6 kantoorgeheimen die elke werknemer moet kennen

Deze 6 kantoorgeheimen zou elke werknemer moeten kennen.


22.09.2017

Al was je (vroeger) nog zo'n goede student, over de ongeschreven regels en gewoontes op de werkvloer lees je zelden iets in een cursus. Deze 6 kantoorgeheimen zou elke werknemer moeten kennen.

1. Bouw een band op met je collega’s

Dat je jezelf als werknemer graag wilt bewijzen, is heel normaal. Maar laat je ambitie niet ten koste gaan van de mensen met wie je samenwerkt. Een band opbouwen met je manager en je collega’s is minstens zo belangrijk als je aan je carrière wilt werken.

 

2. Alle begin is moeilijk

In het begin krijg je als werknemer vaak de minder leuke taken toegeschoven, ook als je eigenlijk (veel) moeilijker opdrachten aankan. Doe wat er van je verwacht wordt en ga intussen zelf op zoek naar projecten die jij interessant vindt. Als je na enkele maanden bent ingewerkt, krijg je vanzelf meer vertrouwen van je manager én meer verantwoordelijkheid.

 

3. Bezig blijven is een must

Heb je bij momenten wat minder werk – bijvoorbeeld omdat je afhankelijk bent van anderen voor input – ga dan niet met je duimen zitten draaien of online surfen. Neem liever zelf initiatief en vraag je manager en je collega’s of je met iets kan helpen – desnoods op een andere afdeling -, of ruim je bureau op, herschik het klassement,… Kortom, blijf bezig.
 

4. Muziek streamen is (meestal) asociaal

Werken met Spotify op de achtergrond en je koptelefoon op je hoofd wordt niet in elk bedrijf geapprecieerd. Muziek streamen kan immers de capaciteit van het netwerk belasten. Bovendien merk je op die manier nog weinig van wat er om je heen gebeurt. Wacht dus liever af en kijk wat je collega’s doen.

 

5. Beter wat overdressed dan te casual

Jij hebt je eigen stijl, maar dat geldt ook voor een bedrijf. Weet je nog niet goed welke kledij kan en niet kan op de werkvloer? Ga dan liever voor overdressed dan voor te casual. Laat die ripped jeans dus in de kast hangen en geef je schoenen een poetsbeurt voor je naar het werk vertrekt.

 

6. Ken het kantoortaaltje

Kortsluiten, debriefen, outsourcen of de lead nemen: als je het typische businesstaaltje niet beheerst, heb je soms geen flauw idee wat er van je verwacht wordt. Vaak zijn het moeilijke termen voor eenvoudige acties als overleggen, bespreken, uitbesteden of een project leiden.

Tot slot heeft elk bedrijf zo zijn eigen cultuur en gewoontes. Gebruik je eerste maanden als werknemer om ze te leren kennen, of zoek een ervaren collega die je wilt wegwijs maken. 

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.

Recente jobs

Ontvang onze nieuwsbrief vol tips en boeiende artikels

Wil jij graag op de hoogte blijven van het laatste carrière-advies? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks nuttige tips voor je carrière.