Jobs zoeken
(Functie, bedrijf, referentienr.)
(gemeente of postcode)

Effectieve communicatie

83253175-2

 Efficiënt communiceren is heel belangrijk, maar maar weinigen slagen hierin! Er bestaan nochtans heel wat gemakkelijke manieren om je woorden meer kracht bij te zetten, en om er tijdens een gesprek voor te zorgen dat de anderen naar jou luisteren. Door in te spelen op de houding van de andere en door gebruik te maken van diverse handige trucs kan je er tijdens een belangrijke vergadering voor zorgen dat iedereen aan jouw lippen hangt!

    Luister en toon interesse

Luister naar je gesprekspartner. Eerst en vooral uit respect, maar ook omdat dit de enige manier is om alle noodzakelijke informatie te krijgen. Om je gesprekspartner het gevoel te geven dat je naar hem of haar luistert en dat je geïnteresseerd bent, kan je ook een aantal open vragen stellen. Vat eventueel ook af en toe samen wat er gezegd is. Op die manier ben je er zeker van dat je alle informatie begrepen hebt.

    Let op je eigen lichaamstaal

Je lichaam vertelt minstens evenveel als je woorden. Je gesprekspartner zal ook de non-verbale boodschap van je lichaam interpreteren. Gekruiste armen en gesloten vuisten zijn bijvoorbeeld een teken van spanning en agressie. Ontspannen handen en open handpalmen wijzen dan weer op eerlijkheid.
Probeer niet teveel te bewegen. Op die manier heb je zeker de aandacht van je gesprekspartner. Als je schuifelt op je stoel, met je vingers draait, prutst met een voorwerp... leid je de aandacht van je gesprekspartner af, waardoor je boodschap aan kracht verliest.

    Gebruik de juiste toon

Door je intonatie kan je aan hetzelfde woord een totaal verschillende betekenis geven. Je kan ook heel wat gevoelens tonen door de toon van je stem aan te passen: woede, onverschilligheid, enthousiasme, ...
Probeer een kalme en natuurlijke stemtoon en volume te hanteren. Zo kan de persoon tegenover jou de boodschap die je overbrengt ten volle opnemen. Ook het gebruik van positieve woorden tijdens je betoog heeft altijd een grotere impact.

    Eerst volgen, dan leiden

Een minder gekende truc om efficiënt te communiceren tijdens een vergadering is het gedrag van je gesprekspartner imiteren. Het gaat hier om het zogenaamde spiegeleffect, waarmee je aantoont dat je op dezelfde golflengte zit. Je kan de gebaren, de intonatie, de houding van de ander overnemen. Maar doe dit maximum enkele minuten en probeer daarna weer over te schakelen op je eigen ritme en houding. Kijk wat het effect hiervan is op je gesprekspartner. Als hij of zij je volgt, kan je ervan uitgaan dat je gesprekspartner op dezelfde golflengte zit en helemaal weg is van wat je te vertellen hebt.

 

Pas deze trucs in de praktijk toe en je zal zien: succes gegarandeerd!

Verwante artikels

Hoe leg je uit dat je werkloos was?

CPIMAGE:31223|periode van werkloosheid

Er zijn verschillende redenen waarom je een korte of een langere periode werkloos was tussen je jobs in: een sabbatjaar, ziekte, of je vond gewoon geen werk. Vermeld je die periode in je CV en je sollicitatiebrief, of toch maar beter niet? En wat doe je als een rekruteerder ernaar vraagt tijdens een sollicitatiegesprek?

Lees het artikel

10 jobs voor globetrotters

CPIMAGE:31202|jobs globe-trotters

Reizen en nieuwe culturen ontdekken zit in je genen, je leert graag en vlot vreemde talen, en ook in je job hou je van avontuur? Dan is werken in het buitenland wellicht iets voor jou.Wij selecteerden 10 jobs die ideaal zijn voor echte globetrotters.

Lees het artikel

Wat is het juiste moment om op zoek te gaan naar een andere job?

CPIMAGE:31151|moment job zoeken

Iedereen heeft wel eens ups en downs, ook op het werk. Soms ben je in topvorm, gemotiveerd en vol energie en krijg je erkenning, een promotie of een salarisverhoging. En op andere momenten loopt het allemaal niet zo goed. De job is niet leuk, er is geen uitdaging en je moet jezelf als het ware naar je werk slepen.

Lees het artikel

Hoe beantwoord je de telefoon als een bedrijf je belt?

CPIMAGE:31110|telefoon bedrijf

Ben je ooit gebeld over een job waarvan je je niet kon herinneren dat je ervoor gesolliciteerd had? Of wil je weten wat je moet doen als een rekruteerder je belt terwijl je op je werk bent? StepStone geeft je enkele tips.

Lees het artikel

Veranderen van job. Doen? Of toch maar even niet?

CPIMAGE:31012|veranderen van job

Denk je eraan om van job te veranderen? Verplicht jezelf dan om in je zoektocht naar nieuw werk ook even wat breder te kijken dan de functieomschrijving. Want zo’n verandering is toch altijd wat ingrijpender dan je verwacht.

Lees het artikel

Hoe kan StepStone mij helpen?

Wil je gevonden worden door bedrijven, of wil je gewoon sneller kunnen solliciteren?

Maak dan nu een StepStone CV aan

Wil je de nieuwste jobs die aan je profiel beantwoorden per e-mail toegestuurd krijgen?

Maak dan nu een Job Agent aan

Bookmark & Share
Deze pagina printen

Pagina Printen