Jobs zoeken
(functie, bedrijf, referentienr.)
(gemeente of postcode)

Loon: 5 tips om te krijgen wat je wil

loon

Als je graag een hoger loon wil, moet je je manager er van proberen te overtuigen dat je meer waard bent. Goed kunnen onderhandelen is dan een voordeel. Je moet je ook een beetje flexibel opstellen, want misschien is er geen ruimte voor loonsverhogingen in het bedrijf. Wij geven je enkele tips om beter te onderhandelen over je loon, of over eventuele alternatieven zoals een bedrijfswagen of een opleiding.

 

 

 

1. Bereid je goed voor

Voordat je begint te onderhandelen over je loon, moet je je afvragen 'Wat wil ik bereiken?' Bedenk welk loon je eigenlijk wil, en wat je minimum wil bereiken als je dat niet krijgt (als een loonsverhoging niet kan, ben je dan ook tevreden met een extralegaal voordeel of een opleiding?). Bedenk wat de mogelijke reacties kunnen zijn van je gesprekspartner en hoe je daarmee om kan gaan. Formuleer zo concreet mogelijk wat je wil en haal overtuigende argumenten aan waarom jij een hoger loon wil.

2. Geloof niet in mirakels

Onderhandelen gaat altijd over geven en nemen, daarom heet het ook onderhandelen. Je zal moeten geven om te kunnen krijgen. Uiteindelijk moeten beide partijen tevreden zijn met het resultaat, in dit geval dus het loon of een ander voordeel. Stel realistische doelstellingen voor jezelf. Zo zal je nadien niet teleurgesteld zijn. Als je pakweg 10% meer loon zou willen, hou er dan rekening mee dat je dat misschien niet zomaar zal krijgen. Zorg ervoor dat de alternatieven die je eventueel gaat vragen, realistisch zijn en aansluiten bij je huidige functie. Als bijvoorbeeld enkel de managers een bedrijfswagen hebben, hou er dan rekening mee dat de kans klein is dat jij als enige niet-manager een bedrijfswagen zal krijgen.

3. Stel je flexibel op, maar weet wat je wil

Laat je niet doen. Daarnaast moet je je natuurlijk ook kunnen inleven in de situatie van je gesprekspartner. Een goede onderhandelaar combineert namelijk een krachtige, vasthoudende instelling met inlevingsvermogen en flexibiliteit. Je moet kunnen inspelen op veranderende situaties en creatief zijn in het bedenken van alternatieven. We geven je hier alvast enkele tips die je zullen helpen om de tegenpartij te overtuigen om toegevingen te doen of compromissen te sluiten over je loon:

  • Reageer positief en enthousiast op constructieve voorstellen van de tegenpartij in verband met je loon. Zo creëer je een open en positieve sfeer en zal je gesprekspartner zich niet ergeren. Zeg ook nooit 'nooit'. Neem je tijd om te onderhandelen en om over iets na te denken en beantwoord vragen niet meteen met 'ja' of 'nee'.
  • Peil naar de mening van de tegenpartij door vragen te stellen als: 'Wat zou je er van vinden als...' of 'Wat zou jij doen?'.
  • Wijs altijd op de voordelen voor het bedrijf en benadruk dat je een oplossing zoekt die voor beide partijen aanvaardbaar is.

4. Geef niet op

Geef bij het begin van het gesprek aan wat je wil bereiken. Stel je niet te vastbesloten op over het loon dat jij wil, want dan zal het gesprek onmiddellijk vastlopen. Geef wel je grenzen aan. Laat je niet leiden door bescheidenheid of slechte argumenten, maar durf te vragen wat je wil. Loopt de onderhandeling vast? Ga dan liever later nog eens rond de tafel zitten in plaats van akkoord te gaan met een loon waar je niet tevreden mee bent.

5. Maak duidelijke afspraken

Het komt nogal eens voor dat verschillende partijen de gemaakte afspraken anders interpreteren. Jij denkt misschien dat je manager gaat nadenken over een hoger loon, terwijl hij dat niet onmiddellijk van plan is. Dat is onduidelijk en kan later problemen veroorzaken. Zorg er dan ook altijd voor dat conclusies duidelijk zwart op wit staan en dat iedereen het daar over eens is. Herhaal aan het einde van het gesprek nog eens wat er besloten is.
 

Verwante artikels

De leeftijd, de grootste invloed op het loon!

CPIMAGE:34166|1015_V2_article_image1

De FOD Economie publiceerde zopas de cijfers over de lonen in België in 2013. Het verbaast niet dat de leeftijd een grote invloed blijft hebben, ook al speelt dit meer bij bedienden dan bij arbeiders. In 2013 bedroeg het gemiddelde brutoloon 3300 euro.

Lees het artikel

Hoe HR-professionals over hun eigen salaris kunnen onderhandelen

HR-professionals hebben een goed beeld van de gangbare salarissen in de markt en weten als geen ander hoe je over je loon moet onderhandelen. Maar als het over hun eigen loon gaat, wordt dat al wat moeilijker. Welke argumenten kunnen HR-specialisten gebruiken om een hoger loon te verantwoorden?

Lees het artikel

Wat doe je met je eerste salaris?

CPIMAGE:28817|eerste salaris

Als je net afgestudeerd bent en je begint te werken, mag je je binnenkort aan je eerste salaris verwachten! Spannend! Als student moet je elke maand je best doen om rond te komen en plots heb je een volledig salaris. Maar wat doe je daar nu mee? StepStone geeft je tips.

Lees het artikel

Mag je met je collega’s over je loon praten?

CPIMAGE:27208|loon collega's

Een onderzoek van StepStone toonde aan dat het merendeel van de werknemers in Europa (74%) niet over hun loon praat met hun collega's. Doen ze hier goed aan? Of zou het beter zijn te weten hoeveel hun collega's verdienen?

Lees het artikel

8 tips om je loon beter te besteden

CPIMAGE:27096|loon

Je houdt van je job, maar je hebt moeite om aan het eind van de maand rond te komen met je salaris? Wij geven je enkele tips om je maandloon beter te beheren

Lees het artikel

Loading...