4 redenen waarom opleidingen op het werk zo waardevol zijn

Beter worden in je job, meer kansen hebben om door te groeien… Ontdek waarom opleidingen op het werk beslist de moeite waard zijn.
Wie de kans krijgt om opleidingen te volgen en competenties te ontwikkelen, voelt zich beter op het werk. Zo blijkt uit studies. Opleidingen helpen je om beter te worden in je job en mee te evolueren met de steeds veranderende context waarin je die job uitoefent. Liesbeth Schaffler, learning expert bij Cevora, en Hanne Poppe, persverantwoordelijke bij Colruyt Group, getuigen.

1. Beter worden in je job

Liesbeth Schaffler

“Opleidingen op de werkvloer vergen een investering van een werkgever. Maar het is een investering die op de lange termijn heel wat voordelen met zich meebrengt, voor het bedrijf en voor de werknemers”, vertelt Liesbeth Schaffler van Cevora, het opleidingscentrum voor bedienden. “Het is een ietwat gekke vergelijking, maar in een fabriek worden de machines regelmatig onderhouden, waarom zou je die investering in de mensen die je onderneming doen draaien dan niet doen?”

 “Het doel van een opleiding op het werk is dat werknemers beter worden in hun job. Uiteraard hebben mensen bij hun aanwerving bepaalde competenties en kennis, maar ze kunnen onmogelijk elk aspect van hun job op voorhand onder de knie hebben.”

 

2. Klaar voor de toekomst

“In de snel veranderende wereld waar we vandaag in leven, is het noodzakelijk dat bedrijven – en hun medewerkers – zich voortdurend aanpassen”, vult ze aan. Bij Cevora vormen Office of PC-opleidingen momenteel de grootste groep in het aanbod. Zeker in ICT evolueert alles razendsnel. Wie zich niet bijschoolt, kan niet meer mee. 

Daarnaast zijn de opleidingen die inzetten op persoonlijke ontwikkeling en professioneel functioneren belangrijk: vergadertechnieken, beter communiceren… Ook de sectorgebonden opleidingen, gericht op bijvoorbeeld de bouwsector of dienstensector, blijven populair.

“Cevora biedt opleidingen aan voor bedienden, maar eigenlijk is levenslang leren voor iedereen belangrijk. Het gaat om het ‘futureproof’ maken van werknemers en het wendbaar maken van de bedrijven waarin ze werken”, benadrukt de learning expert. 

 

LEES OOK: Wat als je opnieuw wilt gaan studeren?

 

3. Doorgroeien in het bedrijf

Colruyt Group is een van de Belgische bedrijven die sterk investeren in de ontwikkeling van de medewerkers vanuit de overtuiging dat het bedrijf groeit in de mate dat de mensen groeien.

Hanne Poppe

“Van de totale loonkost in België investeerden we het afgelopen boekjaar 3,16% of zowat 38 miljoen euro in vorming en opleiding”, vertelt Hanne Poppe, persverantwoordelijke bij Colruyt Group. 

Via Colruyt Group Academy, die de interne opleidingen verzorgt, namen 17.600 Colruyt-medewerkers in 2017 deel aan een interne groeitraining of vaktechnische training. “Opleidingen zijn ook een manier om door te groeien in het bedrijf”, aldus Hanne. “In de verkoop starten bijvoorbeeld vaak kandidaat-geranten die dan via opleidingen en leren ‘on the job’ kunnen doorgroeien tot gerant.”

 

4. Rijker als werknemer én persoon

Als persverantwoordelijke volgde Hanne zelf de opleiding ‘Verbindende communicatie’. “Daarin leer je hoe je beter kan communiceren: hoe je bijvoorbeeld meer impact kan hebben met wat je zegt en hoe je beter feedback kan geven”, licht ze toe. “Anderzijds volgde ik ook al enkele persoonsgebonden opleidingen, zoals MBTI en enneagram. Die geven je een beter inzicht in wie je bent en hoe anderen zijn en functioneren, zodat je beter kan samenwerken en in overleg kan gaan met collega’s.”

“De laatste opleiding die ik volgde was ‘Impact’, over hoe je het best een boodschap overbrengt zoals je het wil. We werkten hiervoor met een rollenspel waarin je een concrete case in een werksituatie uitprobeert met een acteur. Mijn ervaring is dat de opleidingen je als werknemer én persoon rijker maken. Ik merk dat ik mijn partner er thuis zelfs beter door begrijp.”

 

Ben je overtuigd van het nut van opleidingen op het werk voor jouw welzijn én carrière? Zoek dan gauw uit wat de mogelijkheden zijn in jouw job. Leren is groeien!

 

Bron: lerenmetresultaat.be 

Ontvang jobs via e-mail

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante jobs? Kies je criteria en ontvang dagelijks of wekelijks voor jou geschikte vacatures!

Nieuwste jobs

Ontvang jobs via e-mail

Wil jij als eerste op de hoogte blijven van relevante jobs? Kies je criteria en ontvang dagelijks of wekelijks voor jou geschikte vacatures!

Stuur mij relevante jobs

Verder lezen

Het interimcontract doorgelicht

Kan je werkgever je zomaar onbeperkt interimcontracten aanbieden? Wij geven je meer uitleg over de voor- en nadelen van een interimcontract.

De 30-urige werkweek

Komt de dertigurenweek er binnenkort voor iedereen?