Jobs zoeken
(functie, bedrijf, referentienr.)
(gemeente of postcode)

Wat zijn je rechten als transgender op de werkvloer?

transgender rechten werkvloer
Transgenders hebben het niet altijd makkelijk op de werkvloer, net als andere minderheidsgroepen. Gelukkig zijn er sinds enkele jaren wel wetten die je rechten als transgender verzekeren. Een overzicht.1. Wetten tegen discriminatie

De wet biedt je bescherming tegen discriminatie op basis van geslachtsverandering, genderidentiteit en genderexpressie. Dat geldt zowel op Vlaams en federaal niveau als op Europees niveau. De federale Genderwet van 10 mei 2007 verbiedt directe en indirecte discriminatie, intimidatie, ongewenst seksueel gedrag en het aanzetten tot discrimineren.

2. Beschermd tegen geweld en pesten op het werk

De federale Welzijnswet van 04/08/1996 en het koninklijk besluit van 17/05/2007 over het voorkomen van psychosociale belasting op het werk, onder meer door geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag, beschermen je als werknemer tegen geweld, pesten en seksuele intimidatie. Sinds de wetswijziging van 28/4/2014 zijn ook pesterijen op basis van gender expliciet verboden.
Bekijk de resultaten van 'Transgenders op de werkvloer 2017'3. Recht op privacy

Dankzij de wet op de privacy ben je niet verplicht om je werkgever te vertellen dat je transgender bent. Niemand mag je onder druk zetten om dat toch te doen, of jouw privacy schenden mocht hij toch te weten komen dat je een gendertransitie onderging. Het staat je natuurlijk wel vrij om je werkgever zelf in te lichten, mocht je dat willen.

4. Opgebouwde rechten blijven behouden

Verander je officieel van naam en van geslacht, dan blijven al je opgebouwde rechten behouden. Contracten en verzekeringen blijven geldig, net als je pensioenbijdragen en anciënniteit.

5. Klacht indienen

Krijg je te maken met discriminatie of pesterijen op het werk, dan kan je in eerste instantie terecht bij de preventieadviseur. Daarnaast kan je klacht neerleggen bij het federale Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen of bij de Vlaamse ombudsdienst. Misdrijven kan je uiteraard ook melden bij de politie.

Verwante artikels

Overgekwalificeerd? Zo krijg je toch de job

CPIMAGE:37706|overgekwalificeerd

Solliciteer je voor een job maar blijkt dat je een te hoog diploma hebt of dat je over ‘te veel’ ervaring beschikt? Dan kunnen recruiters jou al snel bestempelen als ‘overgekwalificeerd’. Zo’n situatie vraagt om een specifieke aanpak.

Lees het artikel

Hebt u de eigenschappen van een goede Product Manager?

Hebt u al eens overwogen om Product Manager te worden? Jean-Christophe vertelt met veel enthousiasme over zijn job.

Lees het artikel

Slecht geheugen? Het is de schuld van het internet …

CPIMAGE:34169|1015_V2_article_image2

Soms bel je een collega wel vijf keer per dag op en toch ken je zijn of haar telefoonnummer niet uit het hoofd. En hoewel je dagelijks mailt met die ene klant, weet je plots niet meer zeker of zijn e-mailadres nu eindigt op .com of .be. Geen paniek, want het wil niet zeggen dat je hersenen hun werk niet meer doen. Ze doen dat werk alleen op een andere manier. En dat is allemaal de schuld van het internet.

Lees het artikel

Steeds meer Belgen ontevreden over hun werk

CPIMAGE:34140|0915_V4_article_image1

Steeds meer werknemers in ons land zijn ontevreden over hun job. Dat blijkt uit een onderzoek dat SD Worx jaarlijks uitvoert naar de tevredenheid van Belgische werknemers. Die dalende trend zou weleens problematisch kunnen worden. Want de afnemende tevredenheid hangt samen met een dalend energiepeil, wat onder andere tot meer stress en andere gezondheidsproblemen kan leiden. Een overzicht van de belangrijkste bevindingen van het onderzoek.

Lees het artikel

Waarom het oké is om tevreden te zijn met een ‘gewone’ job

CPIMAGE:34047|Work Life evenwicht

De drang om te presteren zit ingebakken in onze samenleving en bepaalt bij veel mensen ook de manier waarop ze denken over werk. Een job waarin je niét het onderste uit de kan haalt, dat is simpelweg geen optie. Of toch? Want volgens neurowetenschapper Jeroen Van Baar maakt dat voortdurende presteren om te presteren ons niet gelukkiger, wel integendeel.

Lees het artikel

Loading...