Jobs zoeken
(functie, bedrijf, referentienr.)
(gemeente of postcode)

Effectieve communicatie

83253175-2

 Efficiënt communiceren is heel belangrijk, maar maar weinigen slagen hierin! Er bestaan nochtans heel wat gemakkelijke manieren om je woorden meer kracht bij te zetten, en om er tijdens een gesprek voor te zorgen dat de anderen naar jou luisteren. Door in te spelen op de houding van de andere en door gebruik te maken van diverse handige trucs kan je er tijdens een belangrijke vergadering voor zorgen dat iedereen aan jouw lippen hangt!

    Luister en toon interesse

Luister naar je gesprekspartner. Eerst en vooral uit respect, maar ook omdat dit de enige manier is om alle noodzakelijke informatie te krijgen. Om je gesprekspartner het gevoel te geven dat je naar hem of haar luistert en dat je geïnteresseerd bent, kan je ook een aantal open vragen stellen. Vat eventueel ook af en toe samen wat er gezegd is. Op die manier ben je er zeker van dat je alle informatie begrepen hebt.

    Let op je eigen lichaamstaal

Je lichaam vertelt minstens evenveel als je woorden. Je gesprekspartner zal ook de non-verbale boodschap van je lichaam interpreteren. Gekruiste armen en gesloten vuisten zijn bijvoorbeeld een teken van spanning en agressie. Ontspannen handen en open handpalmen wijzen dan weer op eerlijkheid.
Probeer niet teveel te bewegen. Op die manier heb je zeker de aandacht van je gesprekspartner. Als je schuifelt op je stoel, met je vingers draait, prutst met een voorwerp... leid je de aandacht van je gesprekspartner af, waardoor je boodschap aan kracht verliest.

    Gebruik de juiste toon

Door je intonatie kan je aan hetzelfde woord een totaal verschillende betekenis geven. Je kan ook heel wat gevoelens tonen door de toon van je stem aan te passen: woede, onverschilligheid, enthousiasme, ...
Probeer een kalme en natuurlijke stemtoon en volume te hanteren. Zo kan de persoon tegenover jou de boodschap die je overbrengt ten volle opnemen. Ook het gebruik van positieve woorden tijdens je betoog heeft altijd een grotere impact.

    Eerst volgen, dan leiden

Een minder gekende truc om efficiënt te communiceren tijdens een vergadering is het gedrag van je gesprekspartner imiteren. Het gaat hier om het zogenaamde spiegeleffect, waarmee je aantoont dat je op dezelfde golflengte zit. Je kan de gebaren, de intonatie, de houding van de ander overnemen. Maar doe dit maximum enkele minuten en probeer daarna weer over te schakelen op je eigen ritme en houding. Kijk wat het effect hiervan is op je gesprekspartner. Als hij of zij je volgt, kan je ervan uitgaan dat je gesprekspartner op dezelfde golflengte zit en helemaal weg is van wat je te vertellen hebt.

 

Pas deze trucs in de praktijk toe en je zal zien: succes gegarandeerd!

Loading...