Jobs zoeken
(functie, bedrijf, referentienr.)
(gemeente of postcode)

Werken in Zuid-Afrika

werken in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika, dat zijn weidse vergezichten, natuur en een heerlijk klimaat. Een verleidelijke vakantiebestemming, maar is het ook de ideale plek om te wonen en te werken? Helaas blijkt dat niet zo eenvoudig te zijn.

De jobs in Zuid-Afrika zijn schaars, het land heeft maar liefst 38% werkloosheid, en sinds de hervormingen van 1994 geldt er een systeem van positieve discriminatie. Je kansen op een job in de regenboognatie vergroten gelukkig als je specifieke vaardigheden hebt. En je kan ook je kans wagen bij een Europees bedrijf, of - voor de echte wereldverbeteraars onder ons - als vrijwilliger.

Werkvergunning

Vanwege de grote werkloosheid in Zuid-Afrika is de regering streng als het op werkvergunningen voor buitenlanders aan komt. In principe krijg je geen 'work permit' als je nog geen job hebt. Je kan wel een aanvraag doen voor een 'job seeker's permit', een vergunning waarmee je kan gaan solliciteren voor een bepaalde job. Die mag je niet gebruiken om ter plaatse voor andere jobs te solliciteren, en als je de vergunning misbruikt, kan je gerepatrieerd worden.
Heb je specifieke kwalificaties die een meerwaarde zijn voor de Zuid-Afrikaanse economie, of ben je van plan om een zaak op te starten waarmee je Zuid-Afrikanen aan het werk zet, dan is de kans groter dat je aanvraag wordt goedgekeurd. Je krijgt dan een werkvergunning die 1 jaar geldig is en eventueel verlengd kan worden.

Voor vrijwilligerswerk bestaan er speciale vergunningen die tot 3 jaar geldig zijn. Je moet wel kunnen bewijzen welk soort werk je ter plaatse zal uitvoeren.

Werk vinden in Zuid-Afrika

Jobs zijn dun gezaaid in Zuid-Afrika, maar voor functies die moeilijk ingevuld geraken, maak je als buitenlander een goede kans. Meestal zoekt men hoogopgeleiden en mensen met een specifiek diploma. Als vrijwilliger zijn de opties heel ruim: een korte zoektocht op het internet levert je meteen verschillende vacatures op.

De Zuid-Afrikaanse mentaliteit

Dat je in Afrika bent, zal je op de werkvloer geweten hebben. Het tempo ligt er lager in Zuid-Afrika, en aan afspraken wordt veel minder belang gehecht dan in Europa. Het leven draait er minder rond hard werken en geld verdienen. De tijd die je doorbrengt met je familie en vrienden is op zijn minst even belangrijk.
Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. Want al is de apartheid afgeschaft, huidskleur is er nog altijd een 'issue'. Er heerst ook een sterke economische ongelijkheid: vele zwarten wonen in townships, de rijkere blanken in dure villa's. Dat zorgt voor een hoge criminaliteit en een groot gevoel van onveiligheid bij de blanke gemeenschap, die hun huizen afschermen met omheiningen en poorten.


Nuttige links

Informatie over werkvergunningen:
http://www.southafrica.info/travel/documents/workpermits.htm

Info over wonen en werken in Zuid-Afrika:
http://www.immigratie-zuid-afrika.nl/

Een job zoeken in Zuid-Afrika:
http://www.careerjunction.co.za/

Forum waar je jouw ervaringen kan delen:
http://www.zuidafrikaforum.nl
 

Loading...