Jobs zoeken
(functie, bedrijf, referentienr.)
(gemeente of postcode)

Sollicitatiebrief: hoe begin ik er aan?

sollicitatiebrief

In een paar zinnen de rekruteerder er van overtuigen dat jij de ideale kandidaat bent. Dat moet je doen in je sollicitatiebrief. Het lijkt eenvoudig, maar hoe begin je daar nu aan? Wij geven je enkele tips.

 

 

 


Een sollicitatiebrief of motivatiebrief moet niet altijd een echte 'brief' zijn. Je stuurt best met elke sollicitatie je motivatie mee, maar die kan zowel met de post, als per mail of met een online formulier meegestuurd worden. In dit artikel hebben we het gemakkelijkheidshalve over een 'brief'.

Vul je CV aan

In je CV geef je een overzicht van de feiten: je studies, je ervaring en andere zaken die belangrijk zijn voor je carrière. Je mag in je brief dingen herhalen die in je CV staan, maar geef er dan wat meer uitleg bij. Zo kan je bijvoorbeeld het onderwerp van je thesis of je taken in een bepaald bedrijf wat meer toelichten. Doe dit enkel als het relevant is voor de job waarvoor je solliciteert.

Schrijf wat het bedrijf wil lezen

Beperk je tot die elementen die belangrijk zijn voor de lezer. Ervaring of feiten die niet relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert, moet je niet in je motivatiebrief vermelden. Als je bijvoorbeeld solliciteert voor een functie waarvoor een grondige kennis van het Engels gevraagd wordt, moet je in je brief niet te diep ingaan op je kennis van het Frans. In je CV moet je wel alle talen vermelden die je kent.

Argumenteer

Zet in je motivatiebrief duidelijk voor welke functie je solliciteert en waarom je graag die job zou uitoefenen. Heb je bijvoorbeeld specifiek interesse in de sector waarin het bedrijf actief is, dan kan je dat vermelden. Heb je in het verleden een gelijkaardige job uitgeoefend of heb je tijdens je stage relevante ervaring opgedaan? Dat kunnen allemaal belangrijke argumenten zijn.

Geef voorbeelden

Voorbeelden werken altijd het best. Vraagt men voor de functie bijvoorbeeld ervaring met het organiseren van evenementen? Geef dan een voorbeeld van een evenement dat jij in het verleden mee georganiseerd hebt en leg eventueel kort uit welke taken jij voor je rekening genomen hebt, hoeveel deelnemers er waren,...

Laat zien wie je bent

In je CV kan je al in enkele woorden je persoonlijkheid beschrijven, maar in je brief kan je dit nog wat toelichten. Zo kan je bijvoorbeeld schrijven dat je zeer gedreven bent om de verkoopsresultaten te behalen en het bedrijf te helpen groeien, als je voor een salesfunctie solliciteert.

Stuur altijd een motivatiebrief mee

Of je nu per brief, mail of met een online sollicitatieformulier solliciteert, probeer altijd een motivatiebrief mee te sturen. Deze brief kan heel belangrijk zijn. Misschien zullen niet alle rekruteerders je brief lezen, maar daarom is hij niet minder belangrijk. Als een rekruteerder bijvoorbeeld twijfelt na het lezen van je CV, kan je brief hem misschien toch overtuigen om je uit te nodigen voor een gesprek.

Wij zetten alles nog even op een rijtje in een checklist:

  • Heb ik de functie vermeld waarvoor ik solliciteer?
  • Heb ik duidelijk aangegeven waarom ik die job graag wil?
  • Heb ik duidelijk gezegd waarom ik de ideale kandidaat ben?
  • Heb ik voorbeelden gegeven?
  • Heb ik een duidelijker beeld gegeven van mijn persoonlijkheid?
  • Heb ik mijn brief nog eens goed nagelezen op schrijffouten?


Zoek je nog meer tips voor je sollicitatiebrief? Op deze pagina vind je ze

Verwante artikels

Sollicitatiebrief schrijven voor dummy's

CPIMAGE:27090|sollicitatiebrief schrijven

Een sollicitatiebrief schrijven als je niet echt een schrijftalent bent? De volgende tips helpen je alvast op weg.

Lees het artikel

Sollicitatiebrief: drie tips voor de perfecte brief

CPIMAGE:21795|sollicitatiebrief

In je sollicitatiebrief moet je zoveel mogelijk overtuigende argumenten proberen te verwerken zonder arrogant over te komen. Wij geven je drie nuttige tips die je zullen helpen.

Lees het artikel

Sollicitatiebrief: de meest gemaakte fouten

CPIMAGE:35714|Resume-article

Een fout in een sollicitatiebrief kan fataal zijn... Eén domme schrijffout kan de beslissing van de rekruteerder om je uit te nodigen voor een gesprek beïnvloeden. Je kan dan maar beter alles op alles zetten om een foutloze sollicitatiebrief (of –mail) te versturen!

Lees het artikel

Hoe moet je sollicitatiebrief eruitzien??

CPIMAGE:19681|sollicitatiebrief

Niet alleen de inhoud van je sollicitatiebrief is belangrijk bij het solliciteren voor een job, hij moet er ook goed uitzien. Als we het hebben over je sollicitatiebrief, bedoelen we natuurlijk je sollicitatie per e-mail, want brieven worden nog maar zelden gebruikt.

Lees het artikel

Moet ik een motivatiebrief schrijven als ik solliciteer voor een job?

CPIMAGE:19255|motivatiebrief

Steeds minder mensen die een nieuwe job zoeken sturen een motivatiebrief mee met hun sollicitatie. Wij zetten in dit artikel enkele zeer goede redenen op een rijtje waarom jij een motivatiebrief moet meesturen als je solliciteert voor een job.

Lees het artikel

Loading...