27% van Belgische transgender werknemers verliet job door vijandige werkomgeving

In het kader van de Internationale Dag van Transgendervisibiliteit voerde StepStone een enquête bij transgender werknemers.

Begin 2017 namen in totaal 286 trans* werknemers deel aan de StepStone enquête ‘Transgenders op de werkvloer’. De enquête had als doel een beeld te vormen van hun werkervaringen, de ondersteuning die ze krijgen van HR-afdelingen. Ook hun gedachten en gevoelens omtrent de huidige arbeidswetgeving in België kwam aan bod. De resultaten en persoonlijke getuigenissen van de respondenten werden samengevoegd in een rapport van 25 pagina’s.

De voornaamste resultaten van het onderzoek:

  • Meer dan een kwart (27%) verliet reeds een job wegens onvriendelijke werkomgeving.
  • 62% heeft al discriminatie ondervonden op de werkvloer.
  • 2/3de (65%) verklaart dat hun werkgever geen voorzieningen heeft voor transgenders.
  • De helft van de respondenten vind of vond het nodig om hun geslachtsidentiteit/genderexpressie te verbergen op het werk.
  • 76% krijgt positieve reacties van collega’s na hun transitie.
  • 64% geeft hun eigen prestaties op de werkplaats een betere beoordeling dan voor de transitie.
  • 80% van de Franstaligen en 44% van de Nederlandstaligen vindt dat de overheid onvoldoende inspanningen doet om transgenders te ondersteunen.

 

‘Trans*’ wordt gebruikt als overkoepelende term voor alle vormen van gendervariatie (travestie, transgenderisme, genderqueen,…). Deze term verwijst niet naar een probleem of stoornis en vermijdt zo stigmatisatie en/of medicalisering van de conditie.

Lees alles over 'Transgenders op de werkvloer'

Bekijk het volledige rapport

Verder lezen

Loononderhandeling: hoe ga je te werk?

Als startende werknemer is het belangrijk om goed voorbereid het gesprek over je loon aan te gaan. Sta je al wat verder in je carrière, dan weet je dat de meeste werkgevers niet spontaan met een jaarlijkse opslag over de brug komen en dat je zelf beter kan aansturen op een loononderhandeling. StepStone geeft tipS.

Dresscodes op het werk

Business formal, business casual of 'gewoon' casual? Dresscodes op het werk kunnen behoorlijk verwarrend zijn. Wij hebben voor jou enkele vaak gebruikte termen op een rijtje gezet.