Jobs zoeken
(functie, bedrijf, referentienr.)
(gemeente of postcode)
sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprek

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Bereid je dan goed voor, zo maak je meer kans op die job.

Hoe verkoop je jezelf als jobhopper?

CPIMAGE:36378|Jobhopper-article

Jobhoppen mag dan leerrijk zijn, werkgevers zien jobhoppers over het algemeen niet graag komen. Veranderde je de voorbije jaren zo vaak van werk dat je verdacht veel op een jobhopper begint te lijken? Vier gouden tips om jezelf zo goed mogelijk te verkopen.

Lees het artikel

Black-out tijdens een sollicitatiegesprek, wat nu?

CPIMAGE:36328|Blackout-article

Tijdens een sollicitatiegesprek overvalt de interviewer je met een onverwachte of ongewone vraag. Of vanwege de stress raak je simpelweg niet meer uit je woorden. Met deze tips red je jezelf uit die benarde situatie.

Lees het artikel

4 dingen die je kan leren van een afwijzing

CPIMAGE:36260|Fired-article

Je hebt je beste beentje voorgezet tijdens het sollicitatiegesprek, maar de job is niet voor jou. Afgewezen worden is allesbehalve fijn, maar uit elke ervaring – hoe groot de teleurstelling ook is – kan je iets leren. Zo haal je er alles uit.

Lees het artikel

6 tips om een succes te maken van je video-interview

CPIMAGE:36055|Video-interview-article

Meer en meer bedrijven en recruiters maken - zeker voor de eerste ronde - gebruik van video-interviews. Vaak is dit een heel stuk efficiënter voor zowel de recruiter als de sollicitant. StepStone geeft je alvast 6 tips om een onvergetelijke indruk te maken.

Lees het artikel

5 tips om faalangst bij solliciteren te overwinnen

CPIMAGE:35988|Fear-article

Krijg je al klamme handen als je nog maar aan solliciteren denkt? Heel wat sollicitanten hebben last van faalangst als ze in gesprek gaan met een recruiter. StepStone geeft je 5 tips om die te overwinnen en met zelfvertrouwen te solliciteren voor een job.

Lees het artikel

10 vragen die recruiters sowieso stellen

CPIMAGE:35900|recruiter-article

Binnenkort een sollicitatiegesprek en breekt het angstzweet je nu al uit? Dat is niet nodig. Je kan je perfect voorbereiden op de meeste vragen. StepStone geef je hieronder alvast een opsomming van 10 vragen die recruiters sowieso stellen. Een gewaarschuwd man/vrouw is er twee waard.

Lees het artikel

Sollicitatiegesprek: bereid je voor op de tweede ronde

CPIMAGE:35647|Second-interview_article

Hoe bereid je je voor op de tweede ronde bij een sollicitatie, en welke vragen stel je dan? StepStone zoekt het uit. Lees het artikel.

Lees het artikel

Zo overleef je een telefonisch interview

CPIMAGE:35409|Phone-interview_article

Wanneer je solliciteert voor een job maken recruiters of medewerkers van de HR-afdeling van een bedrijf meestal een voorselectie aan de hand van een telefonisch interview. Dat interview kan wel eens doorslaggevender zijn dan je denkt. Een eerste indruk bepaalt namelijk veel en is dus een belangrijk onderdeel van de sollicitatieprocedure.

Lees het artikel

Onderschat het potentieel van uw medewerkers niet

CPIMAGE:34932|Recrutement_article

De zoektocht naar nieuw talent lijkt voor de rekruteringsteams soms een heuse hindernisloop. Wat als u nu eens een beroep deed op uw medewerkers om die witte raaf te vinden?

Lees het artikel

Preparation is everything! Deze 13 vragen stellen ze je sowieso tijdens een sollicitatiegesprek

CPIMAGE:34922|Preparation-for-interview_article

Een voorbereid iemand is er twee waard! Sollicitatiegesprekken zijn vaak zenuwslopend, maar als je er goed voorbereid naartoe gaat, ben je veel minder nerveus. Hier zijn 13 vragen die ze je sowieso stellen tijdens het gesprek:

Lees het artikel

Goede praktijken voor het veranderen van baan

CPIMAGE:34842|change-your-job_article

U wilt uw baan opzeggen? U wilt iets anders? Het zoeken naar een nieuwe baan terwijl u werkt, kan behoorlijk ingewikkeld zijn. U zult tijd moeten reserveren voor het versturen van sollicitatiebrieven en om op sollicitatiegesprek te kunnen gaan. Daarnaast is het belangrijk om het zoeken naar een nieuwe baan op zo’n manier te combineren met uw huidige werk dat uw baas het niet direct in de gaten heeft. En verder, waar beginnen? Wie benaderen? Hier volgen enkele tips.

Lees het artikel

7 creatieve sollicitatievragen en hoe ze te beantwoorden

CPIMAGE:34210|Creatieve sollicitatievragen

‘Waar krijg je stress van?’ of ‘Als je in een volgend leven zou mogen terugkeren als een dier, wat zou je dan willen zijn?’ Recruiters zijn weleens creatief in de vragen die ze stellen tijdens een sollicitatiegesprek. Dat doen ze niet om het jou moeilijk te maken, maar wel om wat extra informatie los te peuteren over je persoonlijkheid. Hoe spontaner en minder ingestudeerd je antwoord, hoe meer ze namelijk over jou te weten komen. Wát je dus precies moet antwoorden op zulke vragen, kunnen we je niet vertellen. Maar we leggen je wel graag uit waar de interviewer zal op letten.

Lees het artikel

6 manieren om je sollicitatiegesprek te doen mislukken

CPIMAGE:33869|sollicitatiegesprek mislukken

Soms voelt het alsof je weinig vat hebt op het hele sollicitatiegebeuren. Je moet het niet alleen opnemen tegen tientallen kandidaten, die doen ook nog eens allemaal even hard hun best om die job te krijgen. Toch is juist dat een reden om je aandacht niet te laten verslappen. Want zeker als de concurrentie groot is, kan een enkele fout je de das omdoen. We geven je zes voorbeelden van fouten die nefast zijn voor je kansen, maar die je perfect kan voorkomen.

Lees het artikel

Zo overtuig je een interviewer ervan dat je die job écht wil

CPIMAGE:35209|Apply_article

Tijdens een sollicitatiegesprek wil een werkgever niet alleen te weten komen of jij de juiste competenties hebt voor de job, maar ook of je de juiste motivatie hebt. Dat aspect kan zelfs zwaarder doorwegen dan je ervaring of je skills. Want wat je nog niet onder de knie hebt, kan je altijd leren. Je moet het alleen willen. Toon dus je enthousiasme in je antwoorden en overtuig de interviewer van je motivatie. Deze vragen mag je verwachten:

Lees het artikel

Deze persoonlijke vragen mag je verwachten tijdens een sollicitatiegesprek

CPIMAGE:33621|persoonlijke vragen

Tijdens een sollicitatiegesprek peilt de interviewer naar wat je op professioneel vlak al bereikte en wil hij je beter leren kennen als persoon. We geven je een overzicht van de persoonlijke vragen die je kan krijgen, en helpen je een passend antwoord te formuleren.

Lees het artikel

Sollicitatievragen over je werkervaring beantwoorden: de do’s en don’ts

CPIMAGE:33246|werkervaring sollicitatiegesprek

Naast vragen die peilen naar je persoonlijkheid, je opleiding en je vaardigheden, zullen er tijdens een sollicitatiegesprek ook vragen aan bod komen over je professionele ervaring. We geven je een overzicht van de meest voorkomende vragen en vertellen je waar je moet op letten wanneer je een antwoord formuleert.

Lees het artikel

5 mogelijke antwoorden op de vraag ‘Waarom solliciteer je voor deze job?’

CPIMAGE:35231|Five-Answers_article

Van sommige vragen weet je zeker dat je ze mag verwachten op je sollicitatiegesprek. ‘Waarom solliciteerde je voor deze job’ is er bijvoorbeeld zo eentje. Dat de interviewer al tientallen keren hetzelfde antwoord te horen kreeg, is zeer waarschijnlijk. Hoe formuleer je nu een antwoord dat origineel en toch to the point is? Deze tips helpen je op weg.

Lees het artikel

Wat breng je niet mee naar je sollicitatiegesprek?

CPIMAGE:35049|Wrong_article

Over wat je moet aantrekken voor een sollicitatiegesprek is al veel geschreven, maar gek genoeg lees je weinig over wat je mag meebrengen naar zo’n interview. Er zijn enkele zaken die echt not done zijn als je een goede indruk wil maken. We zetten ze voor je op een rij.

Lees het artikel

Dit willen interviewers echt horen tijdens een sollicitatiegesprek

CPIMAGE:35020|Recruiter_article

Heb je de juiste capaciteiten om de job te doen, pas je bij het bedrijf, en ben je van plan om niet meteen weer op te stappen: elke vraag die je krijgt, is terug te brengen tot een van die drie overkoepelende vragen. Hou ze dus in gedachten wanneer je een antwoord formuleert. We geven je enkele tips om je daarbij te helpen.

Lees het artikel

Morgen een sollicitatiegesprek? Dit mag je niet vergeten!

CPIMAGE:32079|morgen sollicitatiegesprek

Zowat een week geleden kreeg je het telefoontje: je mag op gesprek. De voorbije dagen bereidde je dat zo goed mogelijk voor, en morgen is het zover. Wil je helemaal zeker zijn dat je niets over het hoofd hebt gezien? Met deze checklist voor je sollicitatiegesprek laat je niets aan het toeval over.

Lees het artikel

Wat zijn jouw slechte eigenschappen?

CPIMAGE:31981|slechte eigenschappen

In veel sollicitatiegesprekken wordt er naar je slechte eigenschappen gevraagd. Een eerlijk antwoord verplicht je om je mindere kantjes te onthullen. Met een ontwijkend of oneerlijk antwoord kom je weinig betrouwbaar over. Hoe kun je dan toch een goede indruk achterlaten?

Lees het artikel

Jezelf voorstellen tijdens een sollicitatiegesprek? Zo doe je dat!

CPIMAGE:31951|jezelf voorstellen sollicitatiegesprek

‘Vertel eens iets over jezelf?’: het is een eenvoudige vraag, maar interviewers kunnen er heel veel uit afleiden. Hoe je deze vraag moet beantwoorden? Boeiend maar bondig, en dat doe je zo.

Lees het artikel

Het geheim van een geslaagd sollicitatiegesprek

CPIMAGE:31892|geheim sollicitatiegesprek

Je hebt het juiste profiel, een sterk CV en je had een goed gevoel na je sollicitatiegesprek… en toch grijp je net naast de job. Niets aan te doen, denk je in zo’n geval. StepStone verklapt je het geheim van een geslaagd sollicitatiegesprek.

Lees het artikel

Met deze uitspraken verpest je je sollicitatiegesprek

CPIMAGE:31876|sollicitatiegesprek verpesten

Het is zover, na alle moeite die je deed – interessante vacatures zoeken, een CV opstellen en een sollicitatiebrief schrijven - mag je eindelijk op sollicitatiegesprek. En dan… verpest je het met één domme uitspraak. Jammer, maar het gebeurt weleens. Dit zeg je beter niet tijdens een sollicitatiegesprek.

Lees het artikel

Slecht sollicitatiegesprek? Zo ga je toch met een positief gevoel weg

CPIMAGE:31570|slecht sollicitatiegesprek

Je hebt een sollicitatiegesprek en voelt dat het niet helemaal de goede kant opgaat? Lees dan de tips op StepStone.be en beëindig je gesprek toch nog op een positieve manier.

Lees het artikel

Vijf blunders die je sollicitatiegesprek naar de vaantjes helpen

CPIMAGE:31476|blunders

Een verknoeid sollicitatiegesprek is altijd zonde. Zeker als je zélf aan de basis ligt van de mismatch. Hier vind je zeven dommigheden die je kans op de job drastisch verkleinen. Zorg dat je niet in de val trapt!

Lees het artikel

Slecht sollicitatiegesprek? Het volgende wordt beter!

CPIMAGE:31391|slecht sollicitatiegesprek

Ok, je hebt het verknoeid. Je was te zenuwachtig, struikelde over je woorden, legde te weinig nadruk op je sterke punten en je wist van geen hout pijlen te maken toen je een vraag kreeg over je ambities en doelstellingen voor de komende vijf jaar. Gemiste kans. En je had zo veel verwacht van dit sollicitatiegesprek.

Lees het artikel

Hoe leg je uit dat je werkloos was?

CPIMAGE:36546|explainCV-article

Er zijn verschillende redenen waarom je een bepaalde periode werkloos was tussen je jobs in. Maar wat antwoord je als een rekruteerder ernaar vraagt tijdens een sollicitatiegesprek?

Lees het artikel

Te laat voor je sollicitatiegesprek?

CPIMAGE:30615|te laat sollicitatiegesprek

Iedereen probeert natuurlijk op tijd te komen voor een sollicitatiegesprek. Maar wat als dat om de één of andere reden toch niet lukt? Te laat komen getuigt van een gebrek aan professionaliteit, zeker als je je niet verontschuldigt of niet verwittigt, en is het voor de interviewer misschien wel een reden om je niet aan te nemen.

Lees het artikel

Welke kleur draag je om te solliciteren?

CPIMAGE:30234|kleuren

Casual, chic en modieus, of strak in het pak. De juiste outfit kiezen voor je sollicitatiegesprek is geen sinecure. Bovendien zouden de kleuren die je draagt iets zeggen over je persoonlijkheid. Twijfelde je over een rood ensemble, een groene broek of een roze hemdje? Lees dan toch eerst maar even dit.

Lees het artikel

Ontslagen? Hoe leg je dit uit tijdens een sollicitatiegesprek?

CPIMAGE:29696|ontslagen

Wat de reden voor je ontslag ook was, je zal het moeten kunnen uitleggen bij je volgende sollicitatiegesprek want de interviewer zal er hoogstwaarschijnlijk wel naar vragen. Wij hebben enkele tips voor je om deze gevoelige kwestie goed af te handelen.

Lees het artikel

Sollicitatiegesprek: wat zeg je in de lift tegen de interviewer?

CPIMAGE:28599|voor sollicitiegesprek

Voor je sollicitatiegesprek bel je aan bij het bedrijf. Na enkele minuten komt de interviewer je halen aan de receptie. Dan moet je nog enkele miuten stappen tot aan het kantoor van de interviewer. Wat zeg je nu tegen de interviewer tijdens deze belangrijke eerste minuten? StepStone helpt je!

Lees het artikel

Welke vragen moet jij jezelf stellen na een sollicitatiegesprek?

CPIMAGE:28459|vragen na sollicitatiegesprek

Als je met een slecht gevoel buiten komt na een sollicitatiegesprek, kan je je enkele vragen stellen. Wij helpen je om te beslissen of die job je gelukkig zal maken.

Lees het artikel

Tips voor een gedragsgericht interview

CPIMAGE:28199|gedragsgericht interview

Een gedragsgericht interview peilt naar hoe jij concreet zou reageren of gereageerd hebt in een bepaalde situatie. Wij vertellen je hoe je zo’n gesprek tot een goed einde brengt.

Lees het artikel

Wat is een case interview?

CPIMAGE:28117|case interview

Als je gesolliciteerd hebt, word je op een dag misschien uitgenodigd voor een case interview. Wat wil dat eigenlijk zeggen en hoe kan je je daar op voorbereiden? Wij geven je in dit artikel wat meer uitleg zodat jij van je case een succes kan maken.

Lees het artikel

10 tips voor een groepsgesprek

CPIMAGE:28001|groepsgesprek

Sommige bedrijven organiseren groepsgesprekken met een aantal sollicitanten. Jij zal je dan nog meer moeten bewijzen dan tijdens een ‘klassiek’ sollicitatiegesprek. Wij geven je alvast tips.

Lees het artikel

10 redenen om goed te luisteren tijdens een sollicitatiegesprek

CPIMAGE:27833|luisteren tijdens sollicitatiegesprek

Het is heel belangrijk om goed te luisteren naar wat de interviewer zegt tijdens een sollicitatiegesprek en daar eventueel op in te spelen. Wij geven je 10 goede redenen om extra goed te luisteren tijdens het sollicitatiegesprek.

Lees het artikel

Sollicitatiegesprek: de verschillende soorten interviews

CPIMAGE:27781|sollicitatiegesprek - soorten interviews

Je kan je perfect voorbereiden op een sollicitatiegesprek. StepStone geeft je in dit artikel wat meer uitleg over enkele soorten interviews die je kan voorgeschoteld krijgen tijdens een sollicitatieprocedure.

Lees het artikel

Weet een interviewer wanneer ik lieg tijdens een sollicitatiegesprek?

CPIMAGE:27705|Liegen tijdens sollicitatiegesprek

Liegen tijdens een sollicitatiegesprek is echt geen goed idee. Bedrijven kunnen een aantal dingen heel gemakkelijk achterhalen. En als ze je op een leugen betrappen, kan jij die job wel vergeten. In dit artikel lees je hoe een interviewer kan ontdekken dat jij liegt.

Lees het artikel

Sollicitatiegesprek: Wat zijn je sterke punten?

CPIMAGE:27689|Sollicitatiegesprek: wat zijn je sterke punten?

Als je gaat solliciteren, moet je vooral zelf goed weten waarom jij de beste kandidaat bent voor de job. Je kan je sterke punten alvast in je CV en motivatiebrief in de verf zetten, maar je moet ze ook tijdens een sollicitatiegesprek kunnen opnoemen. Denk er dus al eens goed over na. Wij helpen je op weg.

Lees het artikel

Sollicitatiegesprek: wat doe je terwijl je wacht?

CPIMAGE:27399|sollicitatiegesprek

Hoe kan je de tijd voor het sollicitatiegesprek dgoed besteden? Je moet er rekening mee houden dat het sollicitatiegesprek eigenlijk al begint van het moment waarop jij aanbelt.

Lees het artikel

Wat zijn jouw zwakke punten?

CPIMAGE:27304|zwakke punten

Als een interviewer je tijdens een sollicitatiegesprek vraagt wat je zwakke punten zijn, kan je beter niet zeggen dat je lui bent of dat je geen doorzetter bent. Maar wat kan je dan wel zeggen? Eigenlijk moet je je zwakke punten positief voorstellen, maar je mag ook niet overdrijven. Wij helpen je.

Lees het artikel

“Waarom zou ik jou aanwerven?”

CPIMAGE:27204|sollicitatiegesprek aanwerven

Tijdens een sollicitatiegesprek zal een interviewer je ongetwijfeld vragen: ‘Waarom zou ik jou moeten aanwerven en niet een andere kandidaat?’. Je goed voorbereiden is dus de boodschap.

Lees het artikel

Hoe voer je een sollicitatiegesprek via videoconferencing?

CPIMAGE:26551|sollicitatiegesprek videoconferencing

Steeds meer bedrijven organiseren sollicitatiegesprekken via videoconferencing. Rekruteerders zien dat dit bijna even doeltreffend werkt als een face-to-facegesprek en veel makkelijker te organiseren is.

Lees het artikel

Checklist voor je sollicitatiegesprek

CPIMAGE:25993|sollicitatiegesprek checklist

Wij hebben voor jou een checklist opgesteld met de 6 belangrijkste vragen die jezelf moet stellen voor je naar het gesprek vertrekt.

Lees het artikel

Je sollicitatiegesprek begint vroeger dan je denkt

CPIMAGE:25357|sollicitatiegesprek

Het begin van een sollicitatiegesprek is belangrijk, veel belangrijker dan je misschien denkt. Eigenlijk begint je gesprek wanneer je aanbelt bij het bedrijf.

Lees het artikel

Welke outfit draag je voor een sollicitatiegesprek?

CPIMAGE:15738|dassen

Wat draag je het best voor een sollicitatiegesprek? Als vrouw een opvallend rood mantelpakje, of hou je het beter sober? En een man, moet die een driedelig pak dragen? Hiervoor bestaan geen vaste regels, maar wij geven je alvast 5 tips die je zullen helpen.

Lees het artikel

Hoe verkoop je jezelf tijdens een sollicitatiegesprek?

CPIMAGE:36687|Interview-article

Tijdens een sollicitatiegesprek moet je jezelf verkopen, zegt men altijd. Gelukkig bestaan er trucjes die je helpen tijdens het gesprek, ook als je van nature geen echte verkoper bent.

Lees het artikel

6 dingen die je moet weten na een sollicitatiegesprek

CPIMAGE:23335|sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek is je eerste zorg natuurlijk: jezelf zo goed mogelijk verkopen aan je nieuwe werkgever. Maar voor jou is dat gesprek ook een kans om het een en ander te leren over het reilen en zeilen van het bedrijf, de precieze inhoud van je job, en de sfeer onder de collega’s. Hierbij geven we je een checklist van wat je zoal in de gaten moet houden.

Lees het artikel

Bereid je voor op een telefonisch interview na je sollicitatie

CPIMAGE:22642|interview sollicitatie, telefonisch interview

Als je een sollicitatie verstuurd hebt, kan je maar beter voorbereid zijn, want met wat geluk belt de werkgever je zeer binnenkort op. Sommige bedrijven bellen je gewoon om een afspraak vast te leggen voor een eerste gesprek, maar andere kiezen voor een volledig telefonisch interview voor ze je uitnodigen.

Lees het artikel

Onze Channels

Loading...