Jobs zoeken
(functie, bedrijf, referentienr.)
(gemeente of postcode)
salary_money_1

Je loon

In deze artikels vind je meer informatie over je loon. Heb jij een eerlijk salaris of zou je meer willen verdienen?

De ecocheque verdwijnt: wat zijn de gevolgen?

CPIMAGE:37219|Ecocheque

Onlangs werd beslist de ecocheques te laten verdwijnen. Reden: te veel administratieve rompslomp en te hoge kosten. Maar wat zijn de gevolgen voor werknemers?

Lees het artikel

Welk loon vraag je als starter?

CPIMAGE:36202|Salary-article

Geld is niet alles, al wil je ook als starter natuurlijk onderhandelen over een eerlijk loon. Maar hoeveel kan je vragen als groentje op de arbeidsmarkt? Veel hangt af van je diploma en de job waarin je terechtkomt. Deze cijfers geven je een houvast.

Lees het artikel

Les diplômes qui rapportent le plus

CPIMAGE:35673|Diploma_article

Pour faire un choix d’étude judicieux, vous vous baserez de préférence sur vos centres d’intérêts et vos talents. Mais soyons francs, le montant qui figurera plus tard sur votre fiche de paie est une autre source de motivation ! Voici un aperçu des diplômes qui - mis à profit de façon pertinente - débouchent sur les meilleurs salaires.

Lees het artikel

Loononderhandeling: hoe ga je te werk?

CPIMAGE:35528|Onderhandelen-loon_article

Als startende werknemer is het belangrijk om goed voorbereid het gesprek over je loon aan te gaan. Sta je al wat verder in je carrière, dan weet je ondertussen dat de meeste werkgevers niet spontaan met een jaarlijkse opslag over de brug komen en dat je zelf beter kan aansturen op een loononderhandeling. StepStone geeft enkele tips!

Lees het artikel

Belg voorstander geïndividualiseerd loonpakket

CPIMAGE:34729|Money_article

In België wordt een groot deel van de lonen nog steeds vastgelegd op basis van collectieve overeenkomsten. Maar onze samenleving evolueert, en een grote meerderheid van de Belgen is vandaag voorstander van de afschaffing van dit systeem en de invoering van een geïndividualiseerde verloning afgestemd op hun prestaties en verwachtingen.

Lees het artikel

Verplegers/Verpleegsters: tekorten en loopbaanontwikkeling

CPIMAGE:34581|article3

Groot tekort aan verplegend personeel. Dit moeilijke, veeleisende beroep met onregelmatig werkuren waarbij het zorgen voor de mens centraal staat. Volgend jaar gaat de studie van 3 naar 4 jaar. Een overzicht van de beroepsmogelijkheden: ziekenhuizen, dokterspraktijken, overheidsdiensten, kinderdagverblijven, laboratoria, ...

Lees het artikel

Naar welke werknemers zijn kmo’s op zoek?

CPIMAGE:34542|1015_V1_article_image2

Werken in een kmo heeft vele voordelen, de tewerkstelling bij kmo’s is de voorbije maanden lichtjes gestegen. Maar naar welke werknemers zijn kmo’s in het algemeen op zoek? We zochten het voor je uit.

Lees het artikel

Een baan vinden zonder diploma, het is mogelijk!

CPIMAGE:34501|article1

Een baan vinden zonder diploma is mogelijk. Vele sectoren vereisen geen enkele kwalificatie en bieden zelfs aan om de kandidaat intern op te leiden. Een vak leren terwijl u werkt kan via stages, uitzendwerk of een alternerend contract. Eén criterium: motivatie.

Lees het artikel

Belgen zijn leergierig!

CPIMAGE:34545|article2

Dankzij opleidingen en de ontwikkeling van vaardigheden in bedrijven kunnen werknemers zich ontplooien en groeien in hun werk. Uit een recente studie blijkt nu dat Belgen hun vaardigheden maar al te graag willen bijschaven. In september ondervroeg iVOX – op vraag van Kluwer Opleidingen – 2540 Belgen, waarvan 533 managers, 842 HR-kaderleden en 1165 werknemers. Het was de bedoeling een balans op te maken van de ontwikkeling van vaardigheden in bedrijven en te achterhalen waarom onze landgenoten hun kennis eigenlijk willen perfectioneren of nieuwe vaardigheden willen ontwikkelen. De pas gepubliceerde resultaten van deze grootschalige enquête laten er geen twijfel over bestaan. Belgische werknemers zijn erg met hun professionele ontwikkeling begaan, want bijna vier werknemers op vijf willen hun kennis uitdiepen. Waarom? Wat zijn de voornaamste drijfveren van die werknemers? De grootste reden blijft, voor 8 personen op tien, persoonlijke interesse en leergierigheid. In de meeste gevallen wordt die motivatie ingegeven door de nood om zich voor te bereiden op de toekomst of een nieuwe uitdaging te grijpen. 43% van de ondervraagden vindt een 'nieuwe moeilijke taak' een extra reden om zich bij te scholen. Op een flinke afstand volgen de bedrijfscultuur (25%), technologie (23%) en een meerdere (21%). Uiteraard kijken de directie en HR-managers hier heel anders tegenaan. Zij vinden dat de meerdere de werknemers het meest stimuleert om bij te scholen, vóór de bedrijfscultuur ... Welke obstakels? Uiteindelijk volgen niet alle Belgische werknemers een opleiding of bijscholing. De voornaamste struikelblokken zijn, volgens de studie, de vereiste tijd (55%), het beperkte opleidingsaanbod (22%) en de privésituatie (17%). En ook in dit domein lopen de meningen uiteen. HR en managers overschatten de impact van persoonlijke factoren: 68% is van mening dat de vereiste tijd een rem vormt, 35% vindt dat de privésituatie met de vinger is te wijzen, en uiteraard veel minder de beperkte keuze van de opleidingen. Tot slot wordt de rechtstreekse manager gezien als een rem op het bijschaven van de kennis, maar slechts door één werknemer op tien. Pittig detail: managers beweren zelf – en vaker dan HR of de werknemers – dat hun meerdere een obstakel vormt voor hun eigen bijscholing ...

Lees het artikel

6 uur werken voor hetzelfde loon

CPIMAGE:34425|6 uur werken voor hetzelfde loon

De Scandinavische landen namen altijd al het voortouw wat sociaal arbeidsmarktbeleid betreft. De burger staat in het centrum van de beslissingen en de maatschappelijke processen. Het Scandinavische model is open, innovatief en flexibel en lanceert weer een nieuw idee met het uittesten van de zesuren-werkdag.

Lees het artikel

10.000 jobs op vijf jaar?

CPIMAGE:34433|article1

De Belgische technologiebedrijven klimmen stilaan uit het dal. Agoria, hun federatie, vertrouwt erop dat volgend jaar 1.500 jobs gecreëerd zullen worden, en nog veel meer tegen 2020.

Lees het artikel

8 redenen om bij een start-up aan de slag te gaan

CPIMAGE:34386|1115_V3_article_image1

Een start-up, wat is dat precies? Op de site van Business Insider vind je deze definitie: “een organisatie op zoek naar een schaalbaar en herhaalbaar business model”. Met andere woorden: een beginnende onderneming die hoopt een innovatief nieuw concept te vermarkten. Het aantal start-ups in België stijgt jaar na jaar: nooit werden er meer opgestart dan in de laatste paar jaar. Natuurlijk zullen niet al die start-ups erin slagen om uit te groeien tot een succesvol bedrijf. Studies tonen aan dat 9 op de 10 start-ups falen.

Lees het artikel

De bedrijfswagen heeft afgedaan

CPIMAGE:34383|1115_V3_article_image1

Wanneer de Belgen naar hun loonpakket wordt gevraagd, blijken ze voor het overgrote deel tevreden te zijn. Onder de extralegale voordelen zijn flexibele werkuren en telewerk de grote winnaars. De bedrijfswagen is in deze categorie ver te zoeken.

Lees het artikel

Opnieuw meer werkgelegenheid in Belgie

CPIMAGE:34361|1115_V3_article_image1

Volgens statistieken van de Nationale Bank van België werden er sinds het begin van dit jaar netto 15.000 jobs gecreëerd. Dat aantal moet echter gerelativeerd worden want het aantal ambtenaren is aanzienlijk gedaald.

Lees het artikel

Is het stakingsrecht toe aan een hervorming?

CPIMAGE:34379|1115_V3_article_image2

In het verleden waren ze voor werknemers een manier om belangrijke rechten af te dwingen bij hun werkgever, de laatste jaren kunnen stakingen op steeds minder begrip rekenen bij de bevolking. Met name de NMBS-stakingen krijgen weinig steun van niet-vakbondsleden. In de nasleep van de laatste staking stellen de politieke partijen MR, NVA en Open VLD bovendien voor om het stakingsrecht aan banden te leggen. Wij zetten de standpunten voor en tegen een beperking het stakingsrecht voor je op een rij.

Lees het artikel

Aantal ontslagen gehalveerd in 2015!

CPIMAGE:34349|1115_V2_article_image1

Volgens de meest recente statistieken van de FOD Economie hebben de Belgische ondernemingen in 2015 maar half zoveel collectieve ontslagen aangekondigd als in 2014! Het grootste effect was te merken in Vlaanderen. Qua bedrijfssectoren was de daling het grootst in de petrochemie.

Lees het artikel

De lonen stijgen weer!

CPIMAGE:34274|1015_V4_article_image1

De Belgische Salarisgids 2016, die pas verscheen, onthult voor België vijf grote rekruteringstrends voor financiële, boekhoudkundige en administratieve profielen. En wat blijkt? Geld blijft meer dan ooit de ziel van de negotie ...

Lees het artikel

De leeftijd, de grootste invloed op het loon!

CPIMAGE:34166|1015_V2_article_image1

De FOD Economie publiceerde zopas de cijfers over de lonen in België in 2013. Het verbaast niet dat de leeftijd een grote invloed blijft hebben, ook al speelt dit meer bij bedienden dan bij arbeiders. In 2013 bedroeg het gemiddelde brutoloon 3300 euro.

Lees het artikel

Hoe HR-professionals over hun eigen salaris kunnen onderhandelen

HR-professionals hebben een goed beeld van de gangbare salarissen in de markt en weten als geen ander hoe je over je loon moet onderhandelen. Maar als het over hun eigen loon gaat, wordt dat al wat moeilijker. Welke argumenten kunnen HR-specialisten gebruiken om een hoger loon te verantwoorden?

Lees het artikel

Wat doe je met je eerste salaris?

CPIMAGE:28817|eerste salaris

Als je net afgestudeerd bent en je begint te werken, mag je je binnenkort aan je eerste salaris verwachten! Spannend! Als student moet je elke maand je best doen om rond te komen en plots heb je een volledig salaris. Maar wat doe je daar nu mee? StepStone geeft je tips.

Lees het artikel

Loon: Wat als je collega meer verdient dan jij?

CPIMAGE:36221|Age-article

Vermoed je dat je collega meer verdient dan jij, en heb je het daar moeilijk mee? StepStone zocht uit wat je hieraan kan doen en geeft enkele tips.

Lees het artikel

Mag je met je collega’s over je loon praten?

CPIMAGE:27208|loon collega's

Een onderzoek van StepStone toonde aan dat het merendeel van de werknemers in Europa (74%) niet over hun loon praat met hun collega's. Doen ze hier goed aan? Of zou het beter zijn te weten hoeveel hun collega's verdienen?

Lees het artikel

7 tips om je loon beter te besteden

CPIMAGE:36544|money-article

Heb je moeite om aan het eind van de maand rond te komen met je salaris? Wij geven je enkele tips om je maandloon beter te beheren.

Lees het artikel

Loon: wat heb jij over voor een hoger salaris?

CPIMAGE:26337|loon

Wat heb jij er voor over om meer te verdienen? Want meer loon betekent heel vaak ook: meer verantwoordelijkheden, langere werkdagen, minder tijd voor familie en vrienden,... Is het dat waard? Dat moet je voor jezelf uitmaken natuurlijk. Wij helpen je alvast op weg.

Lees het artikel

De 6 beste redenen om opslag te krijgen

CPIMAGE:23528|opslag

Jij vindt dat je recht heb op opslag, maar hoe overtuig je jouw manager ervan om je die loonsverhoging te geven? Een methode die altijd werkt, bestaat helaas niet. Maar als je het goed aanpakt, is de kans dat je ze krijgt groter. Bereid je gesprek dus goed voor en bedenk enkele sterke argumenten voor een opslag.

Lees het artikel

Salaris: Wanneer vraag je beter geen opslag?

CPIMAGE:21964|salaris

We gaven je al tips over hoe je een hoger salaris kan vragen aan je manager. Maar vergeet niet dat ook de timing belangrijk is. Natuurlijk vraag je beter niet elke maand opslag, maar zijn er nog zaken waar je rekening mee moet houden? Op deze momenten vraag je alvast beter geen hoger salaris:

Lees het artikel

Loon: 5 tips om te krijgen wat je wil

CPIMAGE:36257|Salarydeal--article

Als je graag een hoger loon wil, komt het erop aan om je manager te overtuigen van het feit dat je meer waard bent. Goed kunnen onderhandelen is dan een voordeel. Wij geven 5 nuttige tips die je kunnen helpen bij het onderhandelen van je loon.

Lees het artikel

Wanneer moet je loon op je rekening staan?

CPIMAGE:37172|wanneer loon op rekening

Wordt jouw loon elke maand stipt op tijd betaald? De termijn waarop je loon moet betaald worden, is wettelijk bepaald en hangt van veel criteria af.

Lees het artikel

Onderhandelen over je salaris: de valkuilen

CPIMAGE:19391|salaris

Als een bedrijf je wil aannemen, zal je op een gegeven moment met je manager over je salaris moeten onderhandelen. Iedereen wil dan natuurlijk een zo hoog mogelijk salaris!

Lees het artikel

Alles wat je moet weten over maaltijdcheques

CPIMAGE:35885|Obsolete_article

Maaltijdcheques zijn een zeer interessant extralegaal voordeel. Je betaalt zelf wel een bijdrage, maar het overblijvende deel, is een zeer interessant netto voordeel.

Lees het artikel

Onderhandelen over je loon: vermijd deze blunders

CPIMAGE:18688|loon

Als je vindt dat je een hoger loon zou moeten krijgen en je daar voldoende argumenten voor hebt, kan je best eens een vergadering met je baas inplannen. Maar om te krijgen wat je wil, moet je je ook voldoende voorbereiden.

Lees het artikel

Salaris: hoeveel verdien jij eigenlijk?

CPIMAGE:18184|salaris

Als iemand je vraagt hoeveel jij verdient, verwachten ze waarschijnlijk te horen wat jouw bruto maandloon is. Maar je kan je salaris bijna onmogelijk zomaar met dat van iemand anders vergelijken. Vergeet niet dat je salarispakket meer is dan alleen maar het bedrag dat op het einde van de maand op je rekening komt.

Lees het artikel

Hoe vraag je opslag?

CPIMAGE:31000|opslag

Opslag vragen aan je manager is een delicate zaak en voor de meeste werknemers gaat dit dan ook gepaard met heel wat stress. Een goede voorbereiding is dus absoluut noodzakelijk om je meer op je gemak te voelen.

Lees het artikel

8 tips om meer te verdienen

CPIMAGE:36524|Salary-article

Over je loon onderhandelen is niet altijd het gemakkelijkste onderwerp, maar wel één van de belangrijkste. Wij geven je 8 nuttige tips die je helpen om meer te verdienen.

Lees het artikel

Krijg wat je wil

CPIMAGE:13591|onderhandelen

In veel bedrijven zijn loonsverhogingen momenteel uitgesloten. Maar dat wil niet zeggen dat je helemaal geen beloning kan krijgen voor je inspanningen. Je kan misschien wel vragen om een opleiding te volgen die je zal helpen bij je job. Zo werk je aan je carrière én tegelijk profiteert het bedrijf van de kennis en vaardigheden die je hebt opgedaan.

Lees het artikel

Een nieuwe job: welk loon mag je vragen?

CPIMAGE:36014|Newjob-article

Over je loon praten is altijd moeilijk, ook met je toekomstige werkgever. Toch is het belangrijk om een open gesprek te voeren over je loon voor je aan een nieuwe uitdaging begint. Wij geven alvast enkele tips die je kunnen helpen bij dit gesprek.

Lees het artikel

Onze Channels

Loading...