The Hard Thing About Hard Things – Ben Horowitz

De auteur is een gerespecteerd ondernemer uit Silicon Valley en baseerde dit boek – letterlijk vertaald: ‘Het moeilijke aan moeilijke dingen’ – op zijn persoonlijke ervaringen. Daarbij schuwt hij de moeilijke aspecten van ondernemen niet. Hij heeft het zowel over zijn successen als over de zaken waar hij mee worstelde: hoe ontsla je een vriend, wanneer verkoop je je bedrijf en wat doe je met slimme mensen die slechte werknemers zijn? Het boek is heel rechtuit geschreven, met veel humor en songteksten die zijn verhaal illustreren.

Wat wij eruit leerden: Een goede manager maakt het verschil op moeilijke momenten.

Concrete tip uit het boek: Embrace the struggle.’

 

 

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Nieuwste jobs

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Schrijf me in

Verder lezen

Clan, elite, nomade… Voor welke bedrijfscultuurtype werk jij?

Bedrijfsculturen kunnen heel erg van elkaar verschillen, al zijn er ook weleens overeenkomsten zodat je kan spreken van een bepaald type. We zetten er 5 op een rij die je misschien wel herkent…