Jobs zoeken
(Functie, bedrijf, referentienr.)
(gemeente of postcode)
sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprek

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Bereid je dan goed voor, zo maak je meer kans op die job.

Morgen een sollicitatiegesprek? Dit mag je niet vergeten!

CPIMAGE:32079|morgen sollicitatiegesprek

Zowat een week geleden kreeg je het telefoontje: je mag op gesprek. De voorbije dagen bereidde je dat zo goed mogelijk voor, en morgen is het zover. Wil je helemaal zeker zijn dat je niets over het hoofd hebt gezien? Met deze checklist voor je sollicitatiegesprek laat je niets aan het toeval over.

Lees het artikel

Wat zijn jouw slechte eigenschappen?

CPIMAGE:31981|slechte eigenschappen

In veel sollicitatiegesprekken wordt er naar je slechte eigenschappen gevraagd. Een eerlijk antwoord verplicht je om je mindere kantjes te onthullen. Met een ontwijkend of oneerlijk antwoord kom je weinig betrouwbaar over. Hoe kun je dan toch een goede indruk achterlaten?

Lees het artikel

Jezelf voorstellen tijdens een sollicitatiegesprek? Zo doe je dat!

CPIMAGE:31951|jezelf voorstellen sollicitatiegesprek

‘Vertel eens iets over jezelf?’: het is een eenvoudige vraag, maar interviewers kunnen er heel veel uit afleiden. Hoe je deze vraag moet beantwoorden? Boeiend maar bondig, en dat doe je zo.

Lees het artikel

Het geheim van een geslaagd sollicitatiegesprek

CPIMAGE:31892|geheim sollicitatiegesprek

Je hebt het juiste profiel, een sterk CV en je had een goed gevoel na je sollicitatiegesprek… en toch grijp je net naast de job. Niets aan te doen, denk je in zo’n geval. StepStone verklapt je het geheim van een geslaagd sollicitatiegesprek.

Lees het artikel

Met deze uitspraken verpest je je sollicitatiegesprek

CPIMAGE:31876|sollicitatiegesprek verpesten

Het is zover, na alle moeite die je deed – interessante vacatures zoeken, een CV opstellen en een sollicitatiebrief schrijven - mag je eindelijk op sollicitatiegesprek. En dan… verpest je het met één domme uitspraak. Jammer, maar het gebeurt weleens. Dit zeg je beter niet tijdens een sollicitatiegesprek.

Lees het artikel

Slecht sollicitatiegesprek? Zo ga je toch met een positief gevoel weg

CPIMAGE:31570|slecht sollicitatiegesprek

Je hebt een sollicitatiegesprek en voelt dat het niet helemaal de goede kant opgaat? Lees dan de tips op StepStone.be en beëindig je gesprek toch nog op een positieve manier.

Lees het artikel

Vijf blunders die je sollicitatiegesprek naar de vaantjes helpen

CPIMAGE:31476|blunders

Een verknoeid sollicitatiegesprek is altijd zonde. Zeker als je zélf aan de basis ligt van de mismatch. Hier vind je zeven dommigheden die je kans op de job drastisch verkleinen. Zorg dat je niet in de val trapt!

Lees het artikel

Slecht sollicitatiegesprek? Het volgende wordt beter!

CPIMAGE:31391|slecht sollicitatiegesprek

Ok, je hebt het verknoeid. Je was te zenuwachtig, struikelde over je woorden, legde te weinig nadruk op je sterke punten en je wist van geen hout pijlen te maken toen je een vraag kreeg over je ambities en doelstellingen voor de komende vijf jaar. Gemiste kans. En je had zo veel verwacht van dit sollicitatiegesprek.

Lees het artikel

Te laat voor je sollicitatiegesprek?

CPIMAGE:30615|te laat sollicitatiegesprek

Iedereen probeert natuurlijk op tijd te komen voor een sollicitatiegesprek. Maar wat als dat om de één of andere reden toch niet lukt? Te laat komen getuigt van een gebrek aan professionaliteit, zeker als je je niet verontschuldigt of niet verwittigt, en is het voor de interviewer misschien wel een reden om je niet aan te nemen.

Lees het artikel

Welke kleur draag je om te solliciteren?

CPIMAGE:30234|kleuren

Casual, chic en modieus, of strak in het pak. De juiste outfit kiezen voor je sollicitatiegesprek is geen sinecure. Bovendien zouden de kleuren die je draagt iets zeggen over je persoonlijkheid. Twijfelde je over een rood ensemble, een groene broek of een roze hemdje? Lees dan toch eerst maar even dit.

Lees het artikel

Ontslagen? Hoe leg je dit uit tijdens een sollicitatiegesprek?

CPIMAGE:29696|ontslagen

Wat de reden voor je ontslag ook was, je zal het moeten kunnen uitleggen bij je volgende sollicitatiegesprek want de interviewer zal er hoogstwaarschijnlijk wel naar vragen. Wij hebben enkele tips voor je om deze gevoelige kwestie goed af te handelen.

Lees het artikel

Sollicitatiegesprek: wat zeg je in de lift tegen de interviewer?

CPIMAGE:28599|voor sollicitiegesprek

Voor je sollicitatiegesprek bel je aan bij het bedrijf. Na enkele minuten komt de interviewer je halen aan de receptie. Dan moet je nog enkele miuten stappen tot aan het kantoor van de interviewer. Wat zeg je nu tegen de interviewer tijdens deze belangrijke eerste minuten? StepStone helpt je!

Lees het artikel

Welke vragen moet jij jezelf stellen na een sollicitatiegesprek?

CPIMAGE:28459|vragen na sollicitatiegesprek

Als je met een slecht gevoel buiten komt na een sollicitatiegesprek, kan je je enkele vragen stellen. Wij helpen je om te beslissen of die job je gelukkig zal maken.

Lees het artikel

Tips voor een gedragsgericht interview

CPIMAGE:28199|gedragsgericht interview

Een gedragsgericht interview peilt naar hoe jij concreet zou reageren of gereageerd hebt in een bepaalde situatie. Wij vertellen je hoe je zo’n gesprek tot een goed einde brengt.

Lees het artikel

Wat is een case interview?

CPIMAGE:28117|case interview

Als je gesolliciteerd hebt, word je op een dag misschien uitgenodigd voor een case interview. Wat wil dat eigenlijk zeggen en hoe kan je je daar op voorbereiden? Wij geven je in dit artikel wat meer uitleg zodat jij van je case een succes kan maken.

Lees het artikel

10 tips voor een groepsgesprek

CPIMAGE:28001|groepsgesprek

Sommige bedrijven organiseren groepsgesprekken met een aantal sollicitanten. Jij zal je dan nog meer moeten bewijzen dan tijdens een ‘klassiek’ sollicitatiegesprek. Wij geven je alvast tips.

Lees het artikel

10 redenen om goed te luisteren tijdens een sollicitatiegesprek

CPIMAGE:27833|luisteren tijdens sollicitatiegesprek

Het is heel belangrijk om goed te luisteren naar wat de interviewer zegt tijdens een sollicitatiegesprek en daar eventueel op in te spelen. Wij geven je 10 goede redenen om extra goed te luisteren tijdens het sollicitatiegesprek.

Lees het artikel

Sollicitatiegesprek: de verschillende soorten interviews

CPIMAGE:27781|sollicitatiegesprek - soorten interviews

Je kan je perfect voorbereiden op een sollicitatiegesprek. StepStone geeft je in dit artikel wat meer uitleg over enkele soorten interviews die je kan voorgeschoteld krijgen tijdens een sollicitatieprocedure.

Lees het artikel

Weet een interviewer wanneer ik lieg tijdens een sollicitatiegesprek?

CPIMAGE:27705|Liegen tijdens sollicitatiegesprek

Liegen tijdens een sollicitatiegesprek is echt geen goed idee. Bedrijven kunnen een aantal dingen heel gemakkelijk achterhalen. En als ze je op een leugen betrappen, kan jij die job wel vergeten. In dit artikel lees je hoe een interviewer kan ontdekken dat jij liegt.

Lees het artikel

Sollicitatiegesprek: Wat zijn je sterke punten?

CPIMAGE:27689|Sollicitatiegesprek: wat zijn je sterke punten?

Als je gaat solliciteren, moet je vooral zelf goed weten waarom jij de beste kandidaat bent voor de job. Je kan je sterke punten alvast in je CV en motivatiebrief in de verf zetten, maar je moet ze ook tijdens een sollicitatiegesprek kunnen opnoemen. Denk er dus al eens goed over na. Wij helpen je op weg.

Lees het artikel

Sollicitatiegesprek: wat doe je terwijl je wacht?

CPIMAGE:27399|sollicitatiegesprek

Hoe kan je de tijd voor het sollicitatiegesprek dgoed besteden? Je moet er rekening mee houden dat het sollicitatiegesprek eigenlijk al begint van het moment waarop jij aanbelt.

Lees het artikel

Wat zijn jouw zwakke punten?

CPIMAGE:27304|zwakke punten

Als een interviewer je tijdens een sollicitatiegesprek vraagt wat je zwakke punten zijn, kan je beter niet zeggen dat je lui bent of dat je geen doorzetter bent. Maar wat kan je dan wel zeggen? Eigenlijk moet je je zwakke punten positief voorstellen, maar je mag ook niet overdrijven. Wij helpen je.

Lees het artikel

Sollicitatiegesprek: bereid je voor op de tweede ronde

CPIMAGE:27263|tweede sollicitatiegesprek

Hoe bereid je je voor op de tweede ronde bij een sollicitatie, en welke vragen stel je dan? StepStone zoekt het uit. Lees het artikel.

Lees het artikel

“Waarom zou ik jou aanwerven?”

CPIMAGE:27204|sollicitatiegesprek aanwerven

Tijdens een sollicitatiegesprek zal een interviewer je ongetwijfeld vragen: ‘Waarom zou ik jou moeten aanwerven en niet een andere kandidaat?’. Je goed voorbereiden is dus de boodschap.

Lees het artikel

Hoe voer je een sollicitatiegesprek via videoconferencing?

CPIMAGE:26551|sollicitatiegesprek videoconferencing

Steeds meer bedrijven organiseren sollicitatiegesprekken via videoconferencing. Rekruteerders zien dat dit bijna even doeltreffend werkt als een face-to-facegesprek en veel makkelijker te organiseren is.

Lees het artikel

Checklist voor je sollicitatiegesprek

CPIMAGE:25993|sollicitatiegesprek checklist

Wij hebben voor jou een checklist opgesteld met de 6 belangrijkste vragen die jezelf moet stellen voor je naar het gesprek vertrekt.

Lees het artikel

Je sollicitatiegesprek begint vroeger dan je denkt

CPIMAGE:25357|sollicitatiegesprek

Het begin van een sollicitatiegesprek is belangrijk, veel belangrijker dan je misschien denkt. Eigenlijk begint je gesprek wanneer je aanbelt bij het bedrijf.

Lees het artikel

Welke outfit draag je voor een sollicitatiegesprek?

CPIMAGE:15738|dassen

Wat draag je het best voor een sollicitatiegesprek? Als vrouw een opvallend rood mantelpakje, of hou je het beter sober? En een man, moet die een driedelig pak dragen? Hiervoor bestaan geen vaste regels, maar wij geven je alvast 5 tips die je zullen helpen.

Lees het artikel

Hoe verkoop je jezelf tijdens een sollicitatiegesprek?

CPIMAGE:23375|sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek moet je jezelf verkopen, zegt men altijd. Voor de meesten onder ons is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Want om te verkopen, moest je daar geen talent voor hebben? Toch bestaan er trucjes die je kunnen helpen tijdens het sollicitatiegesprek, ook als je van nature geen echte verkoper bent.

Lees het artikel

6 dingen die je moet weten na een sollicitatiegesprek

CPIMAGE:23335|sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek is je eerste zorg natuurlijk: jezelf zo goed mogelijk verkopen aan je nieuwe werkgever. Maar voor jou is dat gesprek ook een kans om het een en ander te leren over het reilen en zeilen van het bedrijf, de precieze inhoud van je job, en de sfeer onder de collega’s. Hierbij geven we je een checklist van wat je zoal in de gaten moet houden.

Lees het artikel

Bereid je voor op een telefonisch interview na je sollicitatie

CPIMAGE:22642|interview sollicitatie, telefonisch interview

Als je een sollicitatie verstuurd hebt, kan je maar beter voorbereid zijn, want met wat geluk belt de werkgever je zeer binnenkort op. Sommige bedrijven bellen je gewoon om een afspraak vast te leggen voor een eerste gesprek, maar andere kiezen voor een volledig telefonisch interview voor ze je uitnodigen.

Lees het artikel

Geef niet op na een eerste sollicitatiegesprek

CPIMAGE:21841|sollicitatiegesprek, solliciteren

Je kan veel leren uit een sollicitatiegesprek en je hoeft zeker niet passief te zitten wachten tot het bedrijf je terugbelt. Wat kan je na een sollicitatiegesprek nog doen?

Lees het artikel

5 tips om alles te weten te komen over je nieuwe job

CPIMAGE:21051|sollicitatietips voor je job

Als je voor een nieuwe job kiest, wil je natuurlijk goed weten waar je aan begint. De jobomschrijving in advertenties helpt je al goed op weg. Maar als je wordt uitgenodigd voor een eerste gesprek, moet je alles proberen te weten te komen over de job.

Lees het artikel

Wat zeg je aan het einde van een sollicitatiegesprek?

CPIMAGE:20648|sollicitatiegesprek

Als een interviewer alle vragen gesteld heeft tijdens een sollicitatiegesprek, kan je niet zomaar je jas nemen en vertrekken. Het is belangrijk om een sollicitatie goed af te sluiten zodat je een goede indruk nalaat bij de rekruteerder.

Lees het artikel

Sollicitatiegesprek: welke vragen mag de interviewer niet stellen?

CPIMAGE:20520|sollicitatiegesprek

Maar wat als de interviewer je nu vragen stelt waar je liever niet op wil antwoorden? Weiger je dan te antwoorden? Lieg je? Of zeg je gewoon de waarheid, ook al kan je dat die job kosten... Wij geven je een overzicht van de vragen die een interviewer niet mag stellen tijdens een sollicitatiegesprek.

Lees het artikel

Let op je lichaamstaal tijdens sollicitatiegesprek

CPIMAGE:20197|sollicitatiegesprek,solliciteren

Tijdens een sollicitatiegesprek is het niet alleen belangrijk om de juiste antwoorden te geven op de vragen die de interviewer stelt, ook je lichaamstaal is van heel groot belang! Je kan wel zeggen dat je heel enthousiast bent, maar als je onverzorgd en helemaal in elkaar gedoken voor de interviewer zit, zal niemand je geloven.

Lees het artikel

Sollicitatiegesprek? Deze muziek helpt je!

CPIMAGE:19699|sollicitatiegesprek

Vertrek jij met knikkende knieën naar een sollicitatiegesprek? Dan hebben wij wat goede raad voor jou. Zet de juiste muziek op voor je vertrekt naar het gesprek, of zelfs onderweg in de auto.

Lees het artikel

Sollicitatiegesprek: stel zelf ook vragen

CPIMAGE:31710|welke vragen stellen tijdens sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek moet een soort van kennismakingsgesprek zijn waarin rekruteerder en kandidaat elkaar beter leren kennen om te ontdekken of er een match is tussen beiden. Het is heel belangrijk om zelf vragen te stellen tijdens een sollicitatiegesprek, zodat jij een beter beeld krijgt van de job en je weet waar je (misschien wel) aan begint.  

Lees het artikel

Sollicitatiegesprek: bedrijven geven tips

CPIMAGE:26310|sollicitatiegesprek

Na weken solliciteren word je eindelijk uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Om de anderen een stap voor te zijn, zit er maar één ding op: je sollicitatiegesprek voorbereiden. Wij hebben in dit artikel enkele tips van bedrijven gebundeld.

Lees het artikel

Sollicitatiegesprek: de twee slechtste ooit

Als je naar een sollicitatiegesprek gaat, zijn er bepaalde basisregels waar je rekening mee moet houden. Toch merken rekruteerders nog maar al te vaak dat sollicitanten zelfs de elementaire beleefdheidsregels plots vergeten. Wij geven je een videooverzicht van de 2 slechtste sollicitatiegesprekken. De video’s bestaan helaas enkel in het Engels.

Lees het artikel

Sollicitatiegesprek? No stress!

CPIMAGE:18412|sollicitatiegesprek

Uit onderzoek blijkt dat de overgrote meerderheid van de Belgen zenuwachtig is voor een sollicitatiegesprek. Jij ook?

Lees het artikel

De 10 favoriete vragen van werkgevers

CPIMAGE:16936|vragen bij sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek zal de werkgever zich snel een oordeel moeten vormen over jou. Je moet dus een goede indruk maken en de rekruteerder ervan overtuigen dat jij de beste kandidaat bent voor de job. Het is dus heel belangrijk dat je ontspannen en op je gemak overkomt. Er bestaan geen wondermiddeltjes om de stress voor een gesprek tegen te gaan. Belangrijk is dat je je goed voorbereidt en dat je vooraf inspeelt op de vragen die zullen gesteld worden. Sommige vragen komen namelijk tijdens ieder sollicitatiegesprek terug.

Lees het artikel

Wat kan je leren uit een sollicitatiegesprek?

CPIMAGE:16478|102745733-3

Veel kandidaten komen buiten na een sollicitatiegesprek en proberen het gesprek zo snel mogelijk te vergeten. Dat is geen goed idee. Denk nog eens goed na over het gesprek, daar kan je veel uit leren voor andere gesprekken in de toekomst!

Lees het artikel

Spring eruit en word uitgenodigd voor een eerste gesprek!

CPIMAGE:15806|spring

Een bedrijf krijgt voor elke openstaande vacature tientallen en soms wel honderden CV’s en brieven. Ze bekijken elk CV daarom slechts enkele seconden. Jij moet er dan ook voor zorgen dat jouw CV en brief eruit springen!

Lees het artikel

Hoe overleef ik een moeilijk sollicitatiegesprek?

CPIMAGE:14015|gesprek

Je hebt het ongetwijfeld al meegemaakt: tijdens een sollicitatiegesprek krijg je niets dan moeilijke vragen voorgeschoteld zodat het wel een kruisverhoor lijkt. Je begint er zelf bijna van te twijfelen of je wel geschikt bent voor de job. Maar geen nood, probeer altijd rustig te blijven, veel interviewers stellen bewust confronterende vragen om te zien hoe jij reageert. Laat je dus zeker niet in de war brengen door vragen zoals: ‘Vind je zelf ook niet dat je niet genoeg ervaring hebt voor deze job?’

Lees het artikel

Wat je zeker niet mag doen tijdens een sollicitatiegesprek

CPIMAGE:10113|businessmen 8

Stel: je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Dan heb je al een eerste belangrijke hindernis overwonnen. Nu moet je de interviewer er alleen nog van overtuigen dat jij de ideale kandidaat bent voor de job.

Lees het artikel

Weet voor welke job je solliciteert

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Neem dan zeker even de tijd om wat informatie op te zoeken over de job en het bedrijf.

Lees het artikel

Hoe moet je je gedragen tijdens een sollicitatiegesprek?

CPIMAGE:8990|juist gedrag sollicitatiegesprek

StepStone geeft je tips om een goede indruk na te laten bij de rekruteerder tijdens je sollicitatiegesprek. Deze algemene tips zullen je bij elke sollicitatie helpen zodat je je kans op de job vergroot.

Lees het artikel

Hoe een sollicitatiegesprek voorbereiden?

CPIMAGE:24948|sollicitatiegesprek

Wij geven je enkele tips, zodat je goed voorbereid naar je sollicitatiegesprek kan vertrekken!

Lees het artikel

Sollicitatiegesprek: Welke vragen mag je verwachten?

CPIMAGE:8889|Sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprek: Welke vragen mag je verwachten? Iedere interviewer heeft zijn eigen werkwijze, maar een aantal vragen komen in bijna elk sollicitatiegesprek terug. Je kan hier dan ook gemakkelijk voordien al een antwoord op verzinnen, zo kan je onmiddellijk antwoorden.

Lees het artikel

Onze Channels

Loading...