Jobs zoeken
(functie, bedrijf, referentienr.)
(gemeente of postcode)

Werken in het buitenland: Luxemburg

luxemburg

Het groothertogdom Luxemburg mag dan klein zijn, toch is het een aantrekkelijk land voor veel buitenlanders, vooral inwoners van de grenslanden Frankrijk, Duitsland en België. Door de meer dan 200 banken is Luxemburg één van de belangrijkste financiële centra van Europa. De banken en de andere dienstverleners vormen de kern van de Luxemburgse economie.

Verblijfsvergunning

U heeft geen verblijfs- of werkvergunning nodig om in Luxemburg te gaan wonen en werken.Een job zoeken en solliciteren

Als u in Luxemburg een job zoekt, zal men kennis van het Frans vragen. In commerciële beroepen en in de dienstensector (in het bijzonder in banken, maar ook in de industrie) wordt vaak Engels gesproken omwille van de internationale banden van de meeste bedrijven. Voor sociale en medische beroepen moeten werknemers soms de plaatselijke taal kunnen spreken, het Letzeburgs of Luxemburgs. In de "geregulariseerde" beroepen en in de sociale en medische sector wordt vaak afhankelijk van de situatie beslist of u Luxemburgs moet spreken of niet.


U kan vanzelfsprekend rechtstreeks solliciteren bij bedrijven en instellingen die u interesseren. Plaatselijke kantoren van internationale bedrijven zijn hier ideaal voor. Het is ook aan te raden om naar jobaanbiedingen te kijken op jobsites of in de nationale pers (bijv. op www.stepstone.lu of in Luxemburger Wort). Naast interimkantoren, private headhunters en carrièreadviesbureaus, kunnen de jobcentra van het overheid u ook helpen bij het vinden van een job.

Wij raden u aan om te solliciteren in de taal van de jobaanbieding of, als u spontaan wil solliciteren, om na te vragen wat de belangrijkste taal is in het bedrijf. Normaal worden enkel een motivatiebrief en een CV gevraagd. Certificaten en andere documenten maken geen deel uit van de sollicitatie, tenzij uitdrukkelijk vermeld.

Arbeidswetgevingwerken_luxemburg


Iedere werknemer van meer dan 18 jaar krijgt in Luxemburg een minimumloon. Dit minimumloon wordt regelmatig aangepast in overeenstemming met de index voor consumptieprijzen. U mag niet meer dan 40 uren per week werken, overuren moeten extra betaald worden. Elke werknemer heeft recht op minstens 25 vakantiedagen per jaar en er zijn ook 10 feestdagen.

Sociale zekerheid en ziekteverzekering

Alle werknemers en zelfstandigen die in Luxemburg geld verdienen, moeten daar een ziekteverzekering hebben en deelnemen aan het systeem voor sociale zekerheid. De behandelingen zijn van hoog niveau, hoewel de bijdragen laag zijn.

Links

Luxemburgse ambassade in België:

Kortenberglaan 75, 1000 Brussel
Tel.: 02/737.57.0002/737.57.00
e-mail: bruxelles.amb@mae.etat.lu

Belgische ambassade in Luxemburg:

4, Rue des Girondins , 1626 Luxembourg
Tel.: +(352) 44.27.46.1
e-mail: luxembourg@diplobel.org
Website: http://www.diplomatie.be/luxemburg

Algemene informatie over Luxemburg
http://ec.europa.eu/eures/main.jsp?acro=lw&parentId=0&catId=490〈=nl&countryId=LU

Site voor Vlamingen die in Luxemburg aan de slag gaan:
http://vlaamseclub.lu/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=101&Itemid=29

Informatie over het zoeken van werk in Luxemburg:
http://europa.eu/youth/working/index_lu_nl.html

Jobsite voor Luxemburg:
http://www.jobs.lu

Verwante artikels

Werken in het buitenland: hoe bereid ik me voor?

CPIMAGE:24879|werken in het buitenland

Als je overweegt om België te verlaten en een job te zoeken in een ander land, moet je je eerst een aantal vragen stellen. Hier zijn enkele aspecten waar je rekening mee moet houden als je in het buitenland wil gaan werken.

Lees het artikel

Werken in Rusland

CPIMAGE:24343|werken in Rusland

Na de crisis werd Rusland opnieuw een aantrekkelijk land voor expats. Wij geven je alvast wat meer informatie over werken in Rusland.

Lees het artikel

Werken in Tsjechië

CPIMAGE:24334|werken in Tsjechië

Van alle voormalige communistische landen heeft Tsjechië een van de meest stabiele economieën. Waarom zou je dan niet overwegen om er te gaan werken?

Lees het artikel

Werken in India

CPIMAGE:24307|werken in India

India is het land van de mogelijkheden voor buitenlandse professionals. Het is niet zo heel moeilijk voor Belgen om er te gaan wonen er werken.

Lees het artikel

Werken in Brazilië

CPIMAGE:24298|werken in Brazilië

Behalve het land van samba en carnaval, is Brazilië ook een groeiende economische wereldmacht. En dat maakt het extra aantrekkelijk voor buitenlanders om er te gaan werken.

Lees het artikel

Loading...