4 tips om op te vallen als starter

Hoe spring je er als young graduate nu echt uit?
Als young graduate kan de zoektocht naar een uitdagende job met flink wat hobbels en bobbels gepaard gaan. Hoe spring je uit de massa? Wij vroegen een HR- expert naar tips en tricks.

Charlotte Van Beirendonck

Een goede voorbereiding is al lang niet meer voldoende om je tijdens een sollicitatiegesprek uit de slag te trekken. Het komt erop aan om een verschil te maken. ‘Sollicitanten gaan er nog steeds vanuit dat ze goed moeten nadenken over wat ze zullen zeggen, terwijl de manier waarop je communiceert en je gedrag zoveel belangrijker zijn’, zegt Charlotte Van Beirendonck, HR Business Partner en verantwoordelijke rekrutering & selectie bij Quintessence.

 

 

 

BEKIJK ZEKER OOK ONZE DUIZENDEN VACATURES & VIND JOUW DROOMJOB

 

 

Straal energie uit

Misschien dat het gebrek aan ervaring je diep vanbinnen onzeker maakt, maar laat het je niet van de wijs brengen. ‘Neem je persoonlijkheid mee naar het sollicitatiegesprek’, zegt de HR-expert.

Wees niet bang om zelfzeker over te komen en durf te lachen. Sollicitanten zijn vaak heel zenuwachtig, maar probeer ook een zekere energie uit te stralen. Dat is belangrijk.’ Om een ander te kunnen overtuigen moet je natuurlijk ook in jezelf geloven. Misschien helpt je powerbloesje of muziek je om je zelfzeker te voelen. ‘Ga op zoek naar wat jou helpt om in je kracht te staan.’

 

Spreek vanuit passie

Een aantrekkelijk CV dat een beeld schets van je ervaring en competenties blijft belangrijk, maar hou er tijdens het gesprek niet krampachtig aan vast. ‘Laat je CV links liggen en vertel vanuit je passie’, benadrukt Charlotte Van Beirendonck. ‘Waar word je warm van? Uiteraard duwt je ervaring je in een bepaalde professionele richting, maar benadruk ook waar je buikgevoel je naartoe leidt.’

Door te spreken vanuit je passie schets je een veel breder verhaal. ‘Het draait niet enkel om waar je vandaag staat, ook je ambitie en toekomstbeeld vertellen veel over jezelf en je motivatie.’

 

Ondernemerschap

Als young graduate mag je dan misschien niet over bakken ervaring en referenties beschikken, maar vergeet niet om uit te pakken met wat je wél hebt. ‘Young graduates hebben heel wat flexibiliteit en troeven te bieden die anderen niet hebben’, zegt Charlotte.

‘De vele start-ups vandaag bewijzen het ondernemerschap van de jonge generatie. Het zit in het DNA van deze jongeren om opportuniteiten te zien, te optimaliseren… Dat zijn voor een werkgever ontzettend belangrijke kwaliteiten.’ Organisaties zijn vandaag meer dan ooit op zoek naar medewerkers die mee willen groeien. Blijven stilstaan is een no-go. ‘Toon dat je mee je schouders wilt zetten onder die groei van het bedrijf’. 

 

Doe aan storytelling

Storytelling lijkt al een hele tijd hét buzzwoord in marketingland. En ook tijdens een sollicitatieproces blijkt het erg waardevol. ‘Je verhaal moet gevoel en visie uitdragen’, zegt de HR-expert. Wees open en transparant, ook over eventuele accidents de parcours. ‘Ben je lange tijd out geweest of tijdens je studiejaren een aantal keer ‘blijven hangen’? Wees daar eerlijk over en gebruik je ervaring als een kracht.’

‘We hebben allemaal onze bagage. De vraag is: ‘wat neem je eruit mee’. Iemand bij wie het niet vanzelf liep heeft vaak meer pit en doorzettingskracht dan iemand die met de vingers in de neus een diploma behaalde. Benadruk je sterktes.’

 

 

Tips & Tricks van ervaringsexperts

Vanuit hun eigen ervaring schreven studenten van de masterclass ‘Human Resource Management’ aan de Antwerp Management School een paper over good practices voor solliciterende young graduates. Enkele tips op een rijtje:

 

  • Zelfkennis en reflectie zijn essentieel, net als een goede voorbereiding.
  • Solliciteren gaat nu eenmaal met teleurstellingen gepaard. Beschouw iedere ervaring als een leerkans om een beter inzicht te krijgen in jezelf.
  • De motivatiebrief is een dynamisch document: creatief en op maat van de organisatie waarbij je solliciteert.
  • Hou er rekening mee dat er ook online heel wat informatie over jou te vinden valt.
  • Get a feel: schrijf je in voor jobbeurzen en netwerkavonden. Ze brengen je in rechtstreeks contact met potentiële werkgevers.

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Vind jouw droomjob

Ben jij op zoek naar de job van je dromen? Goed nieuws: StepStone helpt jou!

Start mijn zoektocht

Verder lezen

Wat doet een UX Designer?

Overweeg je een carrière als UX Designer of ben je gewoon heel benieuwd wat deze functie inhoudt? We vertellen het je graag.