Jobs zoeken
(functie, bedrijf, referentienr.)
(gemeente of postcode)

Werken in Oostenrijk

werken in Oostenrijk

De groene alpenweiden, de authentieke sfeer in de steden en dorpen en de uitgestrekte natuur kunnen vele vakantiegangers bekoren. Zozeer dat sommigen er zelfs van dromen om te gaan leven en werken in Oostenrijk. En niets houdt je tegen, want als EU-burger kan iedereen zich vrij vestigen in een van de andere lidstaten. Maar hoe groot zijn je kansen om er ook een leuke job te vinden? We helpen je op weg met deze nuttige informatie over wonen en werken in Oostenrijk.

Situatie op de arbeidsmarkt

Net als in andere Europese landen heeft de economische crisis ook in Oostenrijk toegeslagen, en dat heeft gevolgen voor de arbeidsmarkt. Vooral 'mannelijke' sectoren zoals de industrie- en de transportsector kregen zware klappen, maar het voorbije jaar waren er tekenen van een geleidelijk herstel. In de zorgsector zijn er verschillende vacatures, vooral in de omgeving van de hoofdstad Wenen. Naar stielmannen zoals elektriciens, bouwvakkers en loodgieters is de vraag het grootst. In de wintersportgebieden is er regelmatig vraag naar horecapersoneel, al zijn die jobs vaak seizoensgebonden. En als commercieel verantwoordelijke of shop assistent kan je in het hele land aan de slag.

Hoe vind je een job?

Vacatures in Oostenrijk vind je in de weekendedities van de lokale kranten, via de Oostenrijkse dienst voor werkgelegenheid (Arbeitsmarktservice of AMS), via selectiekantoren of het internet. Onderschat ook de kracht van het netwerken niet. Vertel je vrienden, familie en buren dat je op zoek bent naar een job, en probeer vooral ter plaatse zoveel mogelijk contacten te leggen.
Heb je een vacature gezien die je bevalt, neem dan eerst contact op met je potentiële werkgever voor je een CV verstuurt. Zo weet je zeker dat de job nog steeds beschikbaar is.

Mentaliteit op de werkvloer

Oostenrijk mag dan een West-Europees land zijn, qua cultuur en mentaliteit zijn er toch een aantal verschillen met België. Het meest voor de hand liggende verschil is de taal. Kennis van alleen het Engels is niet voldoende, zeker in andere sectoren dan de horeca. En zelfs als je Duits spreekt, zal je soms moeite hebben om de lokale taal in bepaalde regio's te begrijpen. Het vraagt wat tijd om dat dialect onder de knie te krijgen.
Bovendien is Oostenrijk een erg conservatief land. Dat merk je ook op het werk, waar een heel strikte hiërarchie heerst. Als werknemer heb je er weinig of geen inspraak en moet je de beslissingen van de baas respecteren. 


Links


Website van de Oostenrijkse dienst voor werkgelegenheid (AMS)
http://www.ams.at/

Website van de Belgische ambassade in Wenen
http://www.diplomatie.be/viennanl/

Informatie over werken en ondernemen in Oostenrijk
http://www.oostenrijk.nl/site/wonenwerken.html

Een job zoeken in Oostenrijk
www.stepstone.at 
Loading...