Jobs zoeken
(functie, bedrijf, referentienr.)
(gemeente of postcode)

Effectieve communicatie

83253175-2

 Efficiënt communiceren is heel belangrijk, maar maar weinigen slagen hierin! Er bestaan nochtans heel wat gemakkelijke manieren om je woorden meer kracht bij te zetten, en om er tijdens een gesprek voor te zorgen dat de anderen naar jou luisteren. Door in te spelen op de houding van de andere en door gebruik te maken van diverse handige trucs kan je er tijdens een belangrijke vergadering voor zorgen dat iedereen aan jouw lippen hangt!

    Luister en toon interesse

Luister naar je gesprekspartner. Eerst en vooral uit respect, maar ook omdat dit de enige manier is om alle noodzakelijke informatie te krijgen. Om je gesprekspartner het gevoel te geven dat je naar hem of haar luistert en dat je geïnteresseerd bent, kan je ook een aantal open vragen stellen. Vat eventueel ook af en toe samen wat er gezegd is. Op die manier ben je er zeker van dat je alle informatie begrepen hebt.

    Let op je eigen lichaamstaal

Je lichaam vertelt minstens evenveel als je woorden. Je gesprekspartner zal ook de non-verbale boodschap van je lichaam interpreteren. Gekruiste armen en gesloten vuisten zijn bijvoorbeeld een teken van spanning en agressie. Ontspannen handen en open handpalmen wijzen dan weer op eerlijkheid.
Probeer niet teveel te bewegen. Op die manier heb je zeker de aandacht van je gesprekspartner. Als je schuifelt op je stoel, met je vingers draait, prutst met een voorwerp... leid je de aandacht van je gesprekspartner af, waardoor je boodschap aan kracht verliest.

    Gebruik de juiste toon

Door je intonatie kan je aan hetzelfde woord een totaal verschillende betekenis geven. Je kan ook heel wat gevoelens tonen door de toon van je stem aan te passen: woede, onverschilligheid, enthousiasme, ...
Probeer een kalme en natuurlijke stemtoon en volume te hanteren. Zo kan de persoon tegenover jou de boodschap die je overbrengt ten volle opnemen. Ook het gebruik van positieve woorden tijdens je betoog heeft altijd een grotere impact.

    Eerst volgen, dan leiden

Een minder gekende truc om efficiënt te communiceren tijdens een vergadering is het gedrag van je gesprekspartner imiteren. Het gaat hier om het zogenaamde spiegeleffect, waarmee je aantoont dat je op dezelfde golflengte zit. Je kan de gebaren, de intonatie, de houding van de ander overnemen. Maar doe dit maximum enkele minuten en probeer daarna weer over te schakelen op je eigen ritme en houding. Kijk wat het effect hiervan is op je gesprekspartner. Als hij of zij je volgt, kan je ervan uitgaan dat je gesprekspartner op dezelfde golflengte zit en helemaal weg is van wat je te vertellen hebt.

 

Pas deze trucs in de praktijk toe en je zal zien: succes gegarandeerd!

Verwante artikels

Vind je droomjob in 7 stappen

CPIMAGE:35534|Droomjob_article

Een job waarvoor je elke ochtend met een grote glimlach uit bed springt? Natuurlijk is die ook voor jou weggelegd. Alles wat je nodig hebt, is een gezonde dosis zelfkennis en een sterk carrièreplan. Wij helpen je op weg in zeven stappen.

Lees het artikel

Hebt u de eigenschappen van een goede Product Manager?

Hebt u al eens overwogen om Product Manager te worden? Jean-Christophe vertelt met veel enthousiasme over zijn job.

Lees het artikel

Slecht geheugen? Het is de schuld van het internet …

CPIMAGE:34169|1015_V2_article_image2

Soms bel je een collega wel vijf keer per dag op en toch ken je zijn of haar telefoonnummer niet uit het hoofd. En hoewel je dagelijks mailt met die ene klant, weet je plots niet meer zeker of zijn e-mailadres nu eindigt op .com of .be. Geen paniek, want het wil niet zeggen dat je hersenen hun werk niet meer doen. Ze doen dat werk alleen op een andere manier. En dat is allemaal de schuld van het internet.

Lees het artikel

De karaktertrekken die dodelijk zijn voor je carrière

CPIMAGE:33937|karaktertrek sollicitatiegesprek

Sommige karaktereigenschappen vallen zelden in de smaak bij werkgevers. Herken je een van deze trekjes bij jezelf? Werk er dan aan, en leg er zeker niet te veel de nadruk op tijdens je sollicitatiegesprek.

Lees het artikel

Jobsite vs. interimkantoor: dit zijn de belangrijkste verschillen

CPIMAGE:32594|jobsite interimkantoor

Net zoals een interim- of rekruteringskantoor zijn jobsites een goede plek om interessante vacatures te ontdekken én om je CV tot bij verschillende werkgevers te krijgen. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen tussen een jobsite en een interimkantoor. We zetten ze voor je op een rij.

Lees het artikel

Loading...