Jobs zoeken
(functie, bedrijf, referentienr.)
(gemeente of postcode)

Loon: 5 tips om te krijgen wat je wil

Salarydeal--article

Als je graag een hoger loon wil, komt het erop aan om je manager te overtuigen van het feit dat je meer waard bent. Goed kunnen onderhandelen is dan een voordeel. Wij geven 5 nuttige tips die je kunnen helpen bij het onderhandelen van je loon.1. Bereid je goed voor

Voordat je begint te onderhandelen over je loon, moet je je afvragen 'Wat wil ik bereiken?'. Bedenk welk loon je eigenlijk wil, en wat je minimum wil bereiken als je dat niet krijgt (als een loonsverhoging niet kan, ben je dan ook tevreden met een extralegaal voordeel of een opleiding?). Bedenk wat de mogelijke reacties kunnen zijn van je gesprekspartner en hoe je daarmee om kan gaan. Formuleer zo concreet mogelijk wat je wil en haal overtuigende argumenten aan waarom jij een hoger loon wil.

2. Geloof niet in mirakels

Onderhandelen gaat altijd over geven en nemen, daarom heet het ook onderhandelen. Je zal moeten geven om te kunnen krijgen. Uiteindelijk moeten beide partijen tevreden zijn met het resultaat, in dit geval dus het loon of een ander voordeel. Stel realistische doelstellingen voor jezelf. Zo zal je nadien niet teleurgesteld zijn. Als je pakweg 10% meer loon zou willen, hou er dan rekening mee dat je dat misschien niet zomaar zal krijgen.

Zorg ervoor dat de alternatieven die je eventueel gaat vragen, realistisch zijn en aansluiten bij je huidige functie. Als bijvoorbeeld enkel de managers een bedrijfswagen hebben, hou er dan rekening mee dat de kans klein is dat jij als enige niet-manager een bedrijfswagen zal krijgen.
LEES OOK: 'Wat als je collega meer verdient dan jij?'
3. Stel je flexibel op, maar weet wat je wil

Laat je niet doen. Daarnaast moet je je natuurlijk ook kunnen inleven in de situatie van je gesprekspartner. Een goede onderhandelaar combineert namelijk een krachtige, vasthoudende instelling met inlevingsvermogen en flexibiliteit. Je moet kunnen inspelen op veranderende situaties en creatief zijn in het bedenken van alternatieven. We geven je alvast enkele tips die je zullen helpen om de tegenpartij te overtuigen om toegevingen te doen of compromissen te sluiten over je loon:

  • Reageer positief en enthousiast op constructieve voorstellen van de tegenpartij in verband met je loon. Zo creëer je een open en positieve sfeer en zal je gesprekspartner zich niet ergeren. Zeg ook nooit 'nooit'. Neem je tijd om te onderhandelen en om over iets na te denken en beantwoord vragen niet meteen met 'ja' of 'nee'.
  • Peil naar de mening van de tegenpartij door vragen te stellen als: 'Wat zou je er van vinden als...' of 'Wat zou jij doen?'.
  • Wijs altijd op de voordelen voor het bedrijf en benadruk dat je een oplossing zoekt die voor beide partijen aanvaardbaar is.

4. Geef niet op

Geef bij het begin van het gesprek aan wat je wil bereiken. Stel je niet te vastbesloten op over het loon dat jij wil, want dan zal het gesprek onmiddellijk vastlopen. Geef wel je grenzen aan. Laat je niet leiden door bescheidenheid of slechte argumenten, maar durf te vragen wat je wil.

5. Maak duidelijke afspraken

Het komt nogal eens voor dat verschillende partijen de gemaakte afspraken anders interpreteren. Jij denkt misschien dat je manager gaat nadenken over een hoger loon, terwijl hij dat niet onmiddellijk van plan is. Dat is onduidelijk en kan later problemen veroorzaken. Zorg er dan ook altijd voor dat conclusies duidelijk zwart op wit staan en dat iedereen het daar over eens is. Herhaal aan het einde van het gesprek nog eens wat er besloten is.

Loopt de onderhandeling vast? Ga dan liever later nog eens rond de tafel zitten in plaats van akkoord te gaan met een loon waar je niet tevreden mee bent.Is je zoektocht naar een nieuwe job nog niet voorbij? Hier heb je alvast opties in marketing, human resources, financiën, sales, ICT en engineering.


Verwante artikels

Overgekwalificeerd? Zo haal je toch de job binnen!

CPIMAGE:35468|Overqualified_article

Solliciteer je voor een job maar blijkt dat je een te hoog diploma hebt of dat je over ‘te veel’ ervaring beschikt? Dan kunnen recruiters jou al snel bestempelen als ‘overgekwalificeerd’. Zo’n situatie vraagt om een specifieke aanpak.

Lees het artikel

De leeftijd, de grootste invloed op het loon!

CPIMAGE:34166|1015_V2_article_image1

De FOD Economie publiceerde zopas de cijfers over de lonen in België in 2013. Het verbaast niet dat de leeftijd een grote invloed blijft hebben, ook al speelt dit meer bij bedienden dan bij arbeiders. In 2013 bedroeg het gemiddelde brutoloon 3300 euro.

Lees het artikel

Steeds meer Belgen ontevreden over hun werk

CPIMAGE:34140|0915_V4_article_image1

Steeds meer werknemers in ons land zijn ontevreden over hun job. Dat blijkt uit een onderzoek dat SD Worx jaarlijks uitvoert naar de tevredenheid van Belgische werknemers. Die dalende trend zou weleens problematisch kunnen worden. Want de afnemende tevredenheid hangt samen met een dalend energiepeil, wat onder andere tot meer stress en andere gezondheidsproblemen kan leiden. Een overzicht van de belangrijkste bevindingen van het onderzoek.

Lees het artikel

Waarom het oké is om tevreden te zijn met een ‘gewone’ job

CPIMAGE:34047|Work Life evenwicht

De drang om te presteren zit ingebakken in onze samenleving en bepaalt bij veel mensen ook de manier waarop ze denken over werk. Een job waarin je niét het onderste uit de kan haalt, dat is simpelweg geen optie. Of toch? Want volgens neurowetenschapper Jeroen Van Baar maakt dat voortdurende presteren om te presteren ons niet gelukkiger, wel integendeel.

Lees het artikel

Hoe HR-professionals over hun eigen salaris kunnen onderhandelen

HR-professionals hebben een goed beeld van de gangbare salarissen in de markt en weten als geen ander hoe je over je loon moet onderhandelen. Maar als het over hun eigen loon gaat, wordt dat al wat moeilijker. Welke argumenten kunnen HR-specialisten gebruiken om een hoger loon te verantwoorden?

Lees het artikel

Loading...